sesi yayın yapmak

Business2Community olarak podcast nedir sorusunun son birkaç yıldır arama motorlarında en çok aranan cümlelerden biri olduğunu söylemek isteriz. Podcast, İngilizce bir kelimedir.

Türkçe’de sesli blog anlamına gelir. Podcast, her bölümde farklı konuların işlendiği, faydalı, eğlendirici ve bilgilendirici sesli anlatımların bulunduğu dijital yayınlardır. Podcast yayıncılığı sıklıkla amatör radyo-televizyon yayıncılığı olarak da tanımlanır.

İçeriğimizde podcast yayıncılığının dinamikleri, en popüler podcast programları, podcast yapmanın avantajları ve ekosisteminin bileşenlerini bir araya getirdik. Hazırsanız birlikte kapsamlı bir podcast yolculuğuna çıkalım.

Podcast nedir?: Dijital medya platformlarından paylaşılan, ses kayıtlarını kapsayan medya içeriği türüdür. Belirli bir konu, hikaye, röportaj ve program etrafında düzenli olarak yayınlanır.

Podcast Nedir? Anlamı Nedir?

Kelimenin kökenine baktığımızda İngilizce’deki “Pod” ve “Broadcast” kelimelerinin birleşiminden meydana geldiğini görürüz. Etimolojik açıdan podcast nedir sorusunun yanıtı olarak, birleşik kelimedir diyebiliriz.

“Pod” yani kapsül ve “broadcast” yani yayın kelimesinin “cast” bölümünün birleşimiyle bir araya gelen podcast, kapsül yayın anlamına da gelir. Podcast kelimesi, teknolojik bir cihaza da işaret eder.

Podcast, teknoloji devi Apple’ın, dönemin yenilikçi cihazları iPod’lar aracılığıyla dinlenmesi için tasarlandı. Sözcükteki pod kelimesi kapsül anlamına gelir. Kelime, Apple iPod’ları da akıllara getirir. 

podcast nedir

Günümüzde podcast, yalnızca iPod için üretilmesinin yanında farklı platformlarda da dinlenebilen dijital yayın formatının adıdır. Dinleyiciler, istedikleri zaman farklı kanallardan podcast dinler. İstendiğinde de yayını durdurarak daha sonra devam etmek üzere ara verirler.

Podcast yayıncılığında radyoda olduğu gibi yayıncının tercihi değil dinleyenin seçimi ön plandadır. Podcast içerikleri; evde iş yaparken, yolda yürürken ve metroda seyahat ederken kişinin hayatına kolayca entegre olan dijital içeriklerdir. Siz de isterseniz dijital dünyanın en keyifli yanlarından biri olan podcast programları yapabilirsiniz.

Hedef kitlenize kendi seçtiğiniz zaman dilimlerinde tercih ettiğiniz formatta ulaşabilirsiniz. Podcast, sesinizi ve fikirlerinizi ölümsüzleştirerek geleceğe miras bırakmanıza da olanak tanır. İsterseniz sitemizden internetten para kazanma yolları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Podcast Nasıl Yapılır? 

En az podcast nedir sorusu kadar merak edilen konulardan biri de podcast nasıl yapılır sorusudur. Podcast yapmak için öncelikle amaç belirlemek gerekir. Sesli blog, istenirse kişinin tek başına yapacağı bir ses kaydıdır. Birden fazla kişinin bulunduğu sohbet programı şeklinde de kurgulanır.

Podcast yapmaktaki amacınız eğlenmek, ufak bir topluluğa seslenmek ve geleceğe dijital kayıt bırakmak olabilir. Dünyaya anlatmak istediklerinizi podcast aracılığıyla duyurabilirsiniz. Ses kayıtlarının dijital kanallar aracılığıyla hedef kitleyle buluştuğu yayınlardır.

Okuldaki bir etkinlik kulübünün podcast programı olabileceği gibi milyonları hedeflediğiniz bir podcast yayını yapmak da mümkündür. Yayının tabiatını, o yayını yapacak kişinin amacı belirler.

podcast nasıl yapılır

Podcast yapmak için belirli bir konu seçmeniz gerekir. Dijital yayıncılar tarafından da önerilir. Her konuya değinmeye çalışmak yerine belirli bir hedef kitleyi amaçlayan niche (niş) seçilmelidir. Bu, topluluğu ve yayıncıyı rahatlatır. 

Sanat, spor, teknoloji ve kültür konularında podcast yayınları yapılır. Podcast nedir denildiğinde katı ve tek bir tanım olmadığı gibi podcast nasıl yapılır sorusuna da tek bir yanıt vermek mümkün değildir. Kişiler isterse tek başına spor podcast’i yapar. Her bir bölüme yeni  konuk davet ederek uzman görüşü aldığı podcast yayını planlar. 

Amaç belirlenip gerekli teknik detayların da halledilmesiyle herkes online işler kategorisindeki podcasti yapma özgürlüğüne sahiptir. Konuya aşina olmayanlar için podcast konusunu detaylandıralım.

Konu Seçimi

Podcast konusu seçerken dikkat etmeniz gerekenler var! Hâkim olduğunuz bir konuda podcast yapmak daha akıllıca olur. Bu, podcast deneyiminizin uzun soluklu olmasını sağlar. Her bölüm bittiğinde sıradaki bölümde konuşacağınız konuyu seçmede problem yaşama ihtimaliniz azalır.

Konuyu seçerken hedef kitlenize göre hareket etmeniz gerekir. Para kazanmak için podcast yapma niyetiniz varsa uygun konular seçmelisiniz. Konu seçerken ileride markaların sponsorlamak isteyebileceği bir alana yönelmek, podcast yaparak para kazanma şansını artırır. 

Podcast yaparak para kazanmanın yanında ne iş yapabilirim diyorsanız sayfamıza mutlaka göz atın!

Podcast İçin Gerekli Ekipmanlar

Sesli blog dediğimize göre işin içerisinde ses kaydı, ses düzenleme ve ses yayını olduğu açıktır. Podcast yapmak için gerekli tüm ekipmanları da bu çerçeveye göre şekillenir. 

Podcast yapmak için ilk olarak işin tabiatına uygun kaliteli bir mikrofon almalısınız. Telefonun kulaklık ve mikrofonunu kullanarak da podcast yapılabilirsiniz. Ana içeriğiniz ses olacağından yapacağınız yatırımlarda ses ekipmanları öncelikli olmalıdır. 

USB girişli ve XLR bağlantılı mikrofonlar tercih edilir. Başlangıç seviyesi için daha ucuz maliyetle podcast yapmak isterseniz, USB girişli ses mikrofonu tercih edin. İlerleyen aşamalarda bir POP filtresi de edinerek sesin daha pürüzsüz çıkmasını sağlarsınız.

Podcast İçin Gerekli Ekipmanlar

Podcast yayınlarının ana unsuru ses dosyalarını depolamak için akıllı telefon ve bilgisayar kullanmanız gerekir. Ses kayıtlarını düzenlemek için Garageband, Audacity ve Anchor gibi ses düzenleme programlarını kullanabilirsiniz.

Yeterli tecrübeye sahipseniz ve profesyonel bir podcast programı yapmak isterseniz Adobe Audition uygulaması da güzel bir seçenektir. 

Kulaklıklar podcast için gerekli ekipmanlardır. Sesinizi kesintisiz ve kaliteli bir şekilde dinlemeniz gerekir. Mikrofon ve iyi bir kulaklık, yayın kalitesi için ciddi fark yaratır. 

Profesyonel bir podcast yapacaksanız mikrofon kolu, ses kartı, mikrofon tutucu (shock mount) ve ücretli yazılım programlarına ihtiyacınız var. Bu ekipmanlar ilk etapta gerekli değildir. İlerleyen zamanlarda yatırım yapılacak ürünler olarak sıralanır.

İlginizi çekebilecek yazılarımızdan dolarla para kazanmak makalesine de göz atabilirsiniz.

Podcast Yapabileceğiniz Uygulamalar

Podcast nedir ve nasıl yapılır konularına değindik. Yayın yapmak için ihtiyacınız olan ve tercih edebileceğiniz programları da sıralayalım.

a) Anchor

Podcast dinlemek için en çok tercih edilen platformlardan biri olan Spotify tarafından sunulan Anchor, popüler podcast kayıt uygulamalarından biridir. 

Podcast yayıncıları Anchor uygulamasıyla kapak görseli yaratma ve dinleyicilerden gelen sesli mesajları podcast bölümlerine ekleme şansı bulur.

Anchor; podcast kaydetme, düzenleme, depolama, paylaşma ve podcast yaparak para kazanma imkânı sunar. Telefondan kullanılabilen pratik podcast yayın uygulamasıdır. Anchor, ücretsiz erişime açıktır. 

b) GarageBand

Apple MacOS işletim sisteminin bir ürünü olan GarageBand, Mac kullanıcıları için podcast yapma kolaylığı sağlar. Ücretsiz MacOS uygulaması olan GarageBand’le program içerisindeki yönlendirmeler sayesinde ses kaydı ve podcast yapabilirsiniz.

Apple ekosisteminin en çok kullanılan uygulamalarından biri olan GarageBand, size podcast düzenleme imkânı da sunar.

c) Adobe Audition

Profesyonel amaçlarla yapılan podcastlerde Adobe Audition kullanımına rastlarız. Adobe ürünlerinde olduğu gibi Adobe Audition da profesyonel ses düzenleme araçları sunar. Audition, ülkemizdeki podcast yayıncıları tarafından sıklıkla tercih edilen bir uygulamadır.

d) Speaker Studio

Uygulama, tablet ve telefondan podcast yaparken kullanabileceğiniz programlardan biridir. Speaker Studio, ses efekti ekleme ve müzik kullanma özelliğine sahiptir. Bu, kaydedilmiş podcast yayınlarında düzenleme yapmanıza olanak tanır. 

Podcast yapmak için kullanabileceğiniz programlar arasında; ProTools, Audio Hijack & Fission, Logic Pro X, Descript ve Audacity isimleri yer alır.

Podcast Nedir ve Nereden Dinlenir?

Dijital yayınların hayatımıza entegrasyonunun artması, podcast dinleyici sayısında da artışa yol açtı. Amerika Birleşik Devletleri podcast bilinirliği, podcast üretimi ve podcast dinleyici sayısı açısından tüm dünya ülkeleri arasında lider konumdadır. 

2021 yılında İpsos ve Podbee iş birliğiyle yayımlanan pazar araştırmasına göre ülkemizde “Podcasti biliyorum ama dinlemiyorum” diyenlerin sayısı 4.5 milyon. Ara sıra podcast dinleyenlerin sayısı 1.95 milyon. Düzenli podcast dinleyicisi olanların sayısı ise 650 bin olarak belirtildi. 

Podcast Nedir ve Nereden Dinlenir?

Yapılan bu ilk araştırma, podcast nedir sorusunun geniş bir kitle tarafından bilindiğini ve podcast dinlemiş olanların sayısının nispeten az olduğu görülür. Peki podcast nasıl ve nereden dinlenir?

Podcast dinlemenizi sağlayan program sayısı zamanla artsa da her alanda olduğu gibi podcast yayıncılığında da pazarı domine eden birkaç uygulama göze çarpar.

En popüler podcast dinleme uygulamaları şunlardır.

  • Spotify
  • iTunes
  • Google Podcasts (Sadece Android)
  • Podcasts (Sadece iOS)
  • PodWrangler
  • Castbox
  • Transistor
  • Instacast
  • SoundCloud
  • Aural

Bu uygulamalardan birini kullanarak dilediğiniz zaman dilediğiniz yerde podcast dinleyebilirsiniz. Siz de podcast yayını yaparak bu platformlarda yer alabilirsiniz. Podcast yayını yaparken farklı bir işten para kazanmak isterseniz yazı yazarak para kazanmak hakkında hazırladığımız makaleyi inceleyebilirsiniz.

En Popüler Podcast Programları Nelerdir?

Türkiye’de ve dünyada milyonlarca kişinin dinlemeyi tercih ettiği podcast programlarının sayısı gün geçtikçe artar.  Dergi ve yayıncılık kökenli isimlerin yeni mecra arayışında podcast yayıncılığı güzel bir alternatif sağlar. Bir kesim podcast nedir sorusunun yanıtını bilmiyor olsa da düzenli olarak takip edilen podcast programları söz konusudur.

Ülkemizdeki en popüler podcast programları ve yayıncıları arasında aşağıdaki isimler yer alır.

  • Socrates Podcasts – Socrates dergi ekibi
  • Umarım Annem Dinlemez – Tuluğ Özlü
  • Nasıl Olunur? – Nilay Örnek
  • Bunu Ben de Yaparım – İbrahim Selim
  • O Tarz mı? – Can Temiz, Bengi Apak, Can Bonomo
  • Olumlu Dünya – Deniz Özturhan
  • Barış Özcan – 111 Hz
  • Mesut Süre ile Meksika Açmazı
  • Merdiven Altı Terapi

En popüler podcast programlarına daha fazla sayıda podcast yayını eklenebilir. Türkiye’de podcast yayıncılığı giderek daha geniş bir dinleyici kitlesine erişti. Bu, podcast ekosisteminin gelişmesini sağladı. Gelir modellerinin çeşitlenmesi de podcast sayısındaki ciddi artışa neden oldu.

Birbirini besleyen dinamikleriyle podcast, uzun yıllar dijital yayın ekosisteminde yer alacakiçerikler arasında. 

Podcast Dinlemek Ne İşe Yarar?

Podcast, herhangi bir konu sınırı olmaksızın istediğiniz konuyu dinlemenize olanak tanır. Kitap, dergi ve makale okumak için zaman bulamadığınızda kendinizi kültürel açıdan beslemenize yardımcı olur. 

İlgi alanınıza göre çeşitli konular arasından seçim yaparak haberleri takip etmenize yardımcı olur. Podcast dinleyerek teknoloji gelişmelerine hakim olursunuz.

podcast dinlemek

Kültür sanat podcast’leriyle genel kültürünüzü artırırsınız. Komedi podcast’leri keyifli vakit geçirmenize destek olur. Eğitim odaklı podcast serileri de belirli bir alanda gelişiminizi destekler. 

Yabancı dil öğrenmek isteyenler, hedef yabancı dilde podcast dinleyerek sanıldığından daha fazla fayda alır. Dil öğrenenler için yavaş konuşan eğitmenlerin günlük sohbetler ettiği ve haberler okuduğu podcast serileri de vardır. 

Podcast nedir ve neye fayda sağlar sorusuna verilen yanıtlar arasında bilim alanındaki podcast yayınlarının öne çıktığı görülür. Bilimsel yayınları kolayca takip etmenizi sağlayan podcast serileri; bilgilendirici, faydalı ve eğlencelidir.

İlgi duyduğunuz alandaki bilim insanlarını ve bilim yayıncılarını dinleyerek isterseniz bilgi birikimlerinden faydalanırsınız.

sesli blog yayını

Meditasyon yaparken de podcast dinleyebilirsiniz. Sessiz bir ortam yaratamadığınızda tercih edeceğiniz uygun bir podcast ile farkındalık seanslarını verimli hâle getirirsiniz. Meditatif yönlendirmeler içeren iyi yaşam podcast serileriyse dinginlik, huzur ve sakinlik kazandırır. 

Söyleşi formatındaki podcast yayınlarını dinlemek, fikirlerini öğrenme imkânı bulamadığınız kişilerle tanışmanıza ve dünyanızı genişletmenize olanak tanır. Söyleşiler sayesinde daha geniş bir tanışıklık yakalarsınız. Yeni konu başlıkları öğrenir ve hayata farklı pencerelerden bakmayı deneyimlersiniz.

Fikirlerinizi ve donanımınızı insanlara aktarmak istiyorsanız siz de podcast yayını yapabilirsiniz. Podcast yaparken insanların sizi tanıması yeni kapılar açar. Farklı sosyal medyalardan da etkileşim almak ve durumu kazanca dönüştürmek isterseniz instagram’dan para kazanmak yazımızı inceleyebilirsiniz.

Stresi Azaltan Podcast Nedir?

Terapi odaklı podcast örnekleri en çok dinlenen podcast programları arasında karşımıza çıkar. Kişinin kendini anlamlandırma çabasına yardımcı olmayı amaçlayan programlarla hayata ve yaşamınıza dair ipuçları bulursunuz. Terapi alan kişiler, terapistlerinin yönlendirmesiyle anksiyeteyle baş etme konusunda yardım alır.

Derin uykuya geçme gibi konularda da podcast serileri vardır. Podcast dinlemek, İstanbul gibi yoğun trafik problemi olan şehirlerde yaşayanlar için oldukça keyiflidir. Trafikte kaybettiğiniz zamanı, sizin için faydalı bir podcast dinleme serüvenine dönüştürerek içerisinde bulunduğunuz mutsuzluk ve bıkkınlık hâlinden kurtulabilirsiniz. 

Gördüğünüz gibi podcast nedir sorusunun basit yanıtı sesli blog olsa da podcast, yaşamınızı iyileştiren dijital ve sesli yayınlardır. Podcast dinleyerek daha verimli, keyifli ve dinlemeyi bilen bir birey hâline gelebilirsiniz. Bir çift kulaklıkla dinleyeceğiniz 20 dakikalık podcast yayını, bambaşka dünyaların kapılarını aralar. 

Avantajları

  • Eşzamanlı olarak farklı işler yapmanıza izin verir. 
  • Yayıncılar için de yeni bir dünyanın kapılarını aralar. 
  • Sözlü iletişimde beceri sahibi kişiler ve yeni alanlar arayan programcılar, podcast sayesinde yayıncılığa devam etme imkânı bulur.
  • Görsellik gerektirmeyen konularda yayın yapmak isteyenler için güzel bir alternatiftir.
  • Markalarla yapılan sponsorluk anlaşmaları ve gelir elde etme yöntemleriyle yayıncılar, podcast yayınlarından para kazanır. 
  • Hedef kitleye ulaşmayı tercih eden markalar, podcast programlarıyla sesini duyurur.

Dezavantajları

  • Kalitesiz içerikler zaman kaybı yaşatır.
  • Tüm cihazlarınızdan podcast dinleyemeyebilirsiniz.
  • Reklam ve sponsorluk içeren podcastler sinir bozucudur.
  • Ekipmanlar maliyetlidir.

Sonuç

Podcast, internetten erişilebilen ve çeşitli konularda sesli içerikler sunan dijital medya formatıdır. Podcast’ler, dinleyicilere istedikleri zaman ve yerde içerik dinleme özgürlüğü sunar. Bu, podcastı popüler bir eğlence ve bilgi kaynağı hâline getirir.

Podcast yapmak için belirli bir konu seçmek önemlidir. Dinleyici kitlesi için niş bir alan hedeflemek, yayıncıları ve dinleyicileri memnun eder. Kaliteli ses ekipmanlarına ihtiyaç vardır. Farklı uygulamalar, podcast üreticilerine yardımcı olur. Podcast dinlemek için popüler platform ve uygulamalar mevcuttur.

Dinleyiciler içeriklere kolaylıkla erişir. Podcast; eğitici, bilgilendirici ve eğlendirici içerikler sunar. Yeni gelir modellerine ve iletişim fırsatlarına da olanak tanır. Podcast yayıncılığı giderek daha fazla ilgi çeker.

Sık Sorulan Sorular

Podcast nedir, ne işe yarar?

Podcast’in Türkçesi nedir?

Hangi konularda podcast yapılır?

Podcast ücretli mi?

Podcast neden bu kadar popüler?