Signature Bank’ın yönetim kurulu üyesi ve eski ABD Milletvekili Barney Frank, kripto paniğinin Signature Bank’a mevduat akışını tetiklediğini söyledi. Frank, New York eyalet düzenleyicilerinin kripto dostu kurumu kapatmak için devreye girmeden önce bankanın halihazırda istikrara kavuştuğunu savundu.

Signature Bank yönetim kurulu üyesi ve Dodd-Frank Yasasının mimarı Frank, “Kripto paniği bu para çekme işlemlerine sebep oldu. Pazar gününe kadar durumu stabilize ettik … Ancak düzenleyicilerin, kriptonun zehirli olduğu mesajını vermek istediklerini düşünüyorum.” dedi.

New York Finansal Hizmetler Departmanı (NYDFS) Müfettişi Adrienne Harris pazar günü yaptığı basın toplantısında Signature’ın kripto para faaliyetlerinin düzenleyici kurumun bankaya el koyma kararında bir faktör olmadığını söyledi.

NYDFS, Kaliforniya düzenleyicilerini teknoloji dostu Silicon Valley Bank’ı kapatmaya sevk etmesinden günler sonra pazar günü Signature Bank’ın kontrolünü ele geçirdi. Amerikan tarihinde aktif toplamına göre ikinci en büyük banka iflası haberi cuma günü Signature Bank’ı mevduat çılgınlığına sürükledi. Frank hafta sonunda ortalığın sakinleştiğinde ısrar ediyor.

“Kripto İşine Girmiş Olanlara Bir Mesaj”

Demokrat olan Frank, 2008 mali krizinin ardından, küresel mali krizi önleyen ve aşırı riskleri azaltmak için getirilen dönüm noktası niteliğindeki Dodd-Frank Yasasının hazırlanmasında başroldeydi.

Signature’ın yönetimindeki isim, bankaya el konmasına ilişkin yaptığı yorumda “meşru bir nesnel gerekçe” olmadığını savunarak “Zorlayıcı bir neden olmamasına rağmen bizi kapattılar çünkü bankaların kriptoya dahil olunmaması gerektiğini göstermek istediler. Kripto işine bulaşmış olmanın bir tür örneğiydik.” dedi.

Bankacılıkta yaşanan çöküş piyasaları kaosa sürüklerken birçok yatırımcı zor durumda kaldı. Ayrıca Başkan Joe Biden ile Hazine Bakanlığı’nın ellerini taşın altına koymasına neden oldu.

Frank, hükümetin pazar günü açıklanan sigortasız mevduatlar için acil bir güvenlik ağı oluşturma tepkisini övdü ancak Fed ve Federal Mevduat Sigorta Kurumu’nun (FDIC) daha önce harekete geçmesi durumunda Signature Bank’ın daha iyi durumda olacağını öne sürdü.

Fed, Silikon Valley Bank’ın İflası Nedeniyle İç Soruşturmayla Karşı Karşıya

Fed, 13 Mart’ta yaptığı açıklamada, Denetimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Michael Barr’ın başarısızlığı ışığında SVB’nin denetlenmesi ve düzenlenmesine ilişkin bir inceleme yapıldığını, incelemenin de 1 Mayıs’a kadar kamuoyuna açıklanacağını duyurdu.

Başkan Jerome Powell duyuruda, “Silicon Valley Bank’ı çevreleyen olaylar, Fed tarafından kapsamlı, şeffaf ve hızlı bir inceleme yapılmasını gerektiriyor.” dedi.

Moody’s, Signature Bank’ın Notunu Yatırım Yapılabilir Seviyenin Altına Düşürdü

İflas eden Signature Bank’a ilişkin olarak kredi derecelendirilme kuruluşu Moody’s açıklama yaptı. Moody’s, bankanın kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirdi. Ayrıca kuruluş, 6 ABD bankası olan Moody’s First Republic Bank, Zions Bancorporation, Western Alliance Bancorp, Comerica Inc, UMB Financial Corp ve Intrust Financial Corporation’ın notları da izlemeye aldığını belirtti.

İlgili Haberler ve İçerikler