Gizlilik ve güvenlik odaklı şirket Proton, kendi kendine saklama (self-custody) özellikli Bitcoin cüzdanı Proton Wallet’ı iOS, Android ve web platformlarında tüm kullanıcıların erişimine açtı. Bu hamle, şirketin başarılı geçen erken erişim programının ardından geldi.
2014 yılında İsviçre’de, Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü (CERN) bünyesinde tanışan bilim insanları tarafından kurulan Proton, özellikle şifreli iletişim ve depolama çözümleriyle tanınıyor. Şirket, Proton Mail, Proton VPN ve Proton Drive gibi hizmetleriyle 100 milyonun üzerinde kullanıcıya ulaşmış durumda.
“Proton Mail’in lansmanının üzerinden yaklaşık 11 yıl geçtikten sonra Proton, yine kriptografi gücünü kullanarak insanlara finansal özgürlük sunmayı hedefliyor” açıklamasını yapan şirket, yeni cüzdanıyla Bitcoin’in güvenli ve kolay bir şekilde saklanmasını ve kullanılmasını sağladığını belirtti.
Proton Wallet, kullanıcıların Bitcoin satın almasına, saklamasına ve transfer etmesine olanak tanırken, e-posta ile Bitcoin gönderme gibi yenilikçi özellikler sunuyor. Ayrıca, Proton’un mevcut altyapısını kullanarak güvenlik önlemlerini en üst seviyeye çıkarıyor. Kullanıcı dostu arayüzü sayesinde de Bitcoin’e yeni adım atanlar için daha erişilebilir bir deneyim vadediyor.
Uzun Süredir Devam Eden Destek
Bitcoin’i uzun süredir destekleyen bir şirket olarak bilinen Proton, ilk günlerinden itibaren Bitcoin ile ödeme ve bağış kabul ettiğini ve bu dijital varlığı mali rezervlerinin bir parçası olarak tuttuğunu daha önce açıklamıştı.
Proton’un kurucusu ve CEO’su Andy Yen, bu desteğin nedenini şu sözlerle anlattı:
“2014 yılında, Proton’un ilk kitle fonlaması kampanyası sırasında, PayPal geçici olarak bağış alımımızı engellediğinde Bitcoin bizim için adeta bir can simidi oldu. Kullanıcılara dijital özgürlük sağlamanın, yalnızca gizlilikle değil, aynı zamanda finansal bağımsızlıkla da mümkün olduğuna inanıyoruz.”
Ancak Proton, sektördeki birçok şirketten farklı bir konumda yer alıyor. Firma bir kripto para borsası, ihraççısı veya merkezî bir finansal kuruluş olmak yerine, kâr amacı gütmeyen bir organizasyon olarak çevrimiçi gizliliği ve özgürlüğü korumayı amaçlıyor.
“Proton Wallet ile amacımız, merkezi finans sistemlerinden bağımsız, kullanıcıların doğrudan kontrol edebileceği bir finansal alternatif sunmak. Çünkü geleneksel finans kuruluşları her zaman bireylerin çıkarına hareket etmeyebiliyor” diyen Yen, Bitcoin’in bu alanda kritik bir rol oynadığını vurguladı.
Bitcoin Göndermek E-Posta Göndermek Kadar Kolay
Proton, ilk olarak Temmuz 2023’te Bitcoin cüzdanını duyurduğunda bu hizmeti başlangıçta yalnızca Proton Visionary planına sahip kullanıcılara açmıştı. Proton Visionary ise 2014’te Proton Mail’in hayata geçmesini sağlayan büyük bağışçıların adını taşıyan özel bir üyelik programı olarak adını duyurmuştu. Şirketin yaptığı açıklamada, erken erişim sürecinde 100 binden fazla kullanıcı, Proton Mail’de kullanılan uçtan uca şifreleme teknolojisini içeren bu cüzdanı test etti.
Proton Wallet, kullanıcıların Bitcoin’i güvenli ve kolay bir şekilde saklamasını ve yönetmesini sağlamak için açık kaynaklı olarak geliştirilmesiyle, herhangi biri platformun güvenlik iddialarını doğrulayabilir ve bağımsız güvenlik denetimleri gerçekleştirebilmekte. Self-custody yapısı sayesinde, kullanıcılar tam kontrolü elinde tutuyor ve özel anahtarlarını üçüncü taraflarla paylaşmak zorunda kalmıyor.
Ayrıca cüzdan, Bitcoin işlemlerini ve mesajlarını uçtan uca şifreleyerek gizliliği en üst seviyeye çıkarıyor. Bu da Proton’un bile kullanıcılarının işlem geçmişini veya bakiyelerini görmesi mümkün kılmıyor. Kullanıcılar, Proton’a erişimlerini kaybetseler bile, 12 kelimelik kurtarma ifadesi sayesinde fonlarını başka bir Bitcoin cüzdanına taşıyabiliyor.
Bitcoin transferleri de Proton Mail kadar kolay hale getirilmesi, eğer hem gönderici hem de alıcı Proton Wallet kullanıyorsa, sadece e-posta adresiyle Bitcoin transferi gerçekleştirilebiliyor. Alıcının bir Proton Mail adresine sahip olması da gerekmiyor; herhangi bir e-posta adresiyle işlem yapılabiliyor. İşlem, karmaşık Bitcoin adresleriyle uğraşma zorunluluğunu ortadan kaldırarak kullanıcı hatalarının önüne geçiyor. Cüzdan ayrıca, her yeni gönderici için Bitcoin adreslerini otomatik olarak değiştirerek gizliliği artırmayı hedefliyor.
Proton Wallet, lansman aşamasında yalnızca Bitcoin’i desteklemesiyle birlikte şirket, geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamada kullanıcı taleplerine göre gelecekte başka kripto paralar ve hatta itibari para birimlerini (fiat) ekleyebileceğini belirtti.
Proton’un Bitcoin cüzdanı, gizlilik ve finansal bağımsızlık konularında sunduğu yenilikçi çözümlerle dikkat çekiyor. Merkezi finans sistemlerine alternatif sunmayı amaçlayan Proton, kripto dünyasında farklı bir bakış açısıyla hareket ederek kullanıcıların kripto cüzdan güvenliğini ön planda tutmaya devam ediyor.
Self-Custody Özelliği Sunan Bir Diğer Popüler Cüzdan: Best Wallet
Proton Wallet’in self custody özelliğini barındıran bir başka cüzdan ise Best Wallet olarak karşımıza çıkıyor. Özel anahtarlar yalnızca kullanıcıda olduğu için, üçüncü taraf riskleri tamamen ortadan kaldırıp, kripto varlıklar üzerinde tam hakimiyet sağlayabilen bir cüzdan olarak tanımlanıyor.
Ayrıca anonim bir kullanım deneyimi sunan Best Wallet, herhangi bir kişisel bilgi veya kimlik doğrulama belgesi talep etmiyor. Bu sayede, veri ihlalleri ve sızıntılara karşı ekstra koruma sağlamakta. Güvenliği artırmak için iki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) ve biyometrik doğrulama gibi dahili güvenlik önlemleri sunması önemli özelliklerinden bir diğeri.
İnternet bağlantısı nedeniyle soğuk cüzdanlar kadar güvenli olmasa da Best Wallet en iyi kripto cüzdanlarından biri olarak öne çıkıyor. Ancak birçok cüzdan olduğu gibi Best Wallet’ta da kullanıcıların yedekleme parolasını güvenli bir yerde saklamaları ve kimseyle paylaşmamaları büyük önem taşıyor.
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.