Pentagon yakınlarında olduğu iddia edilen bir patlama görüntüsü sonrası ABD borsaları kısa süreliğine ani düşüş yaşarken yapay zekanın kitleler üzerindeki etkisi ve kötüye kullanımının yol açabileceği kaos bir kez daha gündeme geldi.

22 Mayıs’ta, şu an askıya alınmış mavi tikli bir Twitter hesabı olan ve medya devi Bloomberg bağlantısı varmış gibi görünen bir kullanıcı adı seçen “Bloomberg Feed” hesabı, Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı’nın karargahı olan Pentagon yakınlarında “büyük bir patlama” olduğunu bildiren bir görüntü paylaştı.

Hesap adında Bloomberg geçmesinin de etkisiyle hızla yayılan sahte haber, aralarında Rus devleti kontrolündeki medya kuruluşu Russia Today’in 3 milyon takipçili ve Hindistan medyası Republic’in 2,8 milyon takipçili hesapları da dahil olmak üzere çok sayıda resmi medya kuruluşu tarafından paylaşıldı.

Binanın güvenliğinden sorumlu Pentagon Force Protection Agency dahil olmak üzere yerel makamlar, dolaşan haberle ilgili bilgi sahibi olduklarını ve “herhangi bir patlama veya olay” olmadığını doğrularken haberler nedeniyle S&P 500 borsasında kısa süreliğine önemli bir düşüş yaşandığı kaydedildi.

S&P 500 yüzde 0,26 düşüş yaşayarak günün en düşük seviyesine kadar gerilerken haberlerin sahte olduğunun ortaya çıkmasının ardından piyasaların toparlandığı aktarıldı.

Yapay Zeka, Haberciliği ve Borsayı Yendi

Sahte Bloomberg sayfasından paylaşılan ve TSİ 16.00 sıralarında yayılan sahte haberdeki görselin yapay zeka tarafından yaratıldığı bildirildi.

Borsadaki dalgalanma sebebiyle milyonlarca dolar kayıp yaşandığı düşünülürken sahte bir görselin dünyanın en büyük borsalarından birini etkileyecek boyutta bir infial yaratması, yapay zekanın hem haberciliği hem de borsayı yendiği yorumlarına yol açtı.

Diğer taraftan çok sayıda Twitter kullanıcısının sözde patlama görselinin yapay zeka tarafından yaratılmış olduğunu tespit ettiği ve yetkililere uyarılarda bulunduğu görüldü.

Sahte haberlerin daha ziyade mavi tikli hesaplar tarafından yayılmış olması ise Twitter’daki mavi tik işaretinin satın alınabilmesi ile ilgili eleştirilere yol açtı.

Kötü Niyetli Aktörler Yapay Zekayı Kullanıyor

Yapay zekanın yeteneklerinin gün geçtikçe arttığı günümüzde haber kanallarının daha dikkatli olması gerektiği ve kargaşaya yol açabilecek sahte haberlere karşı temkinli yaklaşmasının önemli olduğu ifade ediliyor.

Nitekim sahte Pentagon saldırısı haberi, yapay zekanın kötü amaçlarla kullanıldığı ilk olay değil.

Mayıs ayının başlarında İrlanda gazetesi The Irish Times, yapay zeka tarafından oluşturulmuş bir makale yayınlamış ve konunun açıklığa kavuşması sonrasında hatası sebebiyle kamuoyundan özür dilemişti.

Bununla birlikte kripto topluluğu da çok sayıda yapay zeka dolandırıcılığına sahte olmuştu.

Nisan ayında, Kaliforniya’nın mali düzenleyicisi bazı kripto şirketlerinin proje tanıtım videolarında yer verdikleri CEO’larının yapay zeka tarafından yaratılmış avatarlar olduğunu iddia etmişti.

Bunlardan bir diğer ise sözde FTX’in kurucu ortağı Sam Bankman-Fried’in yer aldığı ve FTX kullanıcılarını “hediye” vaadiyle kötü niyetli bir siteye yönlendirmeye çalışan sahte bir videosuydu.

İlgili Haberler ve İçerikler

AiDoge (AI) - Meme Oluşturma Platformu

Puanımız

AiDoge
  • Yapay Zeka ile Meme Oluşturun & Paylaşın
  • AI Odaklı Kripto Sektörünün En Yeni Meme Coini
  • Ön Satış Başladı - aidoge.com
  • Token-Temelli Kredi Sistemi
  • Günlük Ödüller İçin $AI Tokeni Stake Edin
AiDoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.