Yapay zeka uygulamaları, teknoloji çağının en büyük gelişmelerinden biridir. Kullanıcıların beğenisine sunulan yapay zeka programlarının sayısı ve yeteneği gün geçtikçe artar. ChatGPT gibi uygulamaların erişilebilir hâle gelmesi, konunun gündemde kalmasını sağlar. Bireylerin yapay zekaya erişimi, bu alandaki gelişmelerin de ivme kazanmasına yol açtı. Sisteme dâhil olan birey sayısı arttıkça ilerleme ve inovasyon hızlanır. 

Birbiri ardına geliştirilen yapay zeka platformları, teknoloji devlerinin arasında da yeni bir yarışın başlamasına yol açtı. Bir dönemin uzay yarışında olduğu gibi dünyamız, 21. yüzyılda bir yapay zeka yarışına sahne oldu. Farklılaşarak birbirinin önüne geçmeye çalışan teknoloji şirketleri, çağa ayak uydurmak için ciddi efor sarf eder. 

Yazımızda, karmaşık sorunları saniyeler içerisinde çözme potansiyeline sahip en popüler yapay zeka uygulamaları listesini hazırladık. Gelin adım adım hangi yapay zeka projesinde neler yapabileceğinizi inceleyelim. Yapay zekayla ilgili en çok merak edilen soruları yanıtlayalım ve yapay zeka güvenliği konusuna değinelim.

En İyi Yapay Zeka Programı: Popüler 10 Uygulama Listesi

Yapay zeka denilince akla, robotların dünyayı ele geçirmesi gelebilir. Hollywood filmlerinde yıllardır işlenen tema, yapay zekanın kötü bir üne sahip olmasına yol açtı. Yapay zeka, insan türünün hayatını kolaylaştırma konusunda oldukça başarılıdır. 

Yapay zeka uygulamaları sayesinde içerik üreticilerden hekimlere, pazarlama uzmanlarından sanatçılara pek çok meslek grubu zamandan ve paradan tasarruf sağlamayı başardı. Pek çok mümkün olmayan ameliyat gerçekleşti. Fosil yakıtlara alternatif olan otonom araçların üretilmesinin önü açıldı. 

Yapay zeka uygulamaları kullanımı

Teknolojinin geldiği son nokta, her alanda yapılış biçimini kökten değiştirmeyi başardı. Dünyamız, yapay zeka sayesinde daha verimli bir döneme girmeyi başardı. 100 yıllık bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi görünen yapay zeka uygulamaları arasından dikkatimizi çeken en iyi 10 projenin listesi şöyle:

  1. ChatGPT
  2. Dall-E 2
  3. Adobe Enhance
  4. Amazon Alexa
  5. Lumen5
  6. Google Assistant
  7. Soundraw
  8. Cortana
  9. Krisp
  10. Neuraltext

Görsel düzenleme yapmanızı sağlayan yapay zeka projeleriyle neler yapılabilir? Yapay zeka çizim uygulamaları hangileridir? Ücretsiz en iyi yapay zeka uygulaması olmaya aday proje hangisidir? Öğrendiğinizde ufkunuzu genişletecek yapay zeka site uygulamaları hangileridir? 

Yapay zeka uygulamaları kullanarak hangi konularda daha hızlı sonuç alınabileceğini başlıklar hâlinde sıralayalım.

1. ChatGPT – İnsan Benzeri Metinler Üreten AI Uygulamaları

En iyi yapay zeka uygulamaları denilince akla ilk olarak ChatGPT gelir. Kişisel bir sanal asistan işlevi gören ChatGPT,  yapay zeka destekli bir sohbet robotudur. 2022 yılında tanıtılan ChatGPT, viraz oldu ve hızla milyonlarca kullanıcıya ulaşmayı başardı. Reuters’in şubat tarihli haberine göre ChatGPT, iki ay içerisinde 100 milyon kullanıcıya erişti.

Doğal dil işlemesini kullanan ChatGPT, kullanıcının sanal bir robottan ziyade bir insanla konuşuyormuş hissi yaşamasını mümkün kılar. ChatGPT, OpenAI tarafından geliştirildi. Sistemi, metin yazmak ve kod üretmek için kullanabilirsiniz. ChatGPT, orta karmaşıklıktaki matematik problemlerini çözebilir. Platform, merak ettiğiniz sorulara yanıt verebilir.

yapay zeka uygulamaları chatgpt

Kullanıcıların aklında bulundurması gereken nokta, sistemin internete erişiminin olmamasıdır. ChatGPT, belirli bir dönemden sonraki kaynakları tarayamadığından en güncel sonuçları verdiği söylenemez.

Uzmanlar ChatGPT dâhil olmak üzere yapay zeka uygulamaları kullanarak alınan sonuçlara her zaman şüpheyle yaklaşılmasını önerir. ChatGPT’ye araştırdığınız konuyu öğretip istediğiniz soruyu sormalısınız. 

2. Dall-E 2 – Yapay Zeka Çizim Yazılımı

2021 yılında piyasaya çıkan uygulama, adını ünlü ressam Salvador Dali ve WALL-E isimli animasyon robotundan alır. Dall-E 2, makine öğrenimi aracılığıyla metinlerden yüksek kaliteli görseller üretmek için kullanılabilir. Yapay zeka çizim konusuna ilgisi olanların radarına giren Dall-E 2 ile bir resmin düzenlenmesi de mümkündür.

yapay zeka uygulamaları dall-e

Tasarımcıların radarındaki yapay zeka uygulamaları arasında yer alan Dall-E 2, popüler yapay zeka çizim araçlarından biridir. Kullanıcılar, en fazla 700 kelimelik açıklama metni yazarak Dall-E 2’ye istediği görseli tarif edebilir.

Ücretli abonelik modeliyle kullanılabilen Dall-E 2, deneme sürümüyle kullanılabilir. Abonelik satın alarak da devam edebilirsiniz.

3. Adobe Enhance – Adobe, Yapay Zeka Uygulamaları Arenasında

20’den fazla uygulamayla yaratıcılık alanının öncü isimlerden Adobe, yapay zekayı ürünlerine entegre etme konusunda en başarılı şirketlerden biridir. Adobe Enhance, video içerik düzenleyicilerin en çok ihtiyaç duyduğu ses konusunda destek sağlar. Adobe Enhance, arka plan gürültüsünü kolaylıkla kaldırabilir.

yapay zeka uygulamaları adobe enhance

Ses kalitesini artırmak için başvurulan yapay zeka örnekleri arasındaki Adobe Enhance’in arayüzü oldukça kolaydır. 

4. Amazon Alexa AI Uygulaması

Amazon’un geliştirdiği sanal asistan Alexa, en iyi yapay zeka uygulamaları arasında üst sıralarda yer alır. Alexa ile kullanıcılar, hava durumu takibi ve akıllı aletlerin kontrolü gibi günlük işlerle ilgili yardım alabilir. 

amazon alexa kullanımı

2014 tarihinde piyasaya sürülen Alexa, iOS ve Android işletim sistemleriyle uyumlu bir şekilde çalışır. Türkiye’ye henüz gelmemiş olan Alexa’nın yakın gelecekte ülkeye girip girmeyeceği ise merak konusu.

5. Lumen5 – Yapay Zeka Destekli Video Oluşturma Aracı

Lumen5 yapay zeka destekli bir video oluşturma aracıdır. Basit bir arayüze sahip ücretsiz yapay zeka programı, ileri seviye özellikler için üyelik fırsatı sunar.

Ücretli modeli tercih eden yapay zeka uygulamaları kullanıcıları, Lumen5 ile marka kimliklerini sisteme yükleme imkânı bulur. Program, iş sürecini hızlandırmış olur.

yapay zeka uygulamaları lumen 5

Lumen5, pazarlama ekipleri ve yayıncılar tarafından tercih edilir. Güncel verilere göre Lumen5’in 19, 59 ve 149 dolarlık aylık üyelik seçenekleri bulunur. Ücretsiz versiyon ise belirli özelliklerin erişimine izin verir.

6. Google Assistant – Google’ın Yapay Zeka Uygulaması

Arama motoru devi Google’ın yapay zeka platformu Google Assistant, Amazon’un Alexa’sı gibi yapay zeka destekli sanal asistan görevi görür.

Google Assistant, yeni nesil arama yöntemiyle birlikte daha gelişmiş özelliklere de sahiptir. 

google assistant yapay zeka uygulamaları

Mayıs 2016’da piyasaya sürülen Google Assistant, “Hey Google” komutuyla aktif edilir. 90 ülkede ve 30 dilde hizmet veren Google Asisstant’ın 500 milyondan fazla kullanıcısı vardır.

7. Soundraw – Telif Sorununa Yapay Zeka Destekli Çözüm

Güncellenen hukuki uygulamalar ve açılan milyonlarca dolarlık telif davaları, video üreticilerin kabusu hâline geldi. Telifli müzik kullanımı sorununa çözüm sunan Soundraw, ücretsiz müzik oluşturmanıza olanak tanır.

Müziğin temposu gibi çeşitli özelliklerini seçme imkânı tanıyan Soundraw, popüler yapay zeka uygulamaları arasındadır. Soundraw ile tema, tür ve ruh hâli gibi seçenekler belirleyerek müzik oluşturabilirsiniz.

soundraw yapay zeka uygulamaları

Soundraw ile kendi müziğinizi yaratarak dijital telif probleminden kurtulabilirsiniz. YouTube ve sosyal medya kanallarında video yayınlamak isteyenler Soundraw kullanarak telif sorununu çözebilir.

8. Cortana – Microsoft’un Yapay Zeka Girişimi

Google ve Amazon’un yapay zeka evreninde Microsoft’un yer almaması düşünülemez. Cortana, Microsoft ve Windows ürünlerinde kullanılan yapay zeka asistanıdır.

Platformu Windows Phone ve Xbox gibi sistemlerde de kullanabilirsiniz. Cortana, temelde ses algılama ve sesli komut özelliği bulunan bir yardımcıdır. Uygulamaya masaüstünden de erişebilirsiniz.

Cortana uygulaması

Cortana bu uygulamalarda, Bing arama motorundan derlediği bilgileri kullanarak soruları yanıtlar. Yapay zeka uygulamaları yarışına dâhil olan Cortana; sesli soruları yanıtlama, müzik tanıma ve ses algılama özelliğine sahiptir. 

Cortana üçüncü parti uygulamalarla da uyumludur. Foursquare uygulamasında Cortana’yla sesli komut vererek yer bildiriminde bulunabilirsiniz.

2014 yılında Cortana piyasaya çıktı. İngilizce, Çince, İspanyolca, İtalyanca ve Japonca dillerinde kullanım imkanı sunar.

9. Krisp – Beyaz Yakalıların Favori Yapay Zeka Uygulaması

Pandeminin en çok etkilediği alanlardan biri görüntülü konuşma uygulamalarıdır. COVID-19 ile ivme kazanan evden çalışma sistemi, çalışanların her an her yerde toplantıya katılabileceği izlenimine yol açtı. 

Tüm ortamlar, görüntülü ve sesli görüşme yapacak kadar izole değildir. Gürültü problemi, iletişimi negatif anlamda etkiler. Yoğunlaşan görüntülü arama ve Zoom toplantıları dünyasında bir nimet olarak görülen Krisp ile ses kalitesi yeni bir boyuta taşınır.

krisp yapay zeka uygulamaları

Beyaz yakalıların dostu yapay zeka uygulamaları arasında gösterilen Krisp ile arka plan gürültüsünden hızlıca kurtulursunuz. Krisp, ortam kaynaklı ses yankılarını azaltmasıyla da bilinen bir yapay zeka uygulamasıdır. 

Günlük karmaşaya profesyonellik katan Krisp, kurumsal hayattaki favori yapay zeka uygulamaları listesinde üst sıralarda yer alır. 2017 yılından beri faaliyet gösteren ses odaklı yapay zeka uygulaması Krisp’in kullanımı, gün geçtikçe yaygınlaşır.

10. Neuraltext – İçerik Ekiplerinin Yapay Zeka Destekli Yardımcısı

Uygulama, kullanıcılarına yapay zeka destekli metin yaratma fırsatı verir. Neuraltext ile Facebook reklamından blog yazılarına kadar çok çeşitli metinler yaratılır. Küçük işletmelerin faydalanabileceği Neuraltext, 50’den fazla hazır şablon sunarak işleri iyice kolaylaştırır.

neuraltext neden kullanılır

Daha ucuza iyi içerik çözümü olarak konumlandırılan Neuraltext, aylık 49 dolar ücretlendirmeye sahiptir.

İçerik ve SEO ekipleri, yaratıcı metin üretme konusunda hizmet veren yapay zeka uygulamalarından Neuraltext kullanmayı tercih eder. 

En İyi Ücretsiz Yapay Zeka Uygulamaları Hangileri?

Farklı konularda kullanabileceğiniz ücretsiz yapay zeka programları mevcuttur. 

ChatGPT’nin yanıt verme becerisi yüksektir. Merak ettiğiniz konuları ücretsiz yapay zeka programına sorarak öğrenebilirsiniz. 

Video üretme ihtiyacı bulunan editörler ise en trend yapay zeka uygulamaları listesinden muhtemelen Lumen5’i seçer. Ses kalitesini iyileştirmek isteyen sanatçılar Krisp tercih eder. Sanal asistan ihtiyacınız varsa Cortana ve Alexa’yı kullanabilirsiniz.

Ücretsiz yapay zeka programı seçerken kendinize belirli bir konu başlığı oluşturmanız, doğru sonuca ulaşma açısından faydalı olur. İhtiyacınızı belirleyerek araştırma yolunu seçerseniz daha etkili ve nokta atışı yanıt bulabilirsiniz.

Öne Çıkan Yapay Zeka Çizim Uygulamaları

Yapay zekanın en çok kullanıldığı alanlardan biri de çizimdir. En az çabayla resim çizmek ve çizimleri düzenlemek isteyen kullanıcılar için yapay zeka çizim uygulamaları kullanışlıdır.

Ücretsiz deneme sürümü bulunan çizim odaklı en popüler isimler NightCafe, Dall-E 2 ve DeepAI’dır. Sıraladığımız üç çizim uygulaması da metinden görsel yaratmaya yarar ve kullanıcılar için faydalıdır. 

Nightcafe’de yaratıcılar, metin kutusuna nasıl bir resim istediğini yazarak birkaç stilden birini seçer. Görselin oluşturulması direktifini verir. OpenAI şirketinin yapay zeka uygulamaları arasında yer alan Dall-E 2 de benzer bir şekilde çalışır. Dall-e 2 ile kullanıcılar, deneme sürümünde 18 kredilik ücretsiz demo erişimi elde eder.

DeepAI da yine metin açıklamasından özgün resimler yaratan bir yapay zeka çizim uygulamasıdır. 

NFT sanatçıları, WOMBO Dream ismindeki popüler yapay zeka çizim uygulamasını kullanır. Wombo Dream ile mevcut fotoğrafları karikatüre dönüştürmek mümkündür.

Az Bilinen AI Uygulamaları

ChatGPT ve Alexa, gündemde geniş yer tutar. Bazı uygulamalar, daha az manşetlere çıkar. Kullanıcıların hayatını kolaylaştırma konusunda yetkin olan yapay zeka siteleri de vardır.

Texti.app isimli internet sitesi, gereksiz bilgilerle dolu olabilen internet aleminde vakit kaybetmeden en etkili sonucu bulmanızı sağlar.

YouTube ve video platformlarına içerik üretmek isteyen kullanıcılar, Murf.ai’den faydalanır. Murf.ai ile yazdığınız metni insan sesine dönüştürebilirsiniz. Program, dilediğiniz sesi seçmenize olanak tanır.

yapay zeka kullanımı

Dijital dünyanın en büyük sorunlarından biri de kalitesiz fotoğraflardır. Bütün ailenin bir araya geldiği bir gün çekilen kalitesiz bir fotoğraf, en keyifli anıları geleceğe taşımanıza engel olur. AI Image Enlarger, tam bu aşamada öne çıkan yapay zeka uygulamaları arasındadır.

AI Image Enlarger ile fotoğraflarınızı büyütebilirsiniz. Program, fotoğrafları kaliteli hâle getirmeye ve temizlemeye imkân tanır. Çözünürlüğü artırma, ufak renk hataları ve kusurları düzeltme yapabilen AI Image Enlarger, profesyonel yaşamda çok işe yarar.

Sembly, az bilinen yapay zeka siteleri arasındadır. Çağın vebası olarak adlandırılan dikkat dağınıklığı probleminden muzdarip kişiler, Sembly aracılığıyla not alma sürecini üst seviyeye çıkarır. Sembly, ses kayıtlarınızı deşifre ederek otomatik metin yaratır. Sistem, iletişimin daha açık ve net bir şekilde yürütülmesine katkı sağlar.

Yapay Zeka Programları Güvenilir Mi?

Yapay zeka uygulamaları arasında yer alan metin araçları, açık kaynakları kullandıklarından tam anlamıyla güvenilir bulunmaz. Sektör uzmanları, yapay zekayla yaratılan metinlerin kontrol edilmesi gerektiğini öne sürer. 

Uygulamalar, gün geçtikçe daha fazla alanda karşımıza çıkmaya devam eder. Teknoloji geliştikçe yapay zekanın etkisi ve kullanım alanı da farklılaşacak ve geleceği şekillendirecek.

Sonuç

Yapay zeka uygulamaları, teknoloji dünyasının önemli bir parçasıdır. ChatGPT, Dall-E 2 ve Amazon Alexa gibi yapay zeka projeleri, metin üretiminden görüntü düzenlemeye kadar geniş bir yelpazeye sahiptir. Yapay zeka uygulamalarının güvenilirliği ve etikliği tartışma konusudur.

Yapay zeka, özellikle ABD ve Çin gibi önde gelen ülkelerde büyük bir yatırım alanı olarak kabul edilir. Kullanıcılar yapay zeka tarafından üretilen sonuçları kontrol etmelidir. Yapay zeka teknolojilerinin yaygınlaşması ve insanların yaşamlarını iyileştirmesi beklenen durumlardan biridir.

Kaynaklar:

Microsoft

Google Assistant

Sık Sorulan Sorular

Yapay zeka projeleri nelerdir?

Yapay zeka kullanarak neler yapabilirsiniz?

Yapay zeka örnekleri nelerdir?

Yapay zekada ileri durumdaki ülke hangisidir?

Yapay zeka uygulamalarının en çok kullanıldığı alanlar nelerdir?