Arbitrum Coin Fiyat Tahmini (ARB)

Ethereum blockchain ağı her ne kadar devrim niteliğinde bir teknolojiye sahip olsa da artık modası geçmeye başladı. Özellikle artan ağ ücretleri ve işlemlerdeki tıkanıklık, yeni ölçeklenebilir teknolojilerin ortaya çıkmasına ön ayak oluyor. Tam da bu noktada Roll-up teknolojisine sahip olan Arbitrum coin ön plana çıkıyor.

Arb coin’in en basit çalışma mantığı ETH ağındaki işlemleri Katman-2’de yürütmektir. Roll-up teknolojisinin tam olarak burada devreye girmesi ile birlikte ETH ağında yürütülen işlemler artık zincir dışında toplanarak ETH ağına geri gönderilmektedir. Sonuç olarak, Arbitrum sayesinde ETH ağı daha stabil ve hızlı hale gelmiş oluyor.

Business2Community olarak, Arbitrum Coin’in 2024 yılındaki Airdrop ve Dao’ya geçişi ile birlikteki sürecini araştırmaya karar verdik. O günden bugüne projede neler değişti, fiyat nasıl etkilendi ve gelecekte ARB’yi neler bekliyor gelin hep birlikte yakından inceleyelim.

Arbitrum Coin (ARB) Güncel Fiyat Tablosu

✏️ Coin adıArbitrum
💱 SembolARB
💲 Fiyat (USD)$0,7271560
📈 Fiyat değişimi (1 saat)1.1%
📉 Fiyat değişimi (24 saat)0.6%
💵 Piyasa değeri$2.428.176.549
🏆 Sıralama41
🚀 24 saatlik hacim$124.109.833
💸 Dolaşımdaki arz3.339.278.542
💰 Toplam arz10.000.000.000

Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür. Yatırımlarınız risk altındadır.

Arbitrum Coin Nedir ve Nasıl Çalışır?

Arbitrum hakkında fiyat analizine geçiş yapmadan önce detaylı bir şekilde araştırma yapmamız gerek diye düşündük. Bundan dolayı da, ilk olarak Arbitrum coin nedir gelin yakından bir göz atalım. Arbitrum, ETH block zincir ağı için yenilikçi bir Katman-2 çözümü sunmaktadır. 

Sunulan bu çözümün temelinde ise Roll-up teknolojisi yatmaktadır. Roll-up, bir blok zincir üzerinde yapılan akıllı sözleşmelerin zincir dışında toplanması ve daha sonra ana blok zincire iletilmesi görevini yerine getirmektedir. Özellikle ETH ağında ölçeklenebilirlik sorunları olduğundan dolayı Roll-up teknolojisi hayat kurtarıcı olabiliyor.

arbitrum arb

Üstelik ETH ağında yüzlerce merkeziyetsiz uygulama ve binlerce farklı akıllı kontrat bulunduğundan ciddi bir tıkanıklık sorunu yaşanıyor. İşlemler hem daha yavaş, hem de daha masraflı ücretler olarak karşımıza çıkıyor. İşte bu noktada Arb coin ETH ağındaki işlemleri Katman-2’ye taşıyarak iş yükünü azaltıyor ve yürütmeyi kolaylaştırıyor. Geliştiriciler ve kullanıcılar, Ethereum’un sağladığı Katman-1’deki güvenlik özelliklerinden yararlanmaya devam edebilmektedir.

Artıları

  • Ethereum’un ölçeklenebilirlik sorunlarına güçlü bir çözüm sunar.
  • ETH’nin işlem yürütme kapasitesini ciddi biçimde artırır.
  • Ethereum blok zincirinde yaşanan tıkanmalardan dolayı artan gas ücretlerini düşürür.
  • Arbitrum, EVM ekosistemi ile tam bir uyum içerisinde çalışır.
  • Şeffaf bir işlem izleme süreci vardır. Arbitrum’da işlenen veriler direkt olarak Ethereum’da yayınlanır. İsteyen herkes Arbitrum’un faaliyetlerini izleyebilir ve dolandırıcılık yaşanırsa ihtiyacı olan kanıtlara ulaşabilir.

Eksileri

  • Arbitrum’un başarısı özünde Ethereum’a bağlıdır. ETH herhangi bir sorunla karşılaştığında, ARB bundan payına düşeni alacaktır.
  • Token dağıtımında ilk yatırımcılar ve geliştirici ekip arzın büyük bir kısmına sahiptir.
  • Node’lara yani doğrulayıcılara işlemleri yürütmek için güvenmek gerekir.

Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür. Yatırımlarınız risk altındadır.

Arbitrum Coin (ARB) Nereden Satın Alınır?

Arb coin fiyat açısından her ne kadar tarihi zirvesinden uzak olsa da, hala yatırım için iyi bir fırsat sunuyor. Özellikle yenilikçi ve gelecek vaat eden bir blockchain teknolojisine sahip olması bu coini bir adım öne taşıyor. İşte Arbitrum coin alabileceğiniz güvenilir kripto para borsaları:

  1. Binance: Dünyanın en büyük kripto para borsası olup çok sayıda kripto para birimine sahiptir. Dakikalar içerisinde TRY ile para yatırabilir ve kullanıcı dostu uygulamalar sayesinde yatırıma başlayabilirsiniz.
  2. OKX: Türkiye’nin en güvenilir kripto para borsalarından biri olarak bilinen OKX, işlem hacmi açısından ikinci en büyük platformdur. Yüzlerce farklı kripto para birimlerinden, NFT’lere kadar çeşitli yatırım fırsatları sunmaktadır.
  3. Crypto.com: 250’den fazla kripto para desteği sunması ve Türk lirası ile ödeme yapılabildiği için Crypto.com ülkemizde hızla yaygınlaşmıştır. Dünya çapında da sponsorlukları ile dikkatleri çeken platform, sektörün önde gelen borsalarından biridir.
  4. Coinbase: Dünya genelinde popülerliğe sahip olan Coinbase sektörün ilklerindendir. Son derece güvenilir olması kullanıcıların rahat bir şekilde al-sat yapmasını sağlamaktadır.
  5. Kraken: Kraken, sektörün ilk ve en eski kripto para borsalarından birisidir. Sektörde eski olmaları ve sıkı güvenlik politikaları nedeniyle güvenle kripto alım satım fırsatları sunmaktadır.

ARB Coin Fiyat Analizi

ARB Coin, 23 Mart 2023’te Airdrop etkinliği ile birlikte piyasaya tam olarak çıkış yaptı. Çıkış yapmasından kısa bir süre sonra, DAO, yani topluluk yönetimine geçiş yapıldı. Bu süreç sonunda, ARB Coin fiyat olarak zirveye ulaştı. Şimdi ise sizlere önce 2023 yılını yani geçmişe dair fiyat performansını sunacağız. Ardından da 2030 yılına kadarki süreçte Arbitrum’un olası fiyat yükseliş ve düşüşlerini inceleyeceğiz. 

Yıl En Yüksek En Düşük
2023 $1.82 $0.76
2024 $1.41 $1.08
2025 $2.11 $1.28
2026 $3.80 $2.30
2027 $4.13 $3.80
2028 $5.54 $4.09
2029 $7.72 $5.41
2030 $10.23 $7.47

Arbitrum Coin (ARB) Fiyat Yorumu 2024

İlk olarak, Airdrop yaşanmadan önce Arbitrum coin yorumlarına göz attığımızda 17 Mart 2023’te 0.022 dolarlık bir fiyat ile karşılaşıyoruz. Ardından Airdrop tarihi yaklaştıkça ve Binance’ın listeleme haberi ile birlikte fiyat ivmelenmeye devam ederek 0.054 seviyelerine kadar yükseldi. Hatta, Arb Coin için talep o kadar yüksekti ki fiyat 18 Nisan 2023’te 1.82 dolara kadar yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Tabii ki ilk piyasaya sürüldüğü 8.67 dolarlık inanılmaz fiyatı da unutmamak gerekiyor. Çok kısa süreli bir yükseliş olduğu için maalesef çoğu kişi bundan faydalanamadı.

30 Mayıs Arbitrum coin yorumlarına detaylı bir şekilde baktığımızda Airdrop ve DAO’nun etkilerini daha net olarak görebiliyoruz. Fiyat Airdrop sonrası 1.82 dolardan tam 1.24 dolara düşmüş durumda.  Bu düşüş o dönem için yatırımcısını ciddi anlamda etkilese de hala ilgi çekici bir yatırım fırsatı sunuyor.

Ek olarak, ETH ve BTC fiyatı uzun süredir devam eden düşüş trendini kırmış durumdaydı. Yani ETH yükselirken tam tersi olarak ARB Coin fiyatı 2023 yılı içerisinde düşerek ilk çıkış yaptığı güne geri döndü.

Arbitrum Coin (ARB) Fiyat Yorumu 2024

2024 yılında ARB Coin ilk kez piyasaya sürüldüğü için yükselişler kadar düşüşler de yaşanmıştı. 2024’ün sonlarında yeni hedefleri bulunuyor. Bundan dolayı da, ilk olarak ETH fiyatının ARB üzerindeki etkisini konuşmalıyız. ETH, bu yıl neredeyse %80’lik bir artış göstererek yükselişe geçti. 

Bu durumda, önümüzdeki yıl ARB coin fiyatının 1.41 dolara kadar yükselmesine sebep olabilir. Ek olarak, 2024 yılında olduğu gibi fiyat ETH ve BTC’yi takip etmezse 1.08 ile 1.14 dolar arasında dolaşabileceği uzmanlar tarafından düşünülüyor.

Arbitrum Coin ARB Kilit Açma – Mart 2024

Fiyatı olumsuz yönde etkilemesi beklenen ARB kilit açma olayından burada bahsetmesek olmazdı. Eğer yatırım yapmayı düşünüyorsanız Mart 2024 tarihine dikkat etmelisiniz. ARB bu tarihte 1,2 milyar dolar değerindeki tokenlerin kilidini açacak. 

Şu anda tam olarak 5 milyardan fazla ARB token kilit altında tutuluyor. Mart 2024 tarihi ile birlikte Arbitrum artık her dört haftada bir belirlenmiş miktarda tokenin kilidini açmaya devam edecek. Uzmanlar günlük işlem hacminden daha yüksek olan kilit açma sürecinin fiyat açısından düşüş eğilimi oluşturabileceğini düşünüyor. Yatırım yapmadan önce tüm ARB Coin yorumlarını göz önüne almayı unutmayın.

Arbitrum Coin (ARB) Fiyat Yorumu 2025

2025 yılının Arbitrum ekosisteminin olgunlaştığı bir yıl olacağı düşünülüyor. Yeni nesil dApp’lerin ekosisteme dahil olması ile birlikte, ARB fiyatını 2.11 dolara kadar yükseltebilir. Aynı şekilde, genel bir kripto para düşüş trendinin yeniden başlaması fiyatı olumsuz etkileyerek minimum 1.28’e kadar düşüş yaşanmasına sebep olabilir.

Arbitrum Coin (ARB) Fiyat Yorumu 2026

Arbitrum eşsiz bir katman-2 teknolojisine sahip olsa da sektörde tek başına değil. Polygon gibi farklı projeler de bulunuyor. 2026 yılı kripto para piyasası için regüle döneminin başlangıcı olursa fiyat ivmelenmeye devam edecektir. Yıllık bazda bakıldığında çoğu kripto para uzmanı fiyatın 3 doların üstünde maksimum 3.80 dolara kadar ulaşabileceğini söylüyor. Düşüş için öngörülen fiyat, 2 dolar ile 2.30 dolar arasında olabilir.

Arbitrum Coin (ARB) Fiyat Yorumu 2030

Başta ETH olmak üzere, kripto paraların 2030 yılında tüm dünyada yaygınlaşması kaçınılmaz bir gerçek. Özellikle ETH ve Arbitrum ekosisteminin benimsenerek daha da büyümesi fiyatın 10 dolara kadar ulaşmasını mümkün kılabilir. Tabii ki bu süreçte ARB topluluk yönetiminin atacağı adımlar da oldukça önemli. Eğer projeyi geliştirmek için isabetli adımlar atılırsa, ARB yatırımcılarını fazlasıyla mutlu edebilir. Tüm bu süreç olumsuz yönde etkilenirse, ARB Coin fiyatı için yorum yapan analistler fiyatın 7.47 dolara kadar düşebileceğini ön görüyor.

ARB Coin Geçmişi ve Piyasa Bilgisi

Arb Coin nedir ve gelecekteki fiyatları üzerine analizlerimizi paylaştığımıza göre, biraz da proje ile ilgili detaylara geçiş yapabiliriz. ARB Coin, Airdrop ve Katman-2’deki pazar payları üzerine kısa bir geçmiş değerlendirmesi yapacağız. Hazırsanız hemen başlayalım.

Arbitrum Airdrop Etkinliği ve DAO’ya Geçişi

Sektördeki en popüler Katman-2 ölçeklendirme projesi olan Arbitrum Coin, 23 Mart 2023’de ciddi bir karar alma aşamasına geldi. Arbitrum Foundation, ilk arzın yaklaşık olarak %11,62’sini yani 1.162 milyar tokeni Airdrop yaparak sahiplerine gönderdi. 

Tam olarak bu tarihten sonra Arbitrum resmi olarak Merkeziyetsiz Otonom Organizasyon (DAO) geçiş yaptı. Bu geçiş ile birlikte kullanıcılar oylama yoluyla Arbitrum’un geleceğinde ve işleyişinde karar mekanizması haline geldiler.

Arbitrum Coin ARB

Tabii ki söz konusu Arbitrum Airdrop süreci 23 Mart 2023 ile sınırlı kalmadı. Tam bir ay sonra 23 Nisan’da yine maksimum arzın %1,13’ü yani 113 milyon token daha Arbitrum için uygulama geliştiren DAO’lara dağıtıldı. Eğer o dönemde bulunsaydınız ve ARB Airdrop’a katılmak isteseydiniz sıkı bir puanlama sisteminden geçmeniz gerekecekti. 

Puanlama sistemi; Airbitrum One veya Arbitrum Nova varlıklarına sahip olmak, 2, 6 veya 9 ay içerisinde alım satım yapmak, yüksek hacimli ticari işlemlerde bulunmak ve Arbitrum Nova etkinliğine katılmak gibi önemli kriterlerden oluşmaktadır. Sonuç olarak, Airdrop dağıtımı ve DAO geçiş süreci çok başarılıydı ve bundan dolayı ARB Coin fiyatı çok kısa süre içerisinde 1.82 dolar gibi inanılmaz bir fiyata ulaştı.

Arbitrum Coin Tokenomik Yapısı

Arbitrum’un Airdrop etkinliği ve DAO’ya geçişinden söz etmişken günümüzde ne durumda olduğuna da değinmeliyiz. Özellikle, tokenomik yapıdaki dengesizlik yeni yatırımcıyı bazı noktalarda endişeye sürükleyebilir. İşte Arbitrum’un token dağılımı:

Arz Yüzdesi Token Miktarı Kime Tahsis Edildi
%42,78 4,278,000,000 ARB DAO Hazinesi
%26,94 2.694.000.000 ARB Ekip ve Danışmanlar
%17,53 1.753.000.000 ARB Offchain Labs yatırımcıları
%11,62 1.162.000.000 ARB Kullanıcı Airdrop’u
%1,13 113.000.000 ARB Arbitrum ekosisteminde uygulama geliştiren DAO’lar için Airdrop

Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür. Yatırımlarınız risk altındadır.

Arbitrum’un Fiyat Performansı Benzerleriyle Karşılaştırıldığında Nasıl?

Arbitrum’un hiç şüphesiz ki en büyük rakibi, tıpkı kendisi gibi Katman-2 ölçeklendirmesi üzerine çalışan Optimism’dir. Optimism, her ne kadar rakip olsa da Ethereum ağındaki pazar payı açısından henüz Arbitrum’a yaklaşabilmiş değildir. Ancak, piyasa fiyatına baktığımızda ARB Coin’e göre çok daha iyi durumda olduğu aşikar.

Optimism, 1 yıllık fiyat hareketine göre, 2023 yılında %68,47 yükselerek 1.74 dolara yükselmiştir. Tabii ki bu süreçte Optimism’in rekor seviyesi olan 3 dolara çıktığını da unutmamak gerekiyor.

Arbitrum’un 1 yıllık fiyat hareketine baktığımızda ise, %91’lik ciddi bir düşüş ile karşılaşıyoruz. Her ne kadar ARB Coin Mart 2023’te piyasaya çıkmış olsa da, fiyat ivmesini sürdürememiş gibi gözüküyor. Zirve noktası olan 1.82 dolardan her geçen gün uzaklaşan ARB’nin güncel fiyatı 1.05 dolardır.

Arbitrum (ARB) için Tüm Zamanların En Yüksek Seviyesi Nedir?

Arbitrum Coin, 23 Mart 2023’te piyasaya tam olarak 8.67 dolardan sürüldü. Ancak fiyat burada tutunamadı ve çok kısa bir süre içerisinde 1.20 dolara kadar düştü. Anlık bir yükselişi tarihin en yüksek seviyesi olarak kabul etmeyenlere bir diğer nokta olan 1.82 doları örnek verebiliriz.

Arbitrum (ARB) Coin’e Yatırım Yapmak İçin 5 Önemli Neden

Arbitrum Coin için süreç 2023 Mart ayından bu yana inişli çıkışlı olsa da devam ediyor. Muhtemelen önümüzdeki aylarda da fiyat dalgalanmaları yaşanacak. Ancak, fiyat performansını bir kenara bırakıp isterseniz gelin sağladığı teknolojiye ve Ethereum’a getirdiği yeniliklere göz atalım.

Ölçeklenebilirlik

Ölçeklenebilirlik, başta Bitcoin ve Ethereum olmak üzere kripto paralar için ciddi bir sorundur. Darboğaz oluşmasına sebep olması, yüksek işlem ücretleri ve daha yavaş onay süreleri olarak karşımıza çıkmakta. Kripto paraların merkeziyetsizlik ilkesini aşmadan bu soruna bir çözüm üretmek için devreye Arbitrum giriyor.

Arbitrum, Optimistic Rollups teknolojisini kullanan bir Katman-2 projesidir. Optimistic Rollup teknolojisi ile birlikte Ethereum’un ölçeklenme sorununu işlem hızlarını 10-100 kat artırarak çözmektedir.

Düşük Gas Ücretleri

Arbitrum, teknolojisi gereği zincir dışı bir paralel ağ işleterek akışı devam ettirmektedir. Özellikle Ethereum ağında oluşan tıkanıklık giderildiği için taleple mücadele etmek daha da kolaylaşıyor. Bu kolaylık, Arbitrum gas ücretlerinden ciddi bir tasarruf sağlanmasının önünü açıyor. 

Yine burada Optimistic Rollups teknolojisi karşımıza çıkıyor. İşlemlerin zincir dışında toplanması ve gruplar halinde gönderilmesi bireysel işlemlerdeki depolama yükünü ciddi biçimde azaltıyor. Doğal olarak bu durum da uygun maliyet anlamına geliyor.

Arbitrum ARB Coin

Daha Hızlı İşlem Süreleri

Ethereum, herkesin bildiği gibi saniyede sadece 14 işlem gerçekleştirebiliyor. Aslında ekosistem içerisindeki sorun ve tıkanıklık tam olarak burada başlıyor. Talep karşısında işlem onayına yetişemeyen ETH blok zincirinde ciddi gas ücretleri artışı yaşanıyor. Ancak, Arbitrum ile artık ETH ağında artık saniyede 40.000 işlem yapabilmek mümkün. Diğer Katman-2 çözümü sunan projelerden olan Optimism, saniye başına 20.000 işlem hızı sunmaktadır.

Ethereum Ekosistemi ile Tam Uyumluluk

Arbitrum kendi sanal makinesine (AVM) sahip olsa da, EVM (Ethereum Virtual Machine) ile de tam uyumlu bir şekilde çalışmaktadır. Özellikle Ethereum akıllı sözleşmeleri ve DApp’ler sorunsuz bir şekilde Arbitrum ekosistemine geçiş yapabilirler. Arbitrum’un tüm Ethereum geliştirme araçlarını desteklemesi sayesinde minimum kod değişiklikleriyle geçişler mümkün. Bu da iki ekosistem arasındaki farkı en aza indirerek uyumluluğun ciddi bir avantaj yaratmasına sebep oluyor.

DAO Yönetime Sahiptir

23 Mart 2023 tarihine kadar Arbitrum projesinin başında “Offchain Labs” şirketi bulunuyordu. Ancak, bu tarihten sonra Arbitrum’un kontrolü merkezi olmayan bir yönetim biçimi yani DAO’ya devredildi. Bu sayede token hakkında karar almak ve gelecekte söz sahibi olmak sadece kullanıcıların elindedir.

Arbitrum Coin Nasıl Satın Alınır?

Arbitrum’un hem geçmişi hem de geleceği üzerine tüm ihtimalleri detaylı bir şekilde konuştuk. Şimdi muhtemelen birçoğunuzun aklında Arbitrum Coin hangi borsada yer alıyor sorusu bulunuyordur. Tam da bundan dolayı sizlere Binance’dan kolayca ARB Coin’i nasıl alabileceğinizi adım adım anlatmak istiyoruz. 

1. Binance Borsasına Üye Olun

İlk olarak Binance’a üye değilseniz, bu adımı tamamlamanız gerek. Bunun için tek yapmanız gereken Binance’in resmi sitesine erişip, sağ üstte yer alan “Kaydol” butonuna tıklamaktır. Üyelik sürecinizi telefon, e-posta, Gmail veya Apple hesabınız aracılığıyla tamamlayabilirsiniz.

binance kayit olma

2. Kimliğinizi Doğrulayın

Üyelik işleminizi tamamladıktan sonra KYC onayı için kimlik bilgilerinizi doğrulamanız gerekecek. Bunun için Binance sizden kimlik kartı ve selfie gibi kişisel fotoğraflar isteyecektir. Mobil uygulama sayesinde bu doğrulama sürecini birkaç dakika içerisinde rahatlıkla tamamlayabilirsiniz.

3. Satın Alma Yönteminizi Belirleyin ve Para Yatırın

Binance, Türkiye’deki kullanıcıları için çeşitli banka ve kredi kartları ile yatırım fırsatı sunmaktadır. Hatta üçüncü taraf kişiler ile bağlantı kurmanızı sağlayarak havale ile de para yatırabilirsiniz. Ödeme yönteminizi belirledikten sonra istediğiniz miktarda para yatırabilirsiniz.

4. ARB’yi Satın Alın

Para yatırma sürecini başarıyla tamamladıysanız, Binance ana sayfasında yer alan “Kripto Al” düğmesine tıklamalısınız. Karşınıza çıkan yeni sayfadan para birimi olarak “TRY”, kripto para olarak da ARB’yi seçin ve satın alma işlemini tamamlayın. Gerekli işlem onaylarından sonra muhtemelen birkaç dakika içerisinde ARB’ler cüzdanınızda belirecektir.

Satın alma süreci ile ilgili kafanıza takılanlar varsa veya daha detaylı bir rehber arıyorsanız, 4 adımda kripto para satın alma makalemize göz atabilirsiniz.

Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür. Yatırımlarınız risk altındadır.

Sonuç – Arbitrum Coin Fiyat Tahmini

Bugünkü makalemizde Arbitrum Coin yorumları hakkında hem geçmişi hem de geleceği konuştuk. Yaşanan Airdrop ve DAO sürecini aktarırken, gelecekte projeyi nelerin beklediğinden bahsetmeyi de ihmal etmedik. Özellikle projenin Ethereum ağına sağladığı faydaları ve ekosistem için önemini net bir şekilde sizlere aktardık.

Ek olarak, ARB Coin’e yatırım yapmak isteyenler için Binance borsasının nasıl kullanıldığından da bahsettik. Daha önce kripto para borsaları hakkında bir deneyiminiz bulunmuyorsa, hazırlamış olduğumuz Binance inceleme makalesini okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

Referanslar

CoinMarketCap

Token Unlocks

Arbitrum Coin Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Arbitrum’un (ARB) günlük işlem hacmi nedir?

Arbitrum’un (ARB) piyasa değeri nedir?

Arbitrum hangi borsalarda var?

Arbitrum arzı ne kadar?