ABD’de düzenleyici baskı ve kripto sektörüne ilişkin endişeler artarken kripto para borsası Coinbase, ABD piyasa düzenleyicisi SEC’ye karşı harekete geçti. Coinbase, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) karşı açtığı davada, mahkemeden kurumu kripto paraların nasıl düzenleneceğine dair daha iyi kurallar için dilekçeye yanıt vermeye zorlamasını istedi.

Bu haftanın ilk günü ABD’deki en büyük kripto para borsası, Philadelphia’daki bir federal temyiz mahkemesine dava açarak federal yargıçtan SEC’yi Temmuz 2022’de sunulan ve hâlâ cevap gelmeyen kural koyma dilekçesine yanıt vermeye zorlamasını istedi.

Davada, “SEC’nin Coinbase’in kural koyma dilekçesini ele almayı reddettiği” ileri sürülürken, kurumun “borsaya karşı kayıt dışı menkul kıymetleri listelediği” için icra takibi başlatmayı hedeflediği iddia edildi.

Coinbase, geçen yıl temmuz ayında sunduğu dilekçesinde “Açık ve uygulanabilir bir düzenleyici rejimin olmaması nedeniyle ABD, şu anda dijital varlık menkul kıymetlerinde işleyen bir pazara sahip değil” ifadelerini kullanmıştı.

Coinbase, SEC’in “Hiç Yanıt Vermemesini” Talep Ediyor

Coinbase Baş Hukuk Sorumlusu Paul Grewal, davaya eşlik eden bir blog yazısında borsanın mahkemeden SEC’ye nasıl yanıt vereceği konusunda talimat vermesini istemediğini belirtti.

Grewal, “Biz sadece mahkemeden SEC’nin yasal olarak yapmak zorunda olduğu yanıt verme emrini vermesini talep ediyoruz.” dedi.

Coinbase, ilk dilekçesine ilişkin olarak SEC’den herhangi bir yanıt alamamasının ardından, geçen ay kuruma gönderdiği bir yorumla, stake etme konusunda daha fazla açıklık talep etti.

SEC sadece cevap vermemekle kalmadı, aynı zamanda Coinbase’e bir “Wells bildirimi” göndererek, platformda sunulan belirli dijital varlıkların yanı sıra Coinbase Earn staking aracı, Prime programı ve Wallet üzerinden kripto para borsasına karşı potansiyel yasal işlem uyarısında bulundu.

Grewal, “SEC’in kamuoyuna yaptığı açıklamalara ve kripto para birimi endüstrisindeki uygulama faaliyetlerine dayanarak, dilekçemizi reddetmeye çoktan karar verdiği görülüyor.” dedi.

SEC, Kripto Para Şirketlerine Karşı Yaptırımları Artırıyor

Dava aynı zamanda SEC’in geçen yıl kripto para borsası FTX’in feci çöküşünün ardından kripto para şirketlerine karşı yaptırımlarını artırdığı bir döneme denk geliyor.

Kurum bu yılın başından beri, kripto borsaları Bittrex ile Gemini, kripto kredi veren Genesis, kripto girişimcisi Justin Sun ve Terraform Labs kurucusu Do Kwon da dahil olmak üzere kripto varlıklarını manipüle etmekle suçlanan bir dizi bireysel aktöre karşı harekete geçti.

Kripto Firmaları Düzenleyici Belirsizliğin Ortasında ABD’yi Terk Edebilir

Coinbase CEO’su Brian Armstrong geçtiğimiz günlerde, düzenleyicilerin dijital varlık alanına yaklaşımlarını netleştirmemeleri halinde borsanın ABD’den ayrılabileceğini ileri sürmüştü.

Geçen hafta Innovate Finance Global Summit’te yaptığı konuşmada, “Yer değiştirmek ya da ne gerekiyorsa yapmak dahil her şey masada.” demişti.

Borsa, ABD’de artan düzenleyici incelemelerin ardından küresel genişleme için de bastırıyor.

İlgili Haberler ve İçerikler