genç girişimci desteği

Business2Community olarak genç girişimci desteği konusunda detaylı bilgi vereceğiz. Genç girişimcilere verilen destek, Türkiye’de işini kurmak ve büyütmek isteyen 18-29 yaş arasındaki gençler için büyük bir fırsattır. Genç girişimciler, destek programı ile gelir vergisi ve Bağ-Kur primlerinden belirli bir süre muaf olur.

Devletin sağladığı bu önemli imkan, yüksek vergi ve sigorta maliyetlerinin caydırıcı etkisini minimuma indirir. Gençlerin cesaretini ve motivasyonu artar. Destekler, diğer teşvik ve fırsatlarla birleştirilme imkanına sahiptir. 

Devlet teşvikleri, başvurularınızda özel kriterlere ve süreçlere tabidir. İşinizin, sürdürülebilir ve büyütülebilir bir stratejiye sahip olmalı gerekir. Genç girişimci desteği, işinizi kurarken ve büyütürken size yol gösterici bir mekanizmadır. Sizde genç girişimci desteği ve yardımlarını kaçırmamak istiyorsanız hemen rehberimize göz atın!

Genç Girişimci Desteği İçin Fırsatlar

Genç Girişimci Desteği, Türkiye’de iş kurmayı planlayan gençler için çeşitli teşvik ve fırsatlar sunar. Finansal yardımlar, vergi muafiyetleri, mentörlük ve eğitim alanlarında destek verilir. Teknolojik yenilikler ve ihracat için özel teşvikler, genç girişimcilere büyük avantaj sağlar. Kadın ve engelli girişimciler için, pazarlama yardımları ve uygun kira koşulları bulunur. İş dünyasında kendinize güvenli bir yol çizmek için fırsatlardan yararlanın. 

Genç Girişimci Desteği

Genç girişimciler için kaçırılmayacak fırsatlar aşağıda sıralanmıştır:

1 ) Finansal Destekler: Hibe veya düşük faizli krediler, KOSGEB, TÜBİTAK ve diğer devlet kurumları tarafından sağlanır.

2 ) Vergi ve Sigorta Muafiyetleri: Genç girişimciler için vergi indirimleri ve muafiyetler, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenir.

3 ) Mentörlük ve Eğitim: Programlar, çeşitli devlet kurumları ve özel sektör işbirlikleri ile sağlanır.

4 ) İhracat Destekleri: Ticaret Bakanlığı ve İhracatçı Birlikleri, ihracata yönelik çeşitli destekler sunar.

5 ) Pazarlama ve Tanıtım Destekleri: Devlet ve özel sektör, yeni işlerin pazarlama ve tanıtım faaliyetlerini destekler.

Destek alarak start up şirket kurmak isterseniz, ayrıntıları öğrenmek için yazımızı inceleyebilirsiniz.

Genç Girişimciler İçin Finansal Destek Sağlayan Kurumlar

Girişimcilik, ekonomik kalkınmanın temel taşlarından biridir. Genç girişimciler, enerji ve inovasyonları ile iş dünyasına dinamizm getirir. Aktif istihdam politikaları, iş piyasasına katılımı teşvik eden kritik bir mekanizmadır. Bu tür politikalar, bireylerin kendi işlerini açmaları için gerekli motivasyon ve finansal destek sağlar. Yapılan desteğin amacı, istihdam yaratmaktır. 

Genc Girisimciler İcin Finansal Destek Sağlayan Kurumlar

KOSGEB

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, girişimcilik ekosisteminin temel taşlarından biridir. KOSGEB genç girişimci desteği, uygun kredi imkânları ve hibe programlarına sahiptir. Kurum, genc girişimcilere 50 bin TL’ye kadar geri ödemesiz, 100 bin TL’ye kadar geri ödemeli destek sunar. 2.000 TL’lik geri ödemesiz destek, işletme kuruluş masrafları için verilir.

KOSGEB ve üniversite işbirliğiyle düzenlenen yarışmalar bulunur. Örgün eğitimde girişimcilik dersi alan öğrenciler , yarışmalara katılma imkanına sahiptir. Başarılı olan öğrenciler, işletme açmaları için 15 bin TL’den 25 bin TL’ye kadar ödül kazanır. KOSGEB onaylı yarışmalarda da ilk üçe girenler, 100.000 TL’ye kadar ödüle sahip olur. Bu, genc girişimcilere Türkiye’de işletme kurma ve mevcut işletmelerini genişletme fırsatı sunar.

TÜBİTAK

TÜBİTAK, genç girişimcilere iş fikirlerini hayata geçirme konusunda önemli destekler sunar. 1512 Girişimcilik Destek Programı (BiGG), gençler için eğitim ve finansal destek saglar. Program, genç girişimci desteği sağlamak adına teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini teşvik eder. Girişimciler, nitelikli ve uluslararası güce sahip işletmeler kurma fırsatına sahip olur.

BiGG programı, aşamalı bir süreci takip ederek girişimcilere fikirlerini uygulamaya dökme fırsatı tanır. Program, üç aşamadan oluşur. Birinci aşama, iş fikrinin uygulayıcı kuruluşlara sunulduğu ve değerlendirildiği aşamadır. İş planı, ikinci aşamada oluşturulur. Ar-Ge çalışmalarıyla iş fikrinin ticarileştirilmesi, üçüncü aşamada gerçekleşir. Program, 2024 -2025 dönemi içinde uygulayıcı kuruluş sayısının ve sektörel işbirliğinin artırılması gibi yeniliklere de sahiptir.

Özel Sektör ve Vakıflar

İş Bankası Girişimci Merkezi, genç girişimcileri hedefleyen birçok finansal program ve yatırım imkanı sunar. Kurum, mentörlük ve eğitim programları sağlar. Sabancı Vakfı sosyal girişimcilik alanında çalışan gençleri desteklemek için çeşitli hibe programlarına sahiptir. Vakıf, iş geliştirme konusunda danışmanlık hizmetleri verir.

Crowdfunding Platformları

Crowdfunding platformları bireylerin ve organizasyonların girişimleri için finansal destek toplar. Platformlar, yaratıcı projeler, iş fikirleri ve sosyal yardım kampanyaları için para toplamayı kolaylaştırır. Kickstarter ve Indiegogo, finansal destek ile ürün ve hizmetinizi küresel kitleye tanıtır. Türkiye’den erişim mümkündür.

Kurum Türü Destek Tutarı ve Türü Ek Bilgiler
KOSGEB Kamu 50.000 TL geri ödemesiz, 100.000 TL geri ödemeli İşletme kuruluş masrafları için 2.000 TL geri ödemesiz destek. Üniversite işbirliğiyle düzenlenen yarışmalar ve ödüller mevcut.
TÜBİTAK Kamu 450.000 TL  

(BiGG programı üst limiti)

1512 Girişimcilik Destek Programı (BiGG) ile teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini destekler. Aşamalı bir süreci takip eder.
İş Bankası Girişimci Merkezi Özel Sektör 50.000 TL 

düşük faizli kredi

Mentörlük ve eğitim programları sunar.
Sabancı Vakfı Vakıf Programa bağlı Sosyal girişimcilik alanında çeşitli hibe programları ve danışmanlık hizmetleri.
Crowdfunding Platformları Çevrimiçi Platform Platforma bağlı Kickstarter ve Indiegogo gibi platformlar yaratıcı projeler ve iş fikirleri için finansal destek toplamayı kolaylaştırır. Türkiye’den erişim mümkündür.

Genç Girişimci Desteği – Vergi ve Sigorta Muafiyetleri ?

Girişimcilik, ekonominin lokomotifi ve inovasyonun anahtarıdır. Türkiye’de genç girişimci hibe desteği, vergi ve sigorta muafiyetleri içerir. Bu, gençlerin iş dünyasına atılmalarını ve fikirlerini hayata geçirmelerini kolaylaştırır. 

1. Genç Girişimciler İçin Vergi Teşviki

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu, 29 yaşını doldurmamış ve ilk defa gelir vergisi yükümlülüğü olan genç girişimciler içindir. Kanun, önemli avantajlar sunar. Elde edilen kazancın bir kısmı, faaliyete başladıktan sonraki üç vergi döneminde muaf tutulur. İstisna tutarı, 2024 yılı için 150 bin TL’dir. Muafiyet miktarı, her yıl güncellenir.


Vergi teşvikinden yararlanmanız için gereken şartlar şunlardır:

  • İşe başlama süreci, yasal olarak bildirilmelidir.
  • İş, bizzat kurucu tarafından yürütülmeli ve yönetilmelidir.
  • Ortakların hepsinin gerekli koşulları sağlaması gerekir.
  • İşletme, eş ve üçüncü derece yakınlardan devralınmamış olmalıdır.
  • Var olan bir işletmeye sonradan katılmamış olmak gerekir.


2. Sigorta Prim Teşviki

5510 Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, genç girişimciler için sigorta prim teşviki sağlar. Bu, işletme sahiplerinin sosyal güvence sağlarken ek maliyetlerden kurtulur. 2024 yılında genç girişimciler için özel bir yardım paketi sunuldu. Yardım paketi, Bağ-Kur sigorta primlerini de kapsar.

Devlet, genç iş sahiplerinin 41,433 TL değerindeki bir yıllık Bağ-Kur prim yükümlülüğünü üstlendi. Aylık 3,452 TL tutarındaki prim bedeli, en düşük Bağ-Kur prim seviyesi esas alınarak hesaplanmıştır. 

Genç Girişimciler İçin Mentörlük ve Eğitim Programları

Türkiye’de mentörlük ve eğitim programlarıyla genç girişimci desteği sağlayan kurumlar bulunur. Mentörlük, yatırımın başarılı olması ve iş tatmini ile birlikte performansın pozitif yönde arttırı. Kurumlar, fikirden uygulamaya kadar bir girişimciye ihtiyaç duyduğu her türlü kaynağı ve yardımı sağlamayı amaçlar. Danışmanlık, finansal destek, ofis alanı gibi birçok kaynak sağlar. 

Genç Girişimciler İçin Mentorluk ve Eğitim Programları

Girişimciler, sürdürülebilir ve büyüyen iş fırsatlarına sahip olur. Eğitim programları, girişimcilerin iş dünyasına dair bilgilerini ve yeteneklerini artırır. Bu, piyasada daha rekabetçi olmalarını sağlar. Programlar, iş planı oluşturma, pazarlama stratejileri, finansal modelleme gibi konuları kapsar. Genç girişimciler, işlerini kurarken ve büyütürken karşılaşabilecekleri zorluklara hazırlıklı olur. Aşağıda popüler mentörlük ve eğitim veren kurumlar listelenmiştir.

Mentörlük Programları

  • Koç Üniversitesi Girişimcilik Merkezi: Genç girişimcilere mentörlük sağlar. İş fikirlerini geliştirmelerine yardımcı olur.
  • Endeavor Türkiye: Girişimciliği destekleyen bir organizasyon olarak mentörlük hizmeti sunar.
  • TOBB Genç Girişimciler Kurulu: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, mentörlük ve ağ oluşturma imkanı sağlar.

Eğitim Programları

  • KOSGEB Girişimcilik Destek Programı: Temel iş kurma eğitimleri ve finansal destekler sağlar.
  • Sabancı Üniversitesi SUCOOL: Merkez, girişimcilik ve inovasyon konularında eğitim ve mentörlük sağlar.
  • İTÜ Çekirdek: Girişimcileri erken aşamada destekleyen ve eğiten bir merkezdir.
  • ODTÜ Tekno kent: Özellikle teknoloji tabanlı start-up’lar için eğitim ve mentörlük programları sunar.
  • Start-up bootcamp: Hızlandırıcı programlar ile girişimcileri uluslararası arenada destekler.
  • Garanti BBVA Partners: Girişimcilere finansal destek, mentörlük ve ofis alanı gibi birçok kaynak sunar.
  • YFYİ (Yıldız Tekno park): Teknoloji tabanlı fikir ve projeler için kapsamlı bir program sunar.
  • BIC Angels: Yatırımcı ve girişimci ilişkilerini güçlendiren bir melek yatırımcı ağıdır ve mentörlük da sağlar.
  • Workup Girişimcilik Programı: İş Bankası tarafından desteklenen bu program, girişimcilere mentörlük ve eğitim hizmeti verir.

İhracat Yapmak İçin Genç Girişimci Desteği Veren Kurumlar 

İhracat yapmak, bir ülkenin ekonomik kalkınmasına ve dış ticaret dengesine katkı sağlar. Birçok zorluk ve risk de içerir. Genç girişimciler, ihracata atılmadan önce detaylı bir hazırlık süreci geçirmeli ve uygun destekleri araştırıp kullanmalıdır. İhracat yapmak isteyen genç girişimciler için verilen destekler şunlardır:

KOSGEB 

Girişim yapmak isteyen gençlerin, ihracat nedir yazısına da mutlaka göz atmaları gerekir.

KOSGEB 

Kurum, genç girişimci desteği konusunda yatırım yaparak ihracat potansiyelini genişletmeyi amaçlar. KOBİ’ler için sağlanan destekler, ihracat kapasitesinin genişletilmesinde etkili olur. Eğitim ve danışmanlık hizmetleri, uluslararası pazarlarda etkin olmanın yollarını gösterir. Girişimciler, belgelendirme ve ihracat pazarlama faaliyetleri konusunda da maddi destekler alır. İhracat kredisi ve sigortası da, KOSGEB’in sunduğu imkanlar arasındadır. 

Türkiye İhracatçılar Meclisi

TIM, ihracatçılara yönelik eğitim, danışmanlık, belgelendirme, fuar organizasyonu, pazar araştırması sunar. Bünyesinde 61 ihracatçı birliği ve 27 sektör konseyi faaliyet gösterir. Kurum, ihracatçılara sektörel ve bölgesel olarak destek verir. TİM, genç girişimciler için Türkiye İnovasyon Haftası ve Genç Girişimci Konseyi gibi etkinlikler düzenler ve projeler yürütür.

TÜBİTAK

Kurum, ihracata yönelik Ar-Ge ve inovasyon projelerine hibe, kredi ve ortaklık desteği verir. TÜBİTAK, 1512 Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı yürütür. Kurum, teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerine sahip genç girişimcilere 200 bin TL’ye kadar hibe desteği sağlar.

TÜRK EXİMBANK

Türk Eximbank, ihracatın finansmanı ve sigortalanması için faaliyet gösteren bir devlet bankasıdır. İhracatçılara kredi, sigorta, garanti ve forfaiting gibi hizmetler sunar. Türk Eximbank, Genç Girişimci İhracat Kredisi Programına sahiptir. Program, 30 yaşını aşmamış genç girişimcilere uygun faiz oranlarıyla kredi imkanı sunar.

Genç Girişimcilere Pazarlama ve Tanıtım Destekleri

Devlet kurumları ve organizasyonlar, pazarlama ve tanıtım alanlarında genç girişimci desteği verir. Bu, girişimcilerin marka bilinirliği oluşturmasını sağlar. Marka bilinirliği, müşteri portföyünün genişlemesini ve ihracat kapasitesinin artmasına yardımcı olur. Türkiye’de genç girişimcilere sunulan belirli pazarlama ve tanıtım destekleri bulunur.

T.C. Ticaret Bakanlığı'nın Tanıtım Desteği

T.C. Ticaret Bakanlığı’nın Tanıtım Desteği

T.C. Ticaret Bakanlığı, ihracat yapmayı hedefleyen genç girişimcilere cazip destekler sunar. Bakanlık, reklam, tanıtım ve pazarlama faaliyetleri için yüzde 60 oranında hibe desteği sağlar.


Destek kapsamında finansal yardım sunulan alanlar şunlardır:

  • İnternet reklamları
  • Sosyal medya reklamları
  • Web sitesi tasarımı
  • Katalog hazırlama
  • Fuar katılımı
  • Yurt dışı pazar araştırması


KOSGEB UR-GE Proje Desteği

UR-GE, KOSGEB’in Uluslararası Rekabetin Geliştirilmesi Proje Desteğidir. Program, girişimcilerin uluslararası arenada daha etkin olmaları için tasarlanmıştır. KOSGEB, yurt içi ve yurt dışında gerçekleştirilecek pazarlama faaliyetleriniz için yüzde 75 oranında hibe sağlar.


Desteklenen faaliyetler şunlardır:

  • Marka tescili
  • Patent başvurusu
  • E-ticaret platformlarına üyelik
  • Yurt dışı fuar katılımı
  • Alım heyeti organizasyonu


TİM Marka ve Turquality Destekleri

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), markalaşma sürecine dair önemli destekler sunar. Genç girişimcilerin tanıtım faaliyetleri için yüzde 50 oranında hibe sağlar.


TİM destekleri ile finansal yardm alacağınız hizmetler şunlardır:

  • Marka danışmanlığı
  • Reklam ajansı hizmeti
  • Logo tasarımı
  • Ambalaj tasarımı
  • Web sitesi tasarımı
  • Sosyal medya yönetimi


Genç Girişimci Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır? 

İş kurmak isteyenler, devlet tarafından sunulan desteklere başvuru imkanına sahiptir. İnteraktif Vergi Dairesi ve SGK, bu süreçte destek almanızı sağlar. Sürecin işleyişini bilmek, başvuru yapacak olan girişimciler için oldukça önemlidir. İşte adım adım genç girişimci desteği almak için yapmanız gerekenler:


Ön Koşullar: Kimler Başvurabilir?

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmalısınız.
  • 18-29 yaş aralığında olmalısınız.
  • İlgili şartları karşılayan bir iş fikriniz olmalı.
  • Mali müşavir desteği alabileceğiniz bir aşamada olmalısınız.


1. Adım Mali Müşavirle Görüşmek

İş fikrinizi ve planlarınızı oluşturduktan sonra bir mali müşavirle görüşerek süreci başlatabilirsiniz. Mali müşavir, vergi dairesine verilecek dilekçeyi hazırlamada size yardımcı olacaktır.

2. Adım İnteraktif Vergi Dairesi Üzerinden Dilekçe

Mali müşavirinizin hazırladığı dilekçeyi İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden gönderin. Dilekçe sonuçlandığında size “destekten faydalanabilir” yazısı iletilecektir. Bu süreci hızlandırmak için vergi dairesine bireysel olarak gidebilirsiniz.

3. Adım SGK Bağkur Sigortalı Tescil Servisi

İlgili belge, ikamet adresinize en yakın SGK Müdürlüğü Bağkur Sigortalı Tescil Servisi teslim edilmelidir. Başvuru sürecinde Bağkur prim borçlarınız oluşmuşsa, bu belge ile sildirin.

4. Adım Destekten Faydalanmaya Başlamak

Tüm bu adımları tamamladıktan sonra genç girişimci desteğinden faydalanmaya başlayabilirsiniz. İlgili kurumlar, size bu konuda daha detaylı bilgi ve yol haritası sunacaktır.

Ekstra İpuçları

  • Başvuru yapmadan önce İnteraktif Vergi Dairesi ve SGK’nın resmi web sitelerini ziyaret ederek güncel bilgiler alın.
  • Mali müşaviriniz sürecin her aşamasında size yardımcı olabileceğinden, güvendiğiniz ve işini iyi yapan bir mali müşavir seçmeye özen gösterin.

Genç girişimci desteği almak için bu adımları takip etmek, işinizi kurarken karşılaşacağınız finansal yükü hafifletecektir. Süreci başarıyla tamamlamak için dikkat etmeniz gereken şey, belgeleri eksiksiz ve doğru bir şekilde hazırlamaktır. İş dünyasıyla ilgili detaylı bilgi almak isterseniz B2B nedir yazısını da inceleyebilirsiniz.

Sonuç

Genç girişimci desteği, gençlerin iş dünyasına adım atmalarını ve fikirlerini hayata geçirmelerini kolaylaştırır. Eğitim, finansal destek, vergi ve sigorta muafiyetleri, önemli destekler arasındadır. KOSGEB ve TÜBİTAK bu konuda önemli roller oynar. İş Bankası Girişimci Merkezi ve Sabancı Vakfı gibi toplum kuruluşları, genç girişimcilere destek sağlar .

Genç girişimciler, mevcut kaynak ve fırsatları iyi bir şekilde değerlendirmelidir. İşlerinizi sürdürülebilir kılmak ve başarılı bir şekilde büyütmek için destekleri kullanın. Bu süreçte önemli olan, sadece finansal destekler değildir. Eğitim ve mentörlük işin sürdürülebilirliği için kritik öneme sahip desteklerdir. Etkin bir şekilde kullanılmalıdır.

Siz de genç bir girişimci olarak hayallerinizi gerçekleştirmek istiyorsanız, harekete geçin! Destek ve fırsatları derinlemesine araştırın. Başvurularınızı hemen yapın ve işinizi büyütmek için net bir yol haritası oluşturun. Unutmayın, başarı için ilk adımı atmış olacaksınız!

Sık Sorulan Sorular

Genç girişimci desteği kimler alabilir?

2024 genç girişimci desteği ne kadar?

Genç girişimci desteği nasıl alınır?

Genç girişimci desteği hangi işlere verilir?