Dijital ortam içerisinde depolanan varlıkları ele geçirmek isteyen kötü niyetli kullanıcılar, birçok farklı yöntem üzerinden sürekli olarak koruma sistemlerini kırmaya çalışır. Yüksek güvenlik sistemleri ile ön plana çıkan ünlü bankaların bile siber saldırılar sonucunda veri hırsızlığı ile karşılaştığı bilinir. Bu kapsamda kripto cüzdan güvenliği önemli bir konu olarak karşımıza çıkar.

Peki bu durumda hangi güvenlik önlemleri alınmalı? Bu soruyu cevaplamak ve kötü niyetli kullanıcılara karşı dijital varlıklarınızı en iyi şekilde koruma altına almanızı sağlamak amacıyla bilgilendirici bir yazı hazırlamak istedik. Kripto cüzdanınızı bilgisayar korsanlarından ve siber saldırılardan nasıl koruyabileceğinize dair bir rehber oluşturduk. Kripto cüzdan güvenliği konulu makalemize hızlı bir giriş yapalım.

Bilgisayar Korsanlarına Karşı Kripto Cüzdan Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Son zamanlarda kötü niyetli kullanıcılar tarafından kripto cüzdanlarına yapılan saldırıların artış gösterdiği görülmekte. Bu durumun temel sebebi ise bilinçsiz kullanıcıların yeterli güvenlik önlemlerini almadan varlıklarını depolaması olarak öne sürülmekte. Bilinçli bir birey olarak evden ayrılırken sokak kapınızı nasıl kilitliyorsanız, kripto cüzdan güvenliği konusunda hassasiyet göstererek dijital varlıklarınızı koruma altına almanız gerekir.

Kripto para birimlerini koruma altına almanın çeşitli yöntemleri bulunur. Fakat en önemli nokta kripto varlıklarını satın alırken veya depolarken, yüksek güvenlik önlemleri ile ön plana çıkan saygın platformları kullanmaktır. Ayrıca güçlü parolalar oluşturmanız ve iki faktörlü doğrulama gibi ekstra güvenlik önlemlerini etkinleştirmeniz önerilir. Kripto cüzdanlarını potansiyel kötü niyetli kullanıcı saldırılarından korumanın diğer yolları arasında ise özel parolalarınızı internet bağlantısı olmayan aygıt veya defterlerde saklamak bulunur.

İlgili yöntemler genel anlamda kripto cüzdan güvenliği sağlamak ve kişisel kimlik bilgilerini koruma altına almak adına etkili bir kalkan oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Bu konuyu daha kapsamlı bir şekilde ele almak amacıyla, kısaca ifade ettiğimiz yöntemleri farklı başlıklar altında açıklayarak yazımıza devam edelim.

Güvenli Bir Platform Kullanmak

Kripto para birimlerinizi satın alma ve saklama konusunda güvenirliğini kanıtlamış platformları tercih etmeniz, kötü amaçlı kullanıcılar tarafından gerçekleştirilebilecek potansiyel tehditlerden korunmanıza yardımcı olacaktır. Çünkü bu platformlar genellikle hizmet kalitesi standartları kapsamında kullanıcı varlıkları üzerindeki güvenlik önlemlerini her zaman en üst seviyede tutmayı hedefler.

Güvenli platformlar genellikle yüksek kullanıcı kitlesine sahiptir. Ayrıca bu platformlar müşteri desteği gibi çeşitli hizmetler sunarak, gerçekleşebilecek çeşitli olumsuz durumlara anlık müdahale etmeyi amaçlar. Bir platformu güvenli olarak nitelendirebilmek için ilgili platform üzerinde detaylı bir araştırma yapılması tavsiye edilir.

Güçlü Bir Şifre Oluşturmak

Kripto para birimlerini satın alabileceğiniz bir platforma üye olurken veya bir kripto cüzdanı oluşturma işlemi yaparken kullanıcı şifresi belirlemeniz gerekir. Doğum tarihleri, isimler ve herkes tarafından kolayca tahmin edilebilecek kelimeler ile şifrenizi oluşturmak yerine, güçlü bir şifre belirlemeniz tavsiye edilir.

Güçlü şifreler büyük harf, küçük harf, sayı ve özel karakterlerden oluşan kombinasyonlara sahiptir. Kripto cüzdan güvenliği seviyesini üst kademeye çıkarmak için en az 10 karakterden oluşan bir şifre belirlemeniz tavsiye edilir. Ayrıca bu şifrenin herhangi bir kullanıcı ile paylaşılmaması ve internet erişimine sahip olmayan bir yerde kayıt altına alınması önerilir.

Kripto Cüzdan Güvenliği

İki Faktörlü Kimlik Doğrulama

Kısaca 2FA olarak adlandırılan iki faktörlü kimlik doğrulama, sosyal medya hesaplarından banka kartı ile yapılan alışverişlere kadar geniş kapsamda kullanılan bir güvenlik prosedürüdür. Bu prosedür içerisinde şifre ile kullanıcı hesabına giriş yapılmasının yanında parmak izi veya yüz taramasının yapılması istenir. 

Ayrıca hesabınızı oluştururken tanımladığınız telefon numarasına bir doğrulama mesajı gelmesi veya Google Authenticator üzerinden doğrulama kodunun girilmesi de iki faktörlü kimlik doğrulama işlemleri arasında bulunur. Kripto cüzdan güvenliğini sağlamak için iki faktörlü kimlik doğrulamasına sahip olan platformların kullanılması önerilir.

Herkese Açık Wi-Fi Ağlarından Uzak Durma

Herkes tarafından kullanılabilen Wi-Fi ağları genel olarak korumasızdır ve kötü niyetli kullanıcıların saldırılarına açıktır. Genellikle kafeler, havalimanları veya alışveriş merkezleri gibi birçok kullanıcının aynı anda ücretsiz olarak kullandığı Wi-Fi ağlarına erişim sağlanırken, dikkatli ve tedbirli bir yaklaşım sergilenmesi tavsiye edilir. 

En güvenilir kripto cüzdan platformlarını kullanıyor olsanız bile herkese açık ağlar üzerinden kripto cüzdanlarına veya kripto platformlarına erişim sağlamak, parola ve şifrelerinizin kötü niyetli kullanıcıların eline geçmesini sağlayabilir. Ayrıca güvenilir olmayan internet sitelerine giriş yapmanın da kişisel güvenliğinizi riske atabilecek bir durum oluşturabileceğini ifade edelim. 

Cüzdan Şifreleme

Kripto cüzdan güvenliği kapsamında cüzdan şifrelemesi, kriptografi veya gelişmiş algoritmaların kullanılması anlamına gelir. Bu algoritmalar genel olarak özel anahtarları okunamayan biçim ve karakterlere dönüştürerek kodlama işlemini gerçekleştirir. İlgili kodlar ancak doğru anahtar şifreleri kullanılarak çözülebilir. 

Bu süreci özel bir kilit ve bu kilidi açabilecek özel bir anahtar yaptırma işlemi olarak düşünebilirsiniz. Sonuç olarak cüzdan şifreleme, doğru şifre çözme koduna sahip olmayan hiçbir kullanıcının özel anahtarlarınızı elde edemeyeceği anlamına gelir. En iyi kripto cüzdanları yüksek güvenliklik şifreleme yöntemleri kullanır.

Donanım Cüzdanlarını Kullanma

Kripto cüzdanları temel olarak iki farklı türe ayrılır. Bu türler sıcak ve soğuk cüzdanlar olarak adlandırılır. Bu cüzdanlar arasındaki en belirgin fark sıcak cüzdanların internet erişimine açık olması, soğuk cüzdanların ise internet bağlantısına sahip olmamasıdır. İnternet erişimine sahip olmayan bir kripto cüzdanı kullanmak, varlıklarınızı korumak için izleyebileceğiniz en güvenli yöntemler arasında bulunur.

Soğuk cüzdanlar yapı itibariyle USB flash bellek boyutlarında olan, internet erişimine sahip olmayan ve kullanıcıların kripto varlıklarını depolamak için kullanılan fiziki araçlardır. İnternet bağlantısı olmayan bir cüzdan üzerinden kötü niyetli kullanıcıların varlıklarınızı ele geçirmesi oldukça zordur. Böyle bir işlem için kötü niyetli kullanıcıların fiziki kripto cüzdanınızı ele geçirmesi gerekir. (Ayrıca bkz: En İyi Soğuk Cüzdanlar)

Kurtarma İfadeleri

Her ne kadar dilimizde şifre kelimelesi ile aynı anlamda kullanılsa da kripto para birimleri için kurtarma ifadesi (seed phrase veya recovery phrase) farklı anlamlara sahiptir. Şifreler kullanıcıların kişisel hesaplarına erişim sağlamak için kullandığı kişisel anahtarlardır. Kurtarma ifadeleri ise bu anahtarlar unutulduğu takdirde ilgili hesaba erişim sağlamak için kullanılan yedek anahtarlardır. Kripto cüzdanına erişim sağlamak için kullanılan platformun belirlediği kripto cüzdan güvenliği tercihlerine göre kurtarma ifadeleri, şifre veya her ikisinin aynı anda kullanımı gerçekleştirilebilir.

Kurtarma ifadeleri yapı itibariyle 12-24 kelimeden oluşur. Bu kelimeler Türkçe veya İngilizce olabilir. Şifre ile platforma erişim sağlanamadığı durumlarda bu kelimeler ile kullanıcı hesabına giriş yapılabilir, varlıklara erişim sağlanabilir ve şifre yenileme işlemi gerçekleştirilebilir. Kullanıcılar tarafından oluşturulacak kelimelerin birbiriyle alakası olmayan kelimeler ile hazırlanması tavsiye edilir. Hazırlanan kelime örüntüsünün yazılı olarak internet erişimi olmayan bir yerde saklanması, güvenlik seviyesinin artırılmasını sağlayacaktır.

Kripto Para Cüzdanı Kurtarma İfadeleri

Kripto Cüzdanı Nasıl Korunur?

Kripto cüzdan güvenliği hizmeti veren platformların yeterli güvenlik önlemlerini almak amacıyla izlediği çeşitli yöntemler bulunur. İlgili yöntemler platformun yapısına, önceliklerine, hizmet kalitesine ve profesyonel yaklaşımına göre değişiklik gösterir. Bu noktada “Kripto cüzdan güvenliği hizmeti veren bir platformun gerekli güvenlik önlemlerini alıp almadığından nasıl emin olabilirim?” sorusu aklınıza gelmiş olabilir. 

İlgili soruya cevap vermek için öncelikle ilgili platform özelinde araştırma yapılması gerektiğini belirtelim. Bu bilgi ile birlikte profesyonel hizmet veren ve yüksek güvenlik önlemleri ile ön plana çıkan platformlar içerisinde bulunan güvenlik önlemleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA): Kullanıcı hesaplarına erişim sağlamak için şifre ile birlikte çeşitli doğrulama işlemlerinin yapılması, çok faktörlü kimlik doğrulama işlemidir. Doğrulama işlemleri mail adresine veya telefon numarasına gönderilen bir kod olabileceği gibi parmak izi veya yüz tarama yöntemi olarak da belirlenebilir.
  • Uçtan uca şifreleme (E2EE): İnternet bağlantısı kullanılarak gerçekleştirilen herhangi bir işlem için verinin çıkış aygıtından varış noktasına şifrelendirilerek gönderilmesi işlemidir. WhatsApp gibi popüler uygulamaların uçtan uca şifreleme işlemi ile güvenlik hizmeti sağladığını belirtelim.
  • Soğuk depolama kapasitesi: Kripto cüzdanı bilgilerinin internet bağlantısına sahip olmayan aygıtlarda saklanma işlemi, soğuk depolama olarak adlandırılır. Kripto cüzdan güvenliği hizmeti veren kuruluşların yeterli seviyede kullanıcı verilerini depolama kapasitesine sahip olması gerekir.

Güvenli olarak adlandırılan kripto cüzdan platformları kötü niyetli kullanıcılar tarafından gerçekleştirilebilecek siber saldırılara karşı düzenli koruma ve güncelleme işlemleri gerçekleştirir. En güvenilir kripto cüzdan platformları potansiyel yazılım açıklarını belirlemek için düzenli denetimler yaparak, kullanıcı güvenliğini üst seviyede tutar.

Bu bilgilerle birlikte çeşitli kripto cüzdanları yüksek güvenlik sertifikalarına sahiptir. “CC EAL” olarak adlandırılan bu sertifikalar, 1. seviyeden 7. seviyeye kadar farklı dereceler üzerinden güvenlik seviyesini belirtir. İngilizce dilindeki “Common Criteria” (Ortak Kriterler) kelimelerinin kısaltması olarak kullanılan “CC” terimi; yazılım, donanım veya sistemlerin güvenlik özelliklerini değerlendirmek için kullanılan uluslararası bir sertifikasyon seviyesidir. 

“Evaluation Assurance Level” (Değerlendirme Güvence Düzeyi) kelimelerinin kısaltması olarak kullanılan “EAL” ise CC sertifikasyonu kapsamında alınan ek güvence gereksinimlerini ifade eder. Bu bilgilerle birlikte CC EAL+1 sertifikasının temel düzeyde güvenliği, CC EAL+7 sertifikasının ise üst seviyedeki gelişmiş güvenlik önlemlerini belirttiğini ifade edelim. Bilinçli bir kullanıcı olarak kripto cüzdan güvenliği konusunda sunulan sertifikaları ve güvenlik önlemlerini kontrol etmeniz tavsiye edilir.

Kripto Cüzdan Güvenlik Tehditleri Nelerdir?

Her ne kadar kripto cüzdan güvenliği konulu makalemiz içerisinde potansiyel güvenlik tehditlerini ifade etmiş olsakta, konunun oldukça hassas ve önemli olması sebebiyle kripto cüzdanlarına yönelik yaygın tehditleri ayrı bir bölüm içerisinde detaylı olarak açıklamak istedik. Aşağıdaki tehditler hakkında bilgi sahibi olarak, kişisel güvenliğinizi sağlamak ve varlıklarınızı korumak için önlem alabilirsiniz.

  • Kötü amaçlı yazılım ve virüsler: Kripto cüzdanına erişim sağlanan tablet, bilgisayar veya mobil cihazlara kötü amaçlı yazılım ve uygulama yüklenmesi işlemidir. Genellikle kullanıcılar bu yazılımların güvenlik tehdidi oluşturduğunun farkına varmaz ve kötü niyetli kullanıcılar ilgili yazılım veya uygulama aracılığı ile kullanıcı bilgilerini ele geçirir.
  • Kimlik avcılığı: Sosyal platformlar üzerinden kullanıcıların kişisel bilgilerini ele geçirme yöntemidir. Genellikle e-posta adresi veya telefon numaralarına gönderilen zararlı internet sitesi adresleri bu yöntem kapsamında kullanılır. İlgili adreslere erişim sağlanması durumunda, kötü niyetli kullanıcıların kimlik hırsızlığı yapabilmesi için uygun zemin hazırlanır.
  • SIM kart değiştirme: Hedeflenen kullanıcının mobil numarasını ele geçirerek iki faktörlü doğrulama gibi güvenlik önlemlerini aşma yöntemidir.
  • Platform saldırıları: Kripto cüzdan güvenliğini sağlayan platformlara yapılan siber saldırılardır. 
  • Zayıf şifre kırma: Kullanıcıların zayıf şifrelerini çeşitli algoritmalar yardımıyla kırma işlemidir. 

Kötü niyetli kullanıcılar tarafından yaygın olarak kullanılan bu yöntemlere karşı dikkatli olmak adına kişisel bilgilerin, şifre ve kurtarma ifadelerinin üçüncü kişilerle paylaşılmaması, cihazlara gönderilen herhangi bir internet sitesi adresine temkinli yaklaşılması ve kripto güvenliği için hizmet alınacak kuruluşun güvenlik önlemlerinin dikkatli bir şekilde incelenmesi önemle tavsiye edilir.

Güvenlik Özellikleri İle Ön Plana Çıkan Kripto Cüzdanları

Piyasalar üzerinde kripto cüzdan güvenliği kapsamında hizmet sunan birçok platform bulunur. Nitekim çeşitli platformlar özgün özellikleri, kaliteli yapısı ve üstün koruma sistemleri ile popüler bir konumda bulunur. Araştırmalarımız kapsamında resmi internet sitelerinde belirtilen özellikleriyle ön plana çıktığını tespit ettiğimiz kripto cüzdan platformlarını listeleyelim:

Best Wallet Website

  • Best Wallet: Android ve iOS işletim sistemine sahip olan cihazlara uygulama desteği sunan Best Wallet platformu, gerçek zamanlı olarak Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin alım satım işlemlerini destekler. Platform üzerinde çok faktörlü kimlik doğrulama, kurtarma kodu, biyometrik güvenlik ve kriptografik teknikler ile gelişmiş şifreleme araçları kullanılarak hizmet sunulduğu belirtilmektedir. (Ayrıca bkz: Best Wallet İncelemesi)
  • Exodus: Haftanın her günü ve günün her saati müşteri destek hizmetleri sunduğunu belirten Exodus platformu, internet sitesi içerisinde kullanıcı parolasını ve işlem verilerini şifreleyerek sakladığını açıklar. Mobil uygulama, masaüstü cüzdanı ve Web3 cüzdanı ile hizmet verdiğini belirten platform üzerinde, kayıt veya doğrulama işlemlerine gerek duyulmadan saniyeler içerisinde kripto varlıkları üzerinde alım satım işlemlerinin gerçekleştirilebileceği ifade edilir.
  • Ellipal: NFT dahil 10.000’den fazla kripto para birimini desteklediğini ifade eden Ellipal platformu, mobil uygulama ile birlikte CC EAL+5 sertifikalı fiziki dijital cüzdan ürünleri üzerinden hizmet vermektedir. Platformun resmi internet sitesi üzerinde stake etme ve alım satım işlemleri gerçekleştirme gibi özellikler sunulduğu belirtilmektedir. Nitekim bu platform Türkçe dil desteği sunmamaktadır.
  • Ledger: Farklı boyut, özellik ve tasarımlara sahip fiziki kripto cüzdanları üzerinden hizmet veren Ledger platformu, dokunmatik ekranlı ve 5.000’den fazla kripto para birimini destekleyen cüzdanlar üzerinden hizmet sunar. Bu cihazların CC EAL+5 ve CC EAL+6 gibi farklı güvenlik seviyelerindeki sertifikalı çipler ile üretildiği ifade edilir.
  • Trezor: Fiziki kripto cüzdan ürünleri üzerinden hizmet sunan Trezor platformu, soğuk cüzdanlarında EAL+6 gibi çeşitli güvenlik seviyelerine sahip çipler kullanıldığını belirtir. Platformun ayrıca uygulama desteği sunduğu ve kripto cüzdanlarının en trend kripto paralar dahil 1000’den fazla kripto para birimini desteklediği ifade edilir.

Kripto cüzdan güvenliği söz konusu olduğunda soğuk cüzdanların sıcak cüzdanlara kıyasla daha güvenli bir konumda olduğu bilinir. Nitekim bu durumun beraberinde getirdiği çeşitli dezavantajlar da bulunur. Örneğin hızlı alım satım işlemleri yapmak isteyen kullanıcılar için kripto varlıkları soğuk cüzdanlarda saklamak, işlemlerin anlık olarak gerçekleştirilmesini engeller. Çünkü soğuk cüzdanlar içerisinde bulunan varlıkların öncelikle işlemin gerçekleştirileceği bir hesaba veya başka bir sıcak cüzdana aktarılması söz konusudur. 

Kripto cüzdan seçimi yaparken kullanıcıların öncelikleri belirlenmeli ve doğru cüzdan tercihi bu kapsamda yapılmalıdır. Ayrıca bu noktada, kullanıcıların ihtiyaçları ve beklentileri doğrultusunda herhangi bir kripto cüzdan seçimi yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalarının gerektiğini belirtmek gerekir.

Sonuç

Kripto cüzdan güvenliği günümüzde varlıklarını güvenli bir şekilde saklamak isteyen kullanıcılar tarafından merak edilen bir konudur. Bilinçli kullanıcıların kimlik ve şifre hırsızlığı gibi yaygın olarak risk içeren tehditlere karşı hazırlıklı olması ve önlem alması tavsiye edilir. En güvenilir kripto cüzdan platformunu belirlemek için kullanıcıların tercihleri doğrultusunda araştırma yapması, saygın ve güvenilirliğini kanıtlamış bir platform üzerinden işlemlerin gerçekleştirilmesi önerilir. 

Bu bilgilerle birlikte topluma açık Wi-Fi ağlarında özel kullanıcı hesaplarına erişim sağlamamak, kötü amaçlı yazılımlara ve virüslere karşı dikkatli olmak, kripto cüzdan güvenliği konusundaki önemli kritik detaylar arasında bulunur. Kripto cüzdanı için şifre ve kurtarma ifadeleri oluşturulurken tahmin edilmesi zor kombinasyonların kullanılması tavsiye edilir. Büyük harf, küçük harf, sayı, özel karakter kullanılarak şifre belirlenmesi önerilir. Olası potansiyel riski en aza indirmek için kişisel bilgilerin internet erişimine açık olan cihazlarda saklanmaması tavsiye edilir.

Kripto Cüzdan Güvenliği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kripto cüzdan güvenliği nasıl sağlanır?

En güvenli kripto cüzdan koruma yöntemleri nelerdir?

Kripto cüzdan güvenliği hangi sertifikalar ile ifade edilir?

Donanım cüzdanı nedir?

En güvenilir kripto cüzdan hangisidir?