A’dan Z’ye Blog Yazarak Para Kazanma Rehberi

Business2Community olarak blog yazarak para kazanma konusunda tüm fikirlerimizi sizinle paylaşacağız. Dünyanın her yerinde çalışma imkânı, bloggerların en büyük motivasyon kaynakları arasında yer alır. COVID-19 pandemisiyle evlere kapanan kişiler, zamanla blog yazarlığı yapmaya başladı.

Bir dizi blog sitesinin hayata geçirilmesiyle başlayan bloggerlık mesleği, pandemi bitiminde de çekiciliğini artırdı. Blog yazmak isteyenler, internet sitesi oluşturabilir. Gelişen yeni pazarlama araçları ve reklam modelleri, bloggerların gelir kaynaklarını farklılaştırarak daha fazla kazanç sağlar.

Bu yazıda blog ve blogger nedir gibi temel terimleri konuşacağız. İnternetten para kazanma yöntemleri, blog örnekleri, blog yazarak gelir elde etme yöntemlerini öğreneceğiz. 10 adımda A’dan Z’ye blog yazarak para kazanma rehberi sayesinde kendi blogunuzu açabilirsiniz. Vakit kaybetmeden para kazanmaya başlayın.

Blog yazarı: İnternette düzenli yazılar paylaşarak; deneyim, düşünce ve bilgiyi, geniş bir okuyucu kitlesiyle paylaşan kişiye denir.

Blog Nedir?

Tanım, internet günlüğünün kısaltılmış hâlidir. Blog, “web log – weblog” anlamına gelir. Blog, kişilerin bilgi birikimini, düşüncelerini, eleştirilerini, fikirlerini, önerilerini, yorumlarını ve tecrübelerini paylaşabileceği bir internet ortamıdır. Farklı bir ekibe dâhil olup, blog yazarak para kazanma yöntemini deneyebilirsiniz.

blog yazarak para kazanma rehberi

Güncel kalmak, blog yazmak için önemli parametrelerdendir. Kendi blog sayfanızı kuruyorsanız son yazı en üstte kalacak şekilde düzenleyebilirsiniz.

Okuyucularınız geçmiş yazılara giderek blogdaki içeriklere ulaşabilir. Bloglar, ana ve alt kategorilerin devreye alınmasıyla örümcek ağı misali içerikleri ayrıştırır. Blog yayınladığınız sistemler, kullanım kolaylığı sağlar. 

Sitemizdeki yazı yazarak para kazanmak adlı makaleyi okuyarak, sevdiğiniz işten kazanç sağlayabilirsiniz.

İlk Blog Ne Zaman Açıldı? – Blog Yazarlığının Tarihi

Uzmanların çoğu ilk blog sitesinin links.net olduğu konusunda hemfikirdir. Links.net, 1994 yılında Justin Hall isimli öğrenci tarafından açıldı. Hall, blogunda yazılarını yayımlamak istedi. O dönemde blog yazarak para kazanma gibi bir seçenek söz konusu değildi.

Sitenin bir blog olarak tanımlanması, daha sonralara dayanır. Blog terimi, 1990’lı yılların sonlarında kullanılmaya başlandı. Hall isimli öğrencinin internet sitesi ilk açıldığında blog adı yerine kendi kişisel ana sayfası olarak isimlendirilmişti. Hall’ın bu girişimini çok sayıda kişi takip etti ve blog yazarlığı emin adımlarla gelişmeye başladı.

blog yazarak para kazanma

1997 yılında “web blog – weblog” terimi, “web’de (internette) gezinirken oturum açma” sürecini yansıtacak şekilde oluşturuldu. 1999 yılında Peter Merholz isimli bilgisayar programcısı, weblog kelimesini blog olarak kısalttı. Blog kelimesi 5 sene sonra, gelmiş geçmiş en iyi İngilizce sözlük olan Merriam-Webster sözlüğüne eklendi. 

Blog kelimesi sözlükte şu şekilde tanımlanır;

“Yazar tarafından sağlanan çevrimiçi düşünceler, yorumlar, bağlantılar, videolar ve fotoğraflar içeren internet sitesi” 

Blogger Nedir?

Blogger kelimesinin açılımına da Merriam-Webster sözlüğünden bakabiliriz. Merriam-Webster’a göre blogger, blog yazan kişi demektir.

Bloggerlık, dijital çağın gözde meslekleri arasındadır. Başlarda hobi olan iş, blog yazarak kazanç sağlamanın mümkün olmasıyla mesleğe dönüştü.

blogger

Blog yazarak para kazanma yöntemleri arasında; Google Adsense, gelir ortaklığı modelleri ve sponsorlu içerik metotları bulunur. 

Bloggerlar kendi yol haritalarına göre bu yöntemlerden birini tercih ederek para kazanma serüvenini başlatabilir. Blog yazarlığıyla gelir elde etme modellerine geçmeden, internetten para kazanma yöntemlerine göz atalım.

En Popüler İnternetten Para Kazanma Yöntemleri

En popüler para kazanma yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:

Freelance çalışma yoluyla para kazanma: Fiverr, Upwork ve Freelancer gibi platformlar, uzaktan çalışma modeliyle gelir elde etmenizi sağlar. Grafik tasarımdan yazılıma, seslendirmeden blog yazarlığına kadar çok farklı alanlarda iş bulabilirsiniz.

Blog yazarak para kazanma: Belirli bir alanda blog yazıları yazarak gelir elde edebilirsiniz. Doğru hedefleme ve iyi planlanmış içeriklerle tahmin ettiğinizden fazla para kazanırsınız. Kendi internet sitenizde ve farklı mecralarda blog yazarlığı yapabilirsiniz.

Online eğitim platformlarında eğitim vererek para kazanma: Udemy ve Domestika platformları, eğitim videoları yükleyerek para kazanmanıza olanak tanır. Birebir eğitim verebileceğiniz internet siteleriyle de bilgi birikiminizi gelire dönüştürebilirsiniz.

Çeviri yaparak para kazanma: Herhangi bir yabancı dilde yetkinliğiniz varsa çeviri yaparak para kazanabilirsiniz. Uluslararası çeviri bürolarının internet siteleri ve Linkedin yardımıyla bu alanda ilerleyebilirsiniz.

Affiliate marketing’le para kazanma: Gelir ortaklığıyla gelir elde edebilirsiniz. Affiliate marketingi blog yazarak para kazanma yöntemleri arasında da sıralayabiliriz. İnternet sitenize uygun ürün yönlendirmeleri yaparak para kazanabilirsiniz.

İnternet sitesi yaratarak para kazanma: Gerekli teknik bilgiye sahipseniz internet sitesi oluşturmak isteyen müşterilerle çalışarak gelir elde edebilirsiniz. WordPress ve Wix kullanarak blogların kurulumunu yapabilirsiniz.

internet sitesi yaratarak para kazanma

Sosyal medyadan para kazanma: Facebook, Instagram, YouTube, X (eski adıyla Twitter) gibi sayısız sosyal medya platformu, içerik üreticilerine gelir modelleri oluşturur. Belirli hacme ulaşan sosyal medya hesaplarınızdan sponsorluk anlaşmaları yapabilirsiniz. 

Airbnb ile oda kiralayarak para kazanma: Kendinize ait mülkünüz varsa Airbnb sitesinden odalarınızı kiralayarak para kazanabilirsiniz. 

SEO danışmanlığı vererek para kazanma: Arama moturu optimizasyonu tanımının kısaltılması olan SEO, internette herhangi bir varlığa sahip tüm mecralarda gereklidir. YouTube’dan blog sitelerine kadar her platform, SEO danışmanlığına ihtiyaç duyar.

Blog yazarak para kazanma hedefindeki bloggerlara SEO danışmanlığı hizmeti verebilirsiniz. Anahtar kelimeleri nereden bulacağınızı bilmiyorsanız en iyi SEO araçları anlattığımız yazıyı inceleyebilirsiniz.

Bu yöntemler arasında, en kalıcı ve pasif gelir elde etme imkânı sunan metot blog siteleridir. Peki 10 adımda blog yazarak para kazanma yöntemleri nelerdir?

10 Adımda Blog Yazarak Para Kazanma

Blog yazarak para kazanma, yalnızca kendi internet sitenizi kurarak yapacağınız freelance bir iş değildir. Kendi altyapınızı oluşturarak blog yazabileceğiniz gibi Blogger ve WordPress blog sistemlerini de kullanabilirsiniz.

10 adımda blog yazarak para kazanma

Şahsi blog sitenize ve farklı bloglara yazarlık yapabilirsiniz. Uzman olduğunuz bir konuyla ilgili markaları ve internet sitelerini bularak freelance blog yazarlığı hizmeti verebilirsiniz.

Bu bölümde “Blog yazarak para kazanma adımları nelerdir?” sorusunu yanıtlayalım. Blog yazarlığı online işler arasında yer aldığından çoğu firma istediğiniz yer ve saatte çalışmanıza izin verir.

Niş Seçimi

“Niche”, Türkçe karşılığıyla niş, genele yerine belli bir tüketici grubunun ihtiyaçlarına yönelme anlamına gelir. Her konuya odaklanmaya çalışmaktansa ihtiyaca yönelik nokta atışı bir alan belirlemek daha doğrudur.

Blog sayısının artışıyla birlikte niş seçimi önemli bir hâl aldı. Eskiden tüm kişisel bakım siteleri, genel hedef kitlesinin talebine yanıt verirdi. Artık internet siteleri; saç bakımı, cilt bakımı ve makyaj gibi başlıklar altında özelleşti. 

Kendinize ait bir blog yazarak para kazanma hayaliniz varsa niş belirlemeniz iyi olur. Niş belirlerken iyi bildiğiniz ve gelişime açık bir alan seçmelisiniz. Hakkında yazı yazmak isteyeceğiniz ve düzenli içerik üretebileceğiniz alanlar bulmalısınız. Bulduğunuz nişlerin gelir kanallarının çeşitli olması önemlidir.

Alan Adı Tercihi

Yayın yapacağınız internet sitesi için bir alan adı belirlemeniz gerekir. Alan adları, seçtiğiniz konu (niş) ile uyumlu olmalıdır. Yemek tarifleri veren blog yazarak para kazanma planınız varsa seçeceğiniz alan adı, www.ayseninyemekleri.com olabilir. 

Seçim yaparken yaratıcılığınıza odaklanın. Alan adının kullanılmadığından emin olun. Aklınıza gelen alan adlarını bir kenara not edin ve sırayla kontrol edin. Godaddy.com ve Name.com gibi domain pazarlarından alan adı kontrolü yapabilirsiniz.

Blog Oluşturarak Para Kazanma

Niş ve alan adı seçimleri yapıldığında kendinize bir logo belirlemelisiniz. Logo oluşturmak için Canva’yı kullanabilirsiniz.

Logonuzu ve genel kapsamınızı belirlediyseniz blog yazarak para kazanma bölümüne geçebilirsiniz. WordPress, en sık kullanılan blog altyapısı sağlayıcıdır. İnternetteki eğitici videoları izleyerek WordPress tabanlı bir blog oluşturabilirsiniz.

blog yazarak para kazanma wordpress

WordPress size çeşitli şablonlar sunar. Şablonlardan birini tercih ederek internet sitenizin kurulumunu adım adım takip edersiniz. Yapacağınız araştırmalarla yol haritanıza ve hedef kitlenize uygun blog yaratırsınız. İleride ne iş yapabilirim diye düşünenler, WordPress sayesinde blog açarak daima yapacakları bir işe sahip olabilir.

Analiz Araçlarının Entegrasyonu

Kendinize ait bir blog yazarak para kazanma yöntemini tercih ettiyseniz, blogunuza gelecek trafiği izleyebilirsiniz. Google Analytics (web tabanlı analiz aracı) sistemini analiz yaparken kullanabilirsiniz. Gmail hesabıyla Google Analytics mülkü oluşturarak blogunuza entegre edebilirsiniz.

Google Analytics’le blogunuzu ziyaret edenlerin tarih aralığındaki sayısını görebilirsiniz. Kişilerin konumunu ve blogunuzda geçirdiği zamanı öğrenebilirsiniz. Okuyucuların ilgi gösterdiği içeriklere göre yeni yazılar hazırlayabilirsiniz. 

Kapsamlı raporlar, hedef kitleyi tanıma ve daha iyi trafik sağlayacak içerikler yaratma imkânı sunar. İlerleyen zamanlarda yapacağınız sponsorlu içerik anlaşmalarında da bazı raporlar teslim etmeniz gerekeceğinden analiz araçlarının kurulumuna özen göstermek gerekir.

Sosyal Medya Hesaplarının Açılması

Blog yazarak para kazanma, blogunuzun iyi trafik alması ve okuyucu kitlelerini kendisine çekmesiyle mümkün olur. Blogunuz yayın hayatına bağladığında olabildiğince fazla okuyucuyu internet sitenize çekmek için sosyal medya kanallarını kullanabilirsiniz.

Sosyal medya kanalları blogunuzun marka kimliğini oluşturmanıza yardımcı olur. Okuyucuları çekerek gelirlerinizi artırmanızı sağlar. Hedef kitlenizin en çok hangi mecraları kullandığına ve bu mecraların özelliklerine göre bir öncelik belirleyin.

sosyal medya araçları

Amacınız bağlantı adresi paylaşarak trafik çekmek olacağından Facebook ve Instagram gibi platformlardan paylaşım yapabilirsiniz. 50 yaş üzeri okuyucu grubuna hitap edecekseniz, Facebook sayfası açmak mantıklı olur. Sosyal medya hesaplarınızı oluşturup içerik üretimine başlayabilirsiniz. 

Sosyal medya hesapları sizi, okuyuculara ve reklamverenlere tanıtır. Blog sitenizin trafiğinin tek bir kanal yerine farklı mecralardan gelmesi, arama motoru optimizasyonu açısından da önemlidir. Oluşturduğunuz sosyal medyalardan biri olan instagram’dan para kazanmak için yazımıza göz atabilirsiniz. 

İçerik Üreterek ve Blog Yazarak Para Kazanma

20 sene evvel internet dünyasındaki arz çok düşüktü. En kötü içerik bile alıcısını buldu. Günümüzde içerik arzı, talebin üzerinde olduğundan ciddi bir rekabet söz konusudur.

Rakiplerinizi iyice analiz edip onlardan farklılaşmak için yapmanız gerekenleri sıralayın. Hedef kitleye hitap ettiğiniz rakiplerinizin sağlamadığı özellikleri ve bilgileri sağlayarak bir adım öne geçebilirsiniz.

Türkçe dilinde yemek tarifi odaklı blog yazarak para kazanma hedefiniz var diyelim. Rakiplerin fazlalığı konusunda şaşkınlığa uğrayabilirsiniz. Verdiğiniz tariflere doğru görseller eklerseniz çoğunu geride bırakmış olursunuz.

Fotoğraflara ve videolara yer verirseniz bir adım öne geçersiniz. Analiz yaparak özgün, düzenli ve kapsamlı içerikler oluşturursunuz. Kitleyi kendinize çekersiniz. Başta çok zaman ayırıp sonra düzenli gelir kazanmanızı sağlayan blog yazarlığı, pasif gelir kaynakları arasında yer alır.

SEO Çalışmaları

Arama motoru optimizasyonu anlamına gelen SEO çalışmaları, bir blog için olmazsa olmazlar arasındadır. Başarılı bir blogger olmak istiyorsanız mutlaka SEO öğrenmelisiniz.

Arama motoru optimizasyonu, hedef kitle analizi ve kitleye uygun içeriklerin üretimi konusunda yol gösterir. SEO, blog yazarak para kazanma konusunda kapsamlı bir yol haritası sağlar. İşlerinizi belirli bir yere getirmek için yapay zeka uygulamaları da kullanabilirsiniz. 

SEO araçları, hedef kitlenizin arama motorlarında aradığı kelimeleri öğrenmenize imkân tanır. Kişilerin araştırma zamanını ve ilgi gösterdiği konuları görebilirsiniz. Doğru SEO entegrasyonu, blog sayfasının başarılı olmasını sağlar.

SEO çalışmaları

Tek başınıza içerik üretmek ve teknik altyapı sağlamak için vakit ayırmak yorucudur. WordPress tabanlı bir blogunuz varsa Yoast gibi SEO eklentilerini kurarak ilerleyebilirsiniz. Yanlış kurulum, blogunuzu olumsuz yönde etkileyebilir. Başlarda freelance SEO uzmanından destek almak mantıklı olur. 

Blog Yazarak Para Kazanma Yardımcısı Google AdSense

Blog yazarak para kazanma serüveninin en önemli ayağı Google AdSense entegrasyonudur. Google’ın ürünü AdSense, internet yayıncılarının içerikleriyle ilgili reklamları göstererek para kazanmasına olanak sağlar.

Google AdSense, reklam verenlerle içerik üreticilerini bir araya getirir. Sizin içeriklerinizde reklam göstermek isteyen markaların size ödeme yapması konusunda aracılık eder.

Google AdSense entegrasyonu, blog yazarlığı yolculuğunun en önemli adımlarından biridir. Dikkatli bir şekilde devreye alınmalıdır. 

Affiliate Marketing

Gelir ortaklığı modeli olarak bilinen affiliate marketing, bir pazarlama ve gelir paylaşma yöntemidir. E-ticaret platformları ve eBay Partners gibi affiliate marketing programlarını kullanarak ürün yönlendirmelerine yer verebilirsiniz.

Affiliate marketing, sizin inandırıcılığınız ve şeffaflığınızla ilgilidir. Okurlarınıza, ilgili içeriğin komisyonlu bir link içerdiği bilgisini vermeyi ihmal etmeyin. Yalnızca uygun içeriklerde ürün yönlendirmesi tercih edin. Blogunuzu bir bağlantı çöplüğüne dönüştürmeyin.

Gelir ortaklığının blog yazarak para kazanma yönteminde işe yaraması için kullandığınız bağlantıların güncelliğinden emin olmanız gerekir. Blogunuzun SEO sağlığı ve kullanıcı deneyimi açısından erişilemez bağlantılar kullanmak sakıncalıdır.

Freelance Blog Yazarak Para Kazanma

Oluşturduğunuz bloglar, portföyünüzdür. Google aramalarında öne çıkan özgün içerikler yazmayı başarırsanız farklı blogların ve internet sitelerinin dikkatini çekersiniz.

Blog yazarak para kazanma yolculuğunu başarılı bir şekilde sürdürdüğünüz müddetçe markaların ve rakiplerin gösterdiği ilgi artar. Hedef kitlenize ürün satmak isteyen markalar, sponsorluk anlaşması yapmak ister. Markalar uygun bulursa sizi kendi içerik ekiplerine dâhil etmek de ister.

blog yazarak para kazanma - freelance yazarlık

Belirli doğrultuda ilerlediğinizde yazarlık fırsatlarını kovalayarak freelance içerik üreticisi olabilirsiniz. Blog yazılarınızı Upwork ve Fiverr gibi freelance iş platformlarında örnek teşkil etmesi için sergileyebilirsiniz. Siteler, dolarla para kazanmak isteyenler için birebirdir.

Blog Yazarak Para Kazanma İşi Zor Mu?

Yazı yazmak zor sanılmakla birlikte belirli bir düzen oturtulduğunda keyifli ve iyi para kazandıran bir iş koludur. Blog yazarak para kazanma planıyla yola çıkarak sistematik bir şekilde çalıştığınız takdirde blogunuzun başarıya ulaşmaması söz konusu değildir.

Yazarlıkta dört ana parametre vardır.

  1. Hedef kitle analizi 
  2. Özgün içerik
  3. Fark yaratan içerikler
  4. Düzen

İkinci parametre içeriklerin dağıtımı ve etkileşimidir. İçerikleriniz etkileşime ve paylaşılmaya açıksa blogunuzun başarısı artar.

blog yazarak para kazanma

Son parametre ise blog yazarak para kazanma yöntemlerinin doğru entegrasyonudur. Blogunuzun hayatına devam edebilmesi için gelirlerinizi çeşitlendirmelisiniz. Doğru anlaşmalarla kazanç sağlamaya odaklanmalısınız. Kazanç sağlarken okuyucuları kaçırmayaya özen göstermeyi unutmayın.

Blog Örnekleri Nelerdir?

Blog örnekleri arasında; sağlık, kişisel bakım, otomobil, teknoloji ve kripto para birimleri gibi genel konu başlıkları yer alır.

Niş belirleme başlığında anlattığımız gibi nokta atışı bir konu belirleyerek ihtiyaca yönelik içerik üretebilirsiniz. Bu, blog yazarak para kazanma şansını artırır.

Belirli konularda yazarlık yapmalısınız. Sağlık yerine çocuk sağlığı, kişisel bakım yerine makyaj, otomobil yerine elektrikli otomobiller seçerek kapsamı daraltabilirsiniz. Teknoloji yerine yapay zeka uygulamaları seçilebilir.

Sonuç

Blog yazarak para kazanma fikri, birçok kişinin hayalini süsleyen ve gerçekleştirebileceği bir iş modeli olarak öne çıkar. COVID-19 pandemisiyle birlikte evlere kapanan insanlar, blog yazarlığına ilgi gösterdi. İnternetten para kazanma çekici bir meslek hâline geldi.

Başarılı bir blog yazısı oluşturmak için iyi bir niş seçimi yapmalısınız. Düzenli içerik üretimi, SEO bilgisi ve reklam entegrasyonu da önem arz eder.

Blog yazarları, kendi alanlarında uzmanlaşarak gelir elde eder. Yazı yazarak para kazanma fikri; sabır, öğrenmeye açıklık ve tutku gerektiren bir yolculuktır. Doğru yaklaşımla yüksek gelir kazanırsınız.

Sık Sorulan Sorular

Blog yazarak ne kadar para kazanılır?

Blog yazmak için gerekli olan şeyler nelerdir?

Neden blog yazmalıyız?

Bir blog yazısı kaç kelime olmalı?