Yeni blok zinciri katmanlarının oluşmasını sağlayan madencilik algoritmaları, blok zinciri üzerinde gerçekleştirilen işlemleri doğrulayan, yeni blokların oluşturulmasını sağlayan ve bu işlemler için gerekli olan matematiksel problemleri çözmeye yönelik yöntemleri kapsayan talimat ve komutlara verilen isimlendirmedir. Sunduğu gizlilik ve şifreleme özellikleri ile ön plana çıkan CryptoNight madencilik algoritması, aktif olarak kullanılan popüler madencilik algoritmaları arasında bulunur.

Makalemiz içerisinde CryptoNight madencilik algoritması nedir, CryptoNight madencilik algoritması nasıl çalışır ve CryptoNight madencilik algoritması güvenli mi gibi yaygın olarak sorulan soruları cevaplayacağız. Önde gelen bu algoritmanın artı ve eksi yönleri hakkında bilgi vereceğiz. Lafı fazla uzatmadan madencilik algoritmaları hakkında genel bir bilgilendirme yapmak üzere yazımıza giriş yapalım.

Madencilik Algoritmaları

Madencilik algoritmaları kripto zinciri üzerinde gerçekleştirilen işlemlerin doğrulanarak yeni blokların oluşmasını sağlayan, ağ güvenliğinin çerçevesini belirleyen ve aynı zamanda ağı dış tehditlere karşı koruyan mekanizmalardır. Blok zincirlerinin omurgasını oluşturan madencilik algoritmaları, ağ üzerinde yeni ve geçerli bir blok oluşturulabilmesi için madencilerin cihazlarına bir dizi talimat verir.

Yukarıda ifade ettiğimiz bilgilerle birlikte madencilik algoritmaları kısaca şu işlemlerin gerçekleştirir:

  • Kripto zinciri üzerinde gerçekleştirilen işlemlerin doğrulanmasını sağlar.
  • Yeni blokların oluşturulmasını sağlar.
  • Ağ güvenliğinin artırır ve işlemlerin kontrol altına alınmasını sağlar.
  • Merkeziyetsiz yapının karar mekanizmasını (konsensüs mekanizmasını) oluşturur.
  • Ağ içerisinde yeni kripto varlıklarının üretilmesini sağlar.
  • Madencilerin ödül kazanmasını sağlar.
  • Enerji tüketimi ve sürdürülebilirlik adımlarında etkin bir rol oynar.
  • Kripto para birimi harcamalarını kayıt altına alır ve aynı varlığın iki kez harcanmasını önler.

Madencilik algoritmaları karmaşık matematiksel işlemlerin çözümlenmesi ile performans gösterir. Bu algoritmalar yüksek teknolojili ve yüksek performanslı cihazlar aracılığı ile kullanılır. (Ayrıca bkz: Bitcoin Madenciliği Nedir?)

CryptoNight Madencilik Algoritması Nedir?

Gizlilik ve yüksek güvenlikli şifreleme özellikleri ile ön plana çıkan CryptoNight, CryptoNote protokolünü desteklemek amacıyla 2013 yılında geliştirilen iş kanıtlama (PoW) algoritmasıdır. CryptoNote bireysel işlemlere gizlilik getirmek amacıyla geliştirilen merkeziyetsiz bir uygulama katmanı protokolüdür. 

CryptoNight bu protokol üzerindeki GPU ve CPU madencilik faaliyetlerinin tek elden yönetilmesini önlemeyi ve merkezileşmesini engellemeyi amaçlar. Daha fazla ASIC cihazlarına sahip olan madencilerin pazar üzerinde tekelleşmesini engellemeyi hedefler. Böylece madenciliğin merkezi bölgelerden ziyade dağınık ve tutarlı bir şekilde gerçekleştirilmesini destekler.

CryptoNight madencilik algoritmasi

Basit bir anlatımla daha fazla madencilik cihazına sahip olan madencilerin daha çok kazanç elde edeceği ve daha çok kazanç elde eden madencilerin daha çok cihaz satın alarak kazançlarını katlayarak geliştireceği bilinir. Bu mantık madencilerin merkezileşmesini sağlar ve CryptoNight madencilik algoritması bu merkezileşmenin önüne geçmeyi hedefler.

CryptoNight madencilik algoritması madencilerin geçerli bloklar üretmesine yardımcı olarak işlemleri doğrular ve ağ güvenliğini artırır. CryptoNight tarafından güvenliğin artırılmasındaki en temel etken, elektronik verilerin şifrelenmesi için sunulan bir standart olan AES-256-bit şifreleme standardı (Gelişmiş Şifreleme Standardı) üzerinde çalışmasıdır.

Monero (XMR) isimli kripto para biriminin blok zinciri konsensüsü üzerinde bu algoritmayı kullanması ile birlikte, CryptoNight’ın bir güvenlik algoritması olarak kripto dünyasındaki itibarı güçlenmiştir.

CryptoNight Madencilik Algoritmasının Tarihi

CryptoNight madencilik algoritması 12 Aralık 2012 tarihinde CryptoNote protokolünün bir parçası olarak tanıtılmıştır ve 2013 yılında geliştirilmiştir. Bu algoritmanın geliştiricisi takma ismiyle Nicolas Van Saberhagen olarak bilinmektedir. Gerçek ismi, kimliği veya nerede yaşadığı hakkında bir bilgi bulunmamaktadır.

Bu bilinmezlik hakkında yapılan birçok yorum, Bitcoin’in geliştiricisi olan Satoshi Nakamoto ile Nicolas Van Saberhagen’in aynı kişi olduğunu öne sürmektedir. Satoshi van Saberhagen adı ise bu iki gizemli kişiliğin isimleri ile oluşturulmuştur.

12 Aralık 2012 tarihinde gerçekleştirilen lansman içerisinde CryptoNote’un sunduğu gizli işlem desteği ve gelişmiş güvenlik özellikleri birçok kripto meraklısının dikkatini çekti. Her ne kadar CryptoNight madencilik algoritmasının temel hedeflerinden birisi merkezi madenciliğin önüne geçmek olsa da, üreticiler bir süre sonra CryptoNight tabanlı para birimlerini çıkarabilen verimli ASIC’ler geliştirmenin yollarını buldular.

CryptoNight algoritması ise çeşitli güncellemeler yaparak yeni geliştirilen ASIC cihazlarının sunduğu alternatif merkezileşme seçeneklerinin önüne geçmeyi hedefledi. İlgili güncellemeler sonucunda CryptoNight Light, CryptoNight Heavy, CryptoNight v7 ve CryptoNight Lite gibi yeni algoritmalar piyasaya sürüldü.

CryptoNight Madencilik Algoritması Nasıl Çalışır?

GPU madenciliğini destekleyen CryptoNight madencilik algoritması, aynı zamanda kullanım özellikleri kapsamında CPU madenciliği için de ideal bir seçenek olarak ön plana çıkar. Bununla birlikte 64 bit hızlı çarpanlar setine sahiptir ve geliştiriciler tarafından CPU ön bellekleri için en iyi performansı garanti ettiği ifade edilir.

Gizlilik odaklı kripto varlıkları tarafından tercih edilen bu algoritma, genel anlamda 3 temel adım üzerinde çalışır:

  • Bellek oluşturma ve depolama: Değişken uzunluklu veri kümelerini oluştururken ara değerlere sahip olan büyük bir veri depolanır. Gerçekleştirilen işlemler Keccak SHA-3 hash fonksiyonunu kullanır.
  • Şifreleme ve dönüşüm: Depolanan SHA-3 tabanlı Keccak özetinin ilk 31 baytı alınır ve ABD hükümeti tarafından tanınan bir şifreleme olan AES-256 standardının bir uzantısı olarak şifreleme anahtarına dönüştürülür.
  • Son karma (hash) işlemi: AES-256 ve Keccak işlevleri tarafından oluşturulan veri kümesi, PoW (İş Kanıtı) algoritması ile işlenir. Ardından 256 bitlik bir uzantıya veya toplamda 64 karaktere sahip olan bir karma elde edilir.

Yukarıdaki adımlar teknik bilgileri içerisinde bulundurması sebebiyle ilgili terimler hakkında bilgi sahibi olmayan kişiler için kafa karıştırıcı olabilir. CryptoNight madencilik algoritmasını daha basit bir şekilde açıklamak gerekirse; ilk adımda verilerin toplanarak depolandığı, ikinci adımda ilgili verilen parçalanarak şifrelendiği ve son adımda verilerin işlendiği ifade edilebilir.

CryptoNight madencilik algoritmasi nasil calisir

CryptoNight Madencilik Algoritması Güvenli Mi?

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte veri depolama ve şifreleme algoritmaları üzerinde yeni çalışmalar yapılmaktadır. Bununla birlikte geliştirilen yeni sistemlerin sürekli açıklarını arayan ve zaman zaman bu açıklardan faydalanarak kötü niyetli işlemler gerçekleştiren kullanıcılar da bulunur. 

Bu noktada herhangi bir sistem veya algoritma için “%100 güvenli” gibi bir ifadenin kullanılması doğru değildir. Fakat piyasada bulunan güvenlik sistemleri ve algoritmalar arasında karşılaştırma yapılabilir.

CryptoNight madencilik algoritması güvenli mi sorusunu cevaplarken, bu algoritmanın gizlilik odaklı kripto varlıkları tarafından yüksek güvenlik özellikleri sebebiyle tercih edildiği söylenebilir. Yüksek güvenlikli özellikler cümlesinin altında yatan temel sebepler şunlardır:

  • CryptoNight madencilik algoritması ASIC madenciliğinin merkezi yapısına aykırı bir şekilde geliştirilmiştir. Bu sebeple madencilik işlemlerinin daha geniş bir donanım yelpazesi içerisinde yapılmasını sağlar. ASIC cihazlarının madencilik aşamalarındaki etkisini azaltmak, kötü niyetli kullanıcılar tarafından ağa yapılabilecek olan potansiyel saldırıları zorlaştırır.
  • Algoritmanın yoğun bir bellek ile işlemleri gerçekleştirmesi, bu algoritmanın alt yapısında gerçekleşen işlemlerin çözümlenebilmesi için daha büyük ve daha kapsamlı karma (hash) hesaplamalarını gerektirir.
  • Gerçekleştirilen tüm işlemler ABD hükümeti tarafından tanınan bir şifreleme olan AES-256 Bit donanım tabanlı şifreleme standardının (Gelişmiş Şifreleme Standardı) bir uzantısı olarak şifreleme anahtarına dönüştürülür.

Bu bilgilerle birlikte gelişen kuantum teknolojileri, gelecek yıllarda algoritma dizelerinin etkinliğini engelleyebilecek olan çeşitli alternatif seçenekleri beraberinde getirebilir. CryptoNight madencilik algoritmasının kuantum bilgisayarları tarafından gerçekleştirilebilecek olası saldırılara karşı şu anda nasıl bir koruma gerçekleştirebileceği test edilmemiştir.

CryptoNight Madencilik Algoritmasının Artıları ve Eksileri Nelerdir?

Makalemizin sonlarına doğru yaklaşırken, gizlilik özellikleri ile ön plana çıkan CryptoNight madencilik algoritmasının artı ve eksik yönlerini ifade etmek istedik. Aşağıdaki maddelerde ön plana çıkan bu popüler algoritmanın avantajlı ve dezavantajlı yönlerini inceleyebilirsiniz.

CryptoNight madencilik algoritmasının avantajları ve dezavantajları şunlardır:

Avantajları

  • ASIC cihazlarına karşı direnç oluşturur ve merkezi madencilik işlemlerinin tekelleşmesini önlemeye çalışır.
  • Madenciliğin daha ucuz ve daha az maliyetli olan CPU ve GPU’lar ile yapılmasını teşvik eder. Böylece daha geniş bir kitlenin madencilik faaliyetlerine katılması için uygun altyapı oluşturulur.
  • Gizlilik odaklı yapısı ile gerçekleştirilen işlemlerin üçüncü şahıs kullanıcılar tarafından izlenmesini zorlaştırır ve engeller. Doğası gereği izlenemeyen ve takip edilemeyen işlemlerin oluşturulmasını sağlar.
  • Madencilik işlemlerinde enerji tüketimi oldukça büyük bir sorun olarak karşımıza çıkar. CryptoNight verimli enerji tüketimi seçenekleri sunar ve aynı zamanda etkili hesaplama ve şifreleme yöntemlerini içerisinde bulundurur.
  • AES-256 ve karma (hash) fonksiyonları ile birlikte gerçekleştirilen şifreleme teknikleri, yüksek güvenlik seviyelerinde yapılan işlemlerin korunmasını sağlar.

Dezavantajları

  • Kuantum bilgisayarları birçok algoritma gibi CryptoNight madencilik algoritması için de bir tehdit oluşturur ve önde gelen bu algoritmanın olası bir saldırıya karşı nasıl bir tepki vereceği bilinmemektedir.
  • Gelişen tehditlere karşı alternatif çözümler üretmek için sürekli güvenlik ve performans güncellemelerinin yapılması gerekir.
  • CryptoNight madencilik algoritmasının denetimi karmaşıktır, bu nedenle geliştiricilerin potansiyel hataları kontrol etmek için büyük bir karmaşıklık eğrisine ihtiyaçları vardır.

Monero, Electroneum, Haven Protocol, Bytecoin ve Aeon gibi kripto para birimleri, CryptoNight madencilik algoritmasının eksi ve artı yönlerini göz önünde bulundurarak bu algoritmayı kullanmayı tercih eden dijital varlıklar arasında bulunur. (Ayrıca bkz: En İyi Bitcoin Madenciliği Siteleri)

Özet

CryptoNight madencilik algoritması gizlilik ve yüksek güvenlikli şifreleme özellikleri ile tanınan bir komut dizesidir. CryptoNote protokolünü desteklemek amacıyla geliştirilen bu algoritma tekelleşen madencilik işlemlerinin önüne geçmeyi hedefler ve yapılan işlemlerin takip edilmesini engelleyerek yeni bloklar oluşturmasını sağlar. Nicolas Van Saberhagen takma isimli kişi tarafından geliştirildiği bilinen bu algoritmanın CryptoNight Light, CryptoNight Heavy ve CryptoNight v7 isimli versiyonları bulunur.

AES-256 standardını kullanan CryptoNight algoritması güvenli özellikleri ile tanınır. CryptoNight algoritması bellek oluşturma ve depolama, şifreleme ve dönüşüm, son karma (hash) işlemi adımlarını gerçekleştirerek performans gösterir. Gizlilik odaklı yapısı ile ön plana çıkan bu algoritma aynı zamanda verimli enerji tüketimi seçenekleri sunar.

CryptoNight Madencilik Algoritması Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kripto madenciliği için en iyi algoritma hangisidir?

CryptoNight madencilik algoritması nedir?

CryptoNight madencilik algoritması nasıl çalışır?

CryptoNight madencilik algoritması güvenli mi?

CryptoNight madencilik algoritmasını kullanan kripto para birimleri hangileri?