Online İşler - Öne Çıkan Sektörler

Business2Community olarak online işler hakkında detaylı bilgi vereceğiz. Online iş fırsatları, dinamik ve hızla değişen dijital ortamda varlık göstermeye çalışan bireylere fırsat sunar. İnternetin ortaya çıkışı, coğrafi kısıtlamaları ortadan kaldırdı. Firmaların dünya çapındaki müşterilere erişmelerini sağladı. 

COVID-19 pandemisiyle milyonlarca kişi online çalışma modeline döndü. 2023 itibarıyla, tam zamanlı çalışanların yüzde 12,7’si evden çalışırken, yüzde 28,2’si hibrit modelle çalışır. Upwork’e göre, 2025 yılına kadar tahmini 32,6 milyon Amerikalı, uzaktan çalışacak. Bu, işgücünün yaklaşık yüzde 22’sine denk gelir. 

Bireylerin uzaktan çalışma tercihi, bu eğilimle uyumludur. Çalışanların yüzde 98’i, online çalışma isteğini dile getirir. İnternetten yapılan işler, öğrenciler için de büyük önem arz eder. 

Para kazanma potansiyeline sahip bir dizi online iş konseptini keşfetmenize yardımcı olmak istedik. Uzaktan çalışmak isteyen bireylere yardımcı olacak önemli bilgileri de aşağıda topladık. Haydi şimdi onlara göz atalım.

İçindekiler

Online İşler Nelerdir?

Online işler, kişilerin gelenekselin dışında çalışmalarını sağlar. Evlerinden iş faaliyetlerine katılmalarını sağlayan istihdam fırsatlarını ifade eder. Fırsatlar arasında; e-ticaret, dropshipping, çeviri, yazılım ve blog yazarlığı gibi iş kolları bulunur. 

online işler nelerdir?

Gelelim online iş fırsatları ve online iş fikirlerine;

1 – E- Ticaret ve Online Perakendecilik

E-ticaret sektöründe son yıllarda önemli bir büyüme yaşandı. Shopify, WooCommerce ve Amazon platformlarının ortaya çıkışı, çevrim içi mağaza kurulumunun herkese açık olmasını kolaylaştırdı.

online işler - e ticaret

Bu, pazara daha geniş erişim sağlamasının yolunu açtı. Dikkatle değerlendirilmesi gereken birçok e-ticaret şirketi modelini inceleyelim.

A – Online İşlerde Dropshipping (Stoksuz Satış)

Dropshipping iş modeli, e-ticaret alanında akıllıca bir yaklaşımdır. Sektör, stok tutmaya ve yönetmeye gerek kalmadan, ürün satmanızı amaçlar. Prosedür, ürünün harici bir tedarikçiden satın alınmasını ve müşterinin evine doğrudan teslimatını koordine etmeyi gerektirir. Konsept, önemli ön sermaye yatırımlarını ve envanter depolama masrafları azaltır. Girişimcilerin müşteri katılımı ve pazarlama çabalarına öncelik vermesine olanak tanır.

B – Kıyafet Baskısı Yaptırarak Online İşler Yapmak

Girişimciler; giysi, aksesuar ve ev dekorasyonu ürünlerine baskı yaptırak para kazanabilir. Ürünlerin fiziksel tezahürü, tüketicinin sipariş vermesiyle gerçekleşir. Bu, envanter yönetimi gerekliliğini ortadan kaldırır. Talep üzerine baskı kavramı, sanatsal yaratıcılığın girişimcilik uzmanlığıyla birleşmesinin somutlaşmış hâlidir. 

2 – E-Kitap Yazmak ve Çevrim İçi Kurslar Vermek

Belirli bir alanda uzmanlığa sahipseniz, e-kitap yazabilirsiniz. Uzmanlık alanınıza göre çevrim içi kurslar oluşturabilirsiniz. Dijital dünyada başarıya ulaşmak için farklı siteleri tercih edebilirsiniz. Udemy ve Teachable platformları, bireylerin uzmanlıklarını uluslararası kitlelerle paylaşması sağlar.

Sitemizdeki yazı yazarak para kazanmak adlı makaleyi okuyarak, sevdiğiniz işten kazanç sağlayabilirsiniz.

3 – Stok Fotoğrafçılık ve Grafik Tasarım

Stok fotoğraf siteleri, deneyimli ve gelecek vadeden fotoğrafçıların, ek gelir elde etmelerine yardımcı olur. Siteler, inanılmaz fırsatlar sunar. Fotoğraflarınızı, stok fotoğraf sitelerine satmak için; güçlü bir portföye, kişisel bağlantılara ve itibara ihtiyacınız yoktur. Grafik tasarımcılar için de bunlar geçerlidir. Platformlar, üreticilerin dijital sanatsal becerilerini finansal kazançta kullanmalarını sağlar. Görsel olarak büyüleyici materyallere yönelik artan ihtiyacı karşılamak üzere tasarlandıklarını söyleyebiliriz. 

stok fotoğrafçılık

Fotoğraflarınızı satmak için kaydolacağınız popüler web siteleri arasında Shutterstock, iStockphoto, Dreamstime, Foap ve Fotolia vardır.

Online işlerde grafiklerinizi satmak için; Creative Market, Themeforest, Etsy ve DesignByHumans gibi birçok site bulunur.

4 – Online İşler Sektöründe Sosyal Medya Pazarlaması Yapmak

Sosyal medyada çok vakit geçiriyorsanız sosyal medya pazarlama hizmetleri sunmayı düşünebilirsiniz. 

Şirketlere, sosyal medya profillerini yönetmek için danışmanlık verebilirsiniz. En sevdiğiniz hobinizi günlük işinize dönüştürebilirsiniz. İsterseniz internetten para kazanma yöntemlerine göz atarak kazancınızı artırabilirsiniz.

5 – Yazılım İşlerinden Online Para Kazanmak

Yazılım alanındaki gelişmeler, dijital ekosistemin tamamında yankı buldu. Kodlama becerilerine sahip girişimciler, bilgisayar ve mobil cihazlar için farklı uygulamalar yaratabilir. Dijital dünyanın sonsuz potansiyelini kullanarak yapay zekanın da yardımıyla farklı fikirler bulabilirsiniz. 

online işler - yazılım

6 – Sağlık Sektörüne Artan İlgiden Yararlanmak

Sağlık sektörüne ilgi artmaya devam ettikçe; fitness, ruh sağlığı ve beslenmeye odaklanan internet işletmeleri çoğaldı. Girişimciler; egzersiz programları, diyet kitapları ve meditasyon yazılımları oluşturup satarak bütünsel sağlık için müşteriler bulabilir.

7 – Youtube ve Podcast Yayını Yapmak

Podcast yaparak yüksek gelirler kazanabilirsiniz. Youtube ve podcast mecraları, düşündüğünüzden fazla para kazanmanızı sağlar. İçerik oluşturucuları, yüksek kaliteli materyallerle büyüyen bir abone tabanı geliştirerek sponsorluk ve reklamlarla gelir elde eder.

Kamera karşısında kendinizi rahat hissediyorsanız geniş bir kitlelere ulaşabilirsiniz. YouTube, sizin için doğru platform olabilir. Kanalınızın büyümesinin zaman alabileceğini, başlangıçta sosyal medya ve blog platformlarında ağ oluşturmanız gerekebileceğini unutmayın.

8 – Sanal Asistan Hizmetleri Vererek Online İşler Yapmak

Girişimciler ve işletmeler, kendilerini idari görevlerden kurtaracak, operasyonları kolaylaştıracak ve üretkenliği artıracak sanal asistanlar arar. Sanal asistanlık, organizasyonel becerilerinizi sunmanızı sağlar. Verimlilik optimize ederek gelir elde etmeniz için bir yol sunar.

9 – Editörlük

Online işlerde öğrenciler için editörlük ön sıralarda yer alır. Alan, birçok boyutta karşımıza çıkar. Bir şirketin pazarlama materyallerinin redaksiyonundan romanların düzeltilmesine kadar geniş bir yelpazeye sahiptir. 

Ayrıntılara karşı keskin gözünüz ve güçlü dilbilgisi bilginiz varsa editörlük fikrine sıcak bakabilirsiniz. 

10 – Blog Yazarak Online İşler Yapmak

Blog yazarlığı yaparak becerilerinizi gösterebilirsiniz. Online işler arasında popüler sektör, birçok kişinin çalıştığı bir alandır. Kodlama, fotoğrafçılık, video, fitness, yemek ve farklı bir şeyle mi ilgileniyorsunuz? Bu konularda harika makaleler yazarak bilginizi gösterebilirsiniz.

blog yazarlığı - online işler

Kendi blogunuzu açmayı tercih ederseniz, bağlı kuruluş bağlantıları ve reklamlar aracılığıyla kendi kendinize gelir elde edebilirsiniz.

11 – Pazar Araştırması Yapmak

Kişilere, şirketlere ve gruplara danışmanlık hizmetleri sağlayarak pazar araştırması yapabilirsiniz.

Araştırma yöntemlerinin geliştirilmesine, veri analizine, sonuçların yorumlanmasına ve içgörülü yorumlara katkıda bulunabilirsiniz. Araştırma alanında danışmanlık yapmak, sosyal sektörlerden biyolojik ve teknolojik sektörlere kadar pek çok farklı alanda faydalıdır.

12 – Online Çalışarak Üniversite Danışmanlığı Yapmak

Güçlü yazma becerileriniz varsa, seçkin kolejlere kabul edilmek isteyen başvuru sahiplerine yardımcı olabilirsiniz. Öğrencileri sınava hazırlık kurslarına yönlendirirken onlara burs programları önerebilirsiniz.

13 – Affiliate Marketing (Satış Ortaklığı)

Blogunuzda, Instagram’da, Twitter’da, YouTube’da ve sosyal kanallarınızda ürünleri öne çıkarmak için şirketlerden ödeme alabilirsiniz. Takipçiniz ve site ziyaretçiniz varsa, markaların ürünlerini önererek etki yaratırsınız. Ürün yerleştirme sayesinde düşündüğünüzden fazla gelir elde edebilirsiniz. 

14 – Muhasebe Ve Bookkeeping

Sektördeki tanınmış markalara sanal muhasebe hizmeti vererek sektöre girebilirsiniz.

Resmi eğitim ve sertifikaya ihtiyacınız olacak. Kararlı bir müşteri tabanı oluşturmak zaman alır. İşinizi daima ve düzgün yaptıınızda müşterileriniz yıllarca sizinle çalışır.

15 – Online İşler Sektöründe Öne Çıkan Telemarketing

Başkalarına yardım etmeyi seven doğal bir konuşmacıysanız sanal telemarketing işine girebilirsiniz. Pek çok şirket satış ve müşteri hizmetleri rollerinin bir kısmını dışarıdan temin eder. Ev ortamında rahatlıkla çalışabileceğiniz sektör, aylık net getiri sağlar. 

16 – Veri Girişi Yaparak Para Kazanmak

Veri girişi; alfabetik, sembolik ve sayısal bilgilerin bir sisteme girilmesi anlamına gelir. Bir şirket adına veri girişi yapanlar, veri giriş memurları olarak adlandırılır.

Geleneksel çalışma modeli olan iş, uzaktan çalışmanın popüler olmasıyla ev ortamında yapılmaya başlandı. Yoğun yaratıcılık gerektirmeyen online işler yapmak istiyorsanız veri girişi personeli olabilirsiniz. 

17 – Sesi Metne Dökme İşi

Farklı şekillerde çevrimiçi transkripsiyon (deşifre) hizmetleri sunabilirsiniz. Muhabirler için sesli röportajları yazıya dökebilirsiniz. TV programları ve videolar için altyazılar oluşturabilirsiniz. Podcast’lerin yazıya dökülmüş versiyonlarını geliştirebilirsiniz. Konuyla alakalı hizmet veren birçok web sitesi bulunur. Bu, kendi müşteri tabanınızı geliştirme işinden kurtarır. Bu iş de online işler yapmak isteyen öğrenciler için ön plana çıkar. 

sesi metne dökme işi

18 – Online İşler Sektöründe Seyahat Planlaması Yapmak

Seyahat sizin tutkunuzsa, çevrim içi bir seyahat planlama işi kurmayı düşünebilirsiniz. Müşterilerinizin uçuşlarını, kalacakları yerleri ve aktivitelerini her yönüyle planlamalarına yardımcı olabilirsiniz. Müşterilerinizle uluslararası bağlantılar arasında bir irtibat noktası olarak hizmet verebilirsiniz.

Seyahat planlama işini yalnızca evde değil, seyahat ederken de yapabilirsiniz. Fazla seyahat etmenin işinizi büyütmenize yardımcı olacağı da kesin. Planlama işini desteklemek için seyahat blogu ve fotoğrafçılık sitesi bile açabilirsiniz. 

19 – Siber Güvenlik Ve IT Danışmanlığı

Mevcut kurulumları değerlendirmek, testler yapmak ve iyileştirme önerileri sunmak için şirketlere siber güvenlik hizmeti verebilirsiniz.

Bilgi teknolojisi danışmanı olmayı, şirketlere ve bireylere teknolojilerini en iyi şekilde nasıl kullanacakları konusunda tavsiyelerde bulunmayı düşünebilirsiniz.

Siber güvenlik ve bilgi teknolojisi danışmanlığını uzaktan yönetebilirsiniz. IT alanında eğitim alan öğrenciler, online işler yapmak istiyorsa bu alana yönelmelidir. 

20 – Terapi Hizmeti Vererek Online İşler Yapmak

Terapistler, ofis açmadan da hizmet verir. Bunların arasında TalkSpace ve BetterHelp gibi şirketler bulunur. Terapistler, eğitime ve sertifikaya sahiptir. Çevrim içi terapi dünyasına girmek istiyorsanız uygulamalara kayıt olabilirsiniz. Kendi danışanlarınıza da zoom ve google meet’ten hizmet verebilirsiniz.

21 – Pazarlama ve Halkla İlişkiler (PR)

Online işler nelerdir? Kurumsal kimlik ve pazarlama konusunda deneyiminiz varsa başarılı bir online PR danışmanlık firması kurabilirsiniz. Sosyal medya hesapları ve web sitesi, şirketin çevrimiçi varlığına katkı sağlar. Siz de kampanyalar, girişimler ve kamu imajı konusunda danışmanlık verirken varlığın geliştirilmesine yardımcı olabilirsiniz.

Serbest çalışan bir halkla ilişkiler danışmanıysanız çalışma saatlerinizi müşterilerinizin ihtiyaçlarına göre belirleyebilirsiniz. Ajans ve firmada, olduğundan daha fazla özerkliğe sahip olursunuz.

22 – Yaşam Koçluğu Hizmetleri

Sosyal medyada yaşam koçluğu işi, büyük bir sükse elde etti. Başkalarına yardım etmek istiyorsanız ve tıbbi eğitime sahip değilseniz, yaşam koçluğu yapabilirsiniz. Yaşam koçu sertifikası almanız gerekir. Belgenizi alarak müşterilerinize hayatın zorluklarında yardımcı olma konusunda destek olabilirsiniz.

yaşam koçluğu - online işler

Düzenli telefon ve çevrimiçi randevu dışında, müşterilerinize e-kitaplar ve kurs kaynakları da sağlayabilirsiniz.

23 – Videolar İzleyerek Para Kazanmak

Video oluşturmak kulağa zor bir iş gibi gelir. Video izleyerek para kazanmak ise eğlenceli bir iştir.

Swagbucks ve InboxPounds, bu konudaki en popüler web siteleri arasındadır. Arkanıza yaslanıp reklam ve viral olmayı uman videoları izlemeniz için size ödeme yapıyorlar.

24 – Profesyonel CV ve Kariyer Danışmanlığı

İK alanında deneyiminiz ve etkileyici özgeçmişler oluşturma beceriniz varsa, online işler arasında özgeçmiş yazma ve kariyer danışmanlığı hizmeti açmayı düşünebilirsiniz. 

Çalışan pek çok kişi, kariyer tavsiyesi almak için LinkedIn’i kullanır. Bu, LinkedIn’i çevrim içi şirket kurma konusunda ideal bir yer hâline getirir.

25 – Seslendirme Çalışması

Diksiyonunuzun düzgünse seslendirme işi yapabilirsiniz. Kendi seslendirme işinize başlamak için mikrofona ve ses düzenleme yazılımına ihtiyacınız olacak. Sesinizi; reklam ajanslarına, prodüksiyon şirketlerine ve seslendirme arayan herkese satabilirsiniz.

İşinizi ilerletmek için voices.com gibi serbest seslendirme sitesine kaydolabilirsiniz. Doğru fırsatları aramaya başlayabilirsiniz. 

26 – Online Yemek Pişirme Eğitimi

Yemek pişirmek sizin için bir tutkuysa online iş modeli tam size göre. Sanal yemek pişirme dersleri aracılığıyla becerilerinizi çevrim içi olarak sergilemek, sevdiğiniz bir şeyi yaparken para kazanmanın harika bir yoludur. Yemek pişirme işinizi yapılandırmanın çeşitli yolları vardır. Bire bir eğitim videoları sunabilirsiniz. Canlı derslere ev sahipliği yapabilirsiniz. Atölye çalışmaları ve yemek programları oluşturabilirsiniz.

Yemek blogu, e-kitap ve yemek kitabı yazabilirsiniz. En sevdiğiniz yemek pişirme malzemelerini de iş birlikleriyle pazarlayabilirsiniz.  

27 – Online Kurs Öğretmenliği 

Belirli bir konuda uzmanlığınız varsa çevrim içi bir kurs oluşturmayı düşünmelisiniz. İstediğiniz alanda kurs vererek sizinle aynı ilgi alanına sahip kişilere ulaşabilirsiniz. Kurs vermek için sısyal medya hesaplarından yetkinliğinizi takipçilerinize gmsterebilirsiniz.

28 – Çeviri Alanında Online işler Yapmak

Online işler arasında en çok tercih edilen alanlardan biri de çeviri hizmetidir. Farklı diller biliyorsanız, kültürel bilgi, iletişim ve araştırma becerileriniz gelişmişse çeviri yapabilirsiniz. 

Gelen metni bir dilden diğerine çevirmenin dışında, içeriği hedef kitlenin kültürüne göre yerelleştirmekten de önemlidir. 

Yabancı diliniz varsa freelance kariyer sitelerindeki çeviri işlerine bakabilirsiniz. Bu alanda sağlıktan eğitime kadar birçok konu hakkında çevirmen ihtiyacı vardır. 

29 – Online İşler Sektörünün Gözdesi Müşteri Temsilciliği 

İnsanlarla iletişim kurmayı seviyorsanız müşteri hizmetleri temsilciliği tam size göre! Müşteri temsilcisi, müşterilerin sorularını, yorumlarını ve endişelerini farklı kanallarla öğrenir ve yanıtlar. Endişeleri gidermek ve yararlı bilgiler sağlamak için bağlantı noktaları aracılığıyla cevap verir. Temsilcilik deneyim gerektirmez. 

müşteri temsilciliği

30 – Alan Adı Alıp Satmak

Alan adı, web sitesi adresidir. Premium alan adları satıldığında binlerce dolar gelir sağlar. Araştırma yaparak hızlı bir şekilde kâr elde edebilirsiniz. İşin püf noktası, ticari değeri olan mevcut alan adlarını bulmaktan geçer.

31 – Fitness Eğitmenliği

Gelişen dünyada spor salonuna bizzat giderek spor yapmanıza gerek yok. Dünyanın her yerinden spor danışmanlığı alabilirsiniz. Başkalarının fitness ve sağlık hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak için kişisel antrenör olarak çalışabilirsiniz. Birine internetten eğitim vermek, yüz yüze yapmaktan daha zordur. 

32 – El İşi Ürünler Tasarlamak

Online işler alanında el becerileriniz varsa, el yapımı ürünler satabilirsiniz. Dikiş, nakış, resim çerçevesi ve mobilya yaparak para kazanabilirsiniz. El yapımı ürünler, yaratıcı kişiler için harika bir sektör olarak öne çıkar.

Craigslist ve Etsy gibi platformları kullanarak çevrimiçi mağazanızı açabilirsiniz. Firmalar, siparişleri takip etmeyi ve satış yapmayı kolaylaştırır.

Online İşler Nasıl Bulunur?

Upwork ve Behance sayesinde online işler bulabilirsiniz. Sektöre özel LinkedIn gruplarına katılarak tavsiye alabilirsiniz. 

Ürün satıyorsanız ve çevrim içi kitle oluşturuyorsanız, farklı taktiklere ihtiyacınız olur. Pinterest’te takipçi kitlesi oluşturup ürününüzün linkini ekleyebilirsiniz. Arama motoru optimizasyonu (SEO), videolarınızı ve ürün listelerinizi ilgili kişilerin önüne çıkmasını sağlar. Gelir elde edecek kadar büyük bir kitle oluşturmak için önemli bir pazarlama bütçesine ihtiyacınız vardır.

İlginizi çekeceğini düşündüğümüz ne iş yapabilirim yazısına da göz atabilirsiniz.

Sonuç

İnternetin evrimiyle birlikte, online işlerin çeşitliliği ve önemi giderek arttı. COVID-19 pandemisinin etkisiyle birçok kişi uzaktan çalışma modeline geçiş yaptı. Online işler herkes için erişilebilir hâle geldi. Yazıda sunulan çeşitli online iş fikirleri, geleneksel iş modellerinin dışında çalışmak isteyenler için birçok fırsat sunar.

Uzaktan çalışma tercihi, kişilerin özgürlüğünü ve esnekliğini artırırken internetten para kazanma potansiyelini de yükseltir. İlgi alanına ve beceriye sahip olanlar, çevrimiçi iş dünyasında kendi yolculuklarına başlayabilir. İnternet, bilgiye erişim, gelir elde etme ve kariyer geliştirme konularında sonsuz olanaklar sunar.

Kaynaklar:

Sık Sorulan Sorular

İnternetten yapabileceğim işler nelerdir?

Evden yapabileceğim işler nelerdir?

Küçük sermayeyle yapılacak işler nelerdir?

Evden çalışmak kolay mı?

Online iş görüşmesinde giyilmesi gereken kıyafetler nelerdir?