Sosyal medya platformları ülkemizde ve dünyada hayat akışının vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Neredeyse internet bağlantısına sahip olan tüm cihazlarla sosyal medya platformlarına erişim sağlamak artık mümkün. Bu durumun doğal bir sonucu olarak, Türkiye’de sosyal medya kullanımı diğer ülkelerde olduğu gibi her geçen gün artış göstermekte.

TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) tarafından yayınlanan güncel veriler doğrultusunda, 2023 yılı Temmuz ayı itibariyle Türkiye’nin nüfusu 85 milyon 279 bin 553 kişi olarak belirtilmektedir. TÜİK’in 29 Ağustos 2023 tarihli Hanehalkı Bilişim Teknolojileri (BT) Kullanım Araştırması kapsamında, evden internet erişimine sahip olan hane sayısının %95,5 oranında olduğu ve 16- 74 yaş arasındaki bireylerin internet kullanım oranının %87,1 olduğu ifade edilmekte. İlgili oranın %90,9’unun erkeklerden, %83,3’ünün ise kadınlardan oluştuğu görülmekte.

Turkiye'de internet kullanimi istatistikleri

Veriler doğrultusunda ülkemizde internet kullanımının oldukça yüksek oranda olduğu anlaşılmakta. Türkiye’de sosyal medya kullanımı istatistiklerinin ise internet kullanımına paralel olarak oldukça yüksek olduğu net bir şekilde söylenebilir. Bu konuyu genelden özele indirerek, Türkiye’de sosyal medya kullanımı hakkında yapılan analiz ve istatistikler doğrultusunda yazımıza devam edelim.

İçindekiler

Türkiye’de Sosyal Medya Kullanımı Ne Durumda?

Günümüzde sosyalleşme kavramı, teknolojinin gelişmesi ile birlikte farklı bir boyuta geçiş yaptı. Bu boyut coğrafi sınırları ortadan kaldırarak, dünyanın herhangi bir konumunda bulunan kullanıcıların sosyal platformlar üzerinde etkileşime girmesine zemin hazırladı ve Türkiye’de sosyal medya kullanımı giderek artan bir trend haline geldi.

Türkiye sosyal medya istatistikleri ise ülkemizdeki vatandaşların, internet platformları üzerinde ne kadar aktif olduğunu somut olarak ortaya koymakta. We Are Social isimli platformun 2023 yılı Nisan ayında yayınlandığı Dijital Dünya Raporu içerisinde, internet kullanan bireylerin toplam nüfusa oranı grafik şeklinde gösterilmektedir ve bu grafikte Türkiye’nin internet kullanım oranı %83,4 olarak belirtilmektedir.

Turkiy internet kullanimi

Aynı raporun devamında bulunan ülkelere göre ayrılmış bir grafik içerisinde, toplam nüfusa oranla sosyal medya kullanıcı sayıları gösteriliyor. Türkiye sosyal medya kullanıcı sayısı ilgili grafik içerisinde %67.6 orana sahip ve sosyal medya platformunu kullanan kişi sayısı 62,55 milyon olarak ifade ediliyor. Türkiye’de sosyal medya kullanımı toplum arasında oldukça yaygın bir konumda bulunuyor.

Türkiye'de Sosyal Medya Kullanımı İstatistikleri

Türkiye sosyal medya kullanıcı sayısı 2023 yılı içerisinde 58,65 milyon olarak belirtiliyor. Yapılan araştırmalar Türkiye’de sosyal medya kullanıcı sayısı içerisindeki %40,4’lük kesimin kadın, %59,6 kesimin ise erkek olduğu gösteriyor ve veriler doğrultusunda Türkiye’de sosyal medya kullanımı cinsiyet ayırmıyor. Türkiye’de sosyal medya kullanımı istatistikleri raporunun devamında ise, kullanıcıların günlük olarak 2 saat 49 dakika sosyal platformlarda vakit geçirdiği görülüyor.

Türkiye'de Sosyal Medya Kullanımı İstatistikleri - Harcanan Zaman

Statista isimli analiz ve istatistik platformunun 2023 yılının Mart ayında başlattığı en popüler sosyal medya kullanımı aktiviteleri araştırmasında, Türkiye’de sosyal medya kullanımı 18-64 yaş arasındaki 2080 kullanıcının online katılımıyla inceleme altına alındı ve inceleme sonucu Haziran ayında yayınlandı. Türkiye sosyal medya istatistikleri doğrultusunda, kullanıcıların ilk sırada %61 oranla takip ettiği kişilerle etkileşime girdiği ve ikinci sırada mesajlaşmak için sosyal medya platformlarını tercih ettiği görülüyor. Araştırma sonucunda sunulan grafiği aşağıda inceleyebilirsiniz.

Türkiye Sosyal Medya Kullanım Amaçları

OSSGA isimli danışmanlık platformunun 2023 yılının Şubat ayı itibariyle yayınladığı Türkiye’de sosyal medya kullanımı analizi, kullanıcıların sosyal medya platformlarında en çok takip ettiği hesapları şu şekilde sıralıyor:

  • Yakın çevre (arkadaşlar, aile, akraba…)
  • Ünlü markalar
  • İlgi duyulan markalar
  • Televizyon programları ve kanallar
  • Eğlence içerikleri
  • Sporcular ve spor takımları
  • Aktörler
  • Şarkıcılar
  • Restoranlar ve aşçılar
  • Gazeteciler ve haber şirketleri
  • İşle ilgili şirketler
  • Yazarlar ve edebi gruplar
  • Seyahat yazıları
  • Takip edilen yayınlar

Tüm bu bilgilerle birlikte, yakın geçmişte yaşanan Covid-19 salgınının birçok insanı evde izole etmesi ve fiziksel olarak sosyalleşme şansının ciddi derecede kısıtlanması sebebiyle, dünyada ve Türkiye’de sosyal medya kullanımı istatistikleri artış gösterdi.

Türkiye’de Sosyal Medya Kullanımı İçin Tercih Edilen Cihazlar

16-64 yaş arasındaki Türk kullanıcıların sosyal medya platformlarına erişim sağlamak için en çok tercih ettikleri cihazlar aşağıda listelenmiştir.

  • Akıllı telefonlar
  • Dizüstü ve masaüstü bilgisayarlar
  • Tabletler
  • Akıllı televizyonlar
  • Oyun konsolları
  • E-kitap okuyucular
  • Araç içi eğlence sistemleri
  • Sanal gerçeklik gözlükleri 
  • Diğer akıllı ev cihazları

Mobil Cihazlar ve Türkiye’de Sosyal Medya Kullanımı

Mobil cihazlar günlük hayatımızda yaygın bir hale gelmesi, kullanıcıların sosyal medya platformlarına erişimini kolaylaştırmaktadır. Çünkü herhangi bir sosyal platform uygulamasına internet bağlantısı olan herhangi bir mobil cihaz ile katılmak oldukça basit birkaç adımı kapsar. Sonuç olarak mobil cihazlar, sosyal medya kullanımının yukarı yönlü artışını sağlamaktadır.

We Are Social isimli platformun Nisan 2023 tarihli araştırması doğrultusunda, Türkiye’de internet kullanan 16-64 yaş arasındaki bireylerin %96.7’si, akıllı telefonlar aracılığıyla internete erişim sağlamaktadır.

Türkiye Mobil Internet Kullanımı

Aynı raporun devamında, herhangi bir cihaz üzerinden internette harcanan günlük ortalama saat gösterilmektedir. Türkiye’de ise bu süre ortalama 7 saat 11 dakika olarak belirtilmektedir.

Türkiye İnternet Kullanım Süresi

Türkiye’de En Çok Kullanılan Sosyal Medya Platformları

Ülkemizde ve dünyada yüksek sosyal medya kullanıcı sayıları elde etmek isteyen popüler platformlar, sürekli olarak çeşitli yeniliklerle geliştirilmekte. Bu gelişim, sosyal medya platformları arasındaki rekabetin temelini oluşturmakta. Türkiye sosyal medya istatistikleri, kullanıcıların sosyal platformlar üzerindeki ilgisini rakamsal değer olarak gösteriyor ve Türkiye’de sosyal medya kullanıcı sayısı platformlara göre değişiklik gösteriyor. Sosyal medya kullanıcı sayıları hakkında oluşturduğumuz tabloyu aşağıda inceleyebilirsiniz.

Platform Türkiye’deki Kullanıcı Sayısı (2023)
YouTube 58 milyon
WhatsApp 58 milyon
Instagram 49 milyon
Facebook 33 milyon
TikTok 30 milyon
Twitter 19 milyon
Facebook Messenger 16 milyon
Snapchat 15 milyon
LinkedIn 13 milyon

YouTube

YouTube platformu kullanıcıların canlı yayın yayınlamasına, kanal oluşturmasına ve video paylaşmasına olanak tanıyan bir sosyal medya platformudur. Paylaşılan videolar çeşitli kategorilere ayrılmaktadır ve kullanıcılar bu kategoriler içerisinde ilgi alanlarına giren içerikleri izleyebilir. Yakın geçmişte gelen güncellemelerle birlikte, YouTube kanal sahipleri anket ve sorular yayınlayarak takipçileriyle etkileşime girebilmektedir. Aynı zamanda platform üzerinde YouTube Shorts ismi verilen kısa videolar paylaşılabilmektedir.


Google’a ait olan YouTube platformu, sosyal medya kullanımı içerisinde Türkiye’de önemli bir role sahiptir. Google tarafından 2023 yılında yayınlanan veriler doğrultusunda, Türkiye’de sosyal medya kullanıcı sayısı YouTube platformu üzerinde 57,90 milyon olarak ifade edilmektedir. Reklam erişiminin ise herhangi bir amaçla internet kullanımı yapan bireylerin %81,1’ine ulaştığı ve bu kitlenin %49,5’inin kadın %50,5’inin ise erkek olduğu belirtilmektedir. 

İstatistikler, YouTube platformundaki Türk kullanıcı sayısının her geçen gün daha çok arttığı göstermektedir. Somut verilerle konu ele alındığında ise, reklam erişiminin 2022 yılının Ocak ayı ile 2023 yılının Ocak ayı arasında %0,9 oranında artış gösterdiği ve bu artışın sosyal medya kullanıcı sayıları üzerinde 500 bin kişiyi temsil ettiği görülmektedir.

WhatsApp

İnternet erişiminin mobil cihazlarda aktif olarak kullanılmasıyla birlikte, sms olarak adlandırılan kısa mesajlar popülaritesini kaybetti. İnternet üzerinden sesli, görüntülü ve yazılı iletişimi destekleyen mobil haberleşme uygulamaları, hızlı iletişim kurmayı kolaylaştırarak ön plana çıktı. Dünyada en çok kullanılan uygulamalar arasında bulunan WhatsApp ise Türkiye üzerinde büyük bir etkiye sahip. Ülkemizde WhatsApp uygulaması anlık sohbet etmek, arkadaş grupları oluşturmak ve iş için kesintisiz iletişimi sağlamak amacıyla kullanılıyor.

WhatsApp 2009 yılında Kaliforniya merkezli olarak kurulmuştur. 2023 yılı itibariyle 150’den fazla ülkede hizmet vermektedir ve toplamda 2780,27 milyon kullanıcıya sahiptir. Yapılan analizler doğrultusunda 2025 yılında WhatsApp kullanıcı sayısının 3282,18 milyon kullanıcıya ulaşması bekleniyor. Türkiye’nin sosyal medya kullanımına dair istatistikler her yaş grubundaki bireylerin aktif olarak WhatsApp uygulamasını kullandığını gösteriyor. WhatsApp platformunun Türkiye’de sosyal medya kullanıcı sayısı ise 56 milyon olarak belirtiliyor.

Instagram

Instagram, kullanıcıların fotoğraf ve video gibi gönderileri ücretsiz olarak paylaşabileceği bir sosyal medya platformudur. Platform üzerinde kullanıcılar tarafından paylaşılan içerikler filtrelenebilir ve etiketler ile düzenlenebilir. Paylaşım yapılan içerikler önceden düzenlenen takipçi kitlesi ile veya tüm kullanıcılara açık olacak şekilde yayınlanabilir. Konumlara veya etiketlere göre herkese açık olarak paylaşılan içerikler, tüm kullanıcılar tarafından görüntülenebilir. Instagram platformu Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından kurulmuştur ve 2012 yılında Facebook tarafından satın alınmıştır.

Meta tarafından yayınlanan 2023 yılı resmi verileri, Türkiye’de Instagram kullanımında artış olduğunu gösteriyor. Instagram’ın Türkiye’de sosyal medya kullanıcı sayısı ise 48,65 milyon kişi olarak ifade ediliyor. Türkiye’de sosyal medya kullanımı istatistikleri, Instagram üzerinde yayınlanan reklamların internet erişimine sahip olan bireylerin %56,8’ine ulaştığını belirtiyor. Instagram reklamları ile etkileşime giren bireylerin %43,3’ünün kadın, %56,7’sinin erkek olduğu görülüyor. Instagram reklam kitlesinin 2022 yılının Ekim ayından, 2023 yılının Ocak ayına kadar %6,7 oranında azaldığı ifade ediliyor.

Bu bilgilerle birlikte, Instagram platformunda hesap oluşturmak isteyen bireylerin 13 yaşından büyük olması gerekiyor. İstatistikler yaştan bağımsız olarak değerlendirildiğinde, Instagram kullanan kitlenin internet erişimine sahip olan kitleye oranı %71,1 olarak belirtiliyor. Türkiye’de sosyal medya kullanımı istatistikleri analiz edildiğinde, internet erişimine sahip olan her 10 kişiden 7’sinin Instagram platformunu kullandığı görülüyor.

Facebook

Eski adıyla Facebook Inc. yeni adıyla Meta Inc. platformu, kullanıcıların kendi profillerini oluşturmasını sağlamakla birlikte sesli, yazılı ve görüntülü olarak iletişime geçilmesi için uygun bir zemin sunar. Platform üzerinde kullanıcılar yazılı ve görsel içerikleri diğer kullanıcılarla paylaşabilir. Ülkemizde ve dünya üzerindeki birçok kuruluş, daha çok müşteriye ulaşma stratejisini izleyerek Facebook üzerinden reklam vermektedir.

Türkiye’de sosyal medya kullanıcı sayısı Facebook çatısı altında oldukça yüksek. 2023 yılında Meta platformu tarafından açıklanan veriler, dünya üzerinde oldukça popüler bir konumda bulunan Facebook isimli platformun 32,80 milyon Türk kullanıcıya sahip olduğunu gösteriyor. Fakat Facebook isimli platform üzerinde bir hesap oluşturulabilmesi için en az 13 yaşında olunması gerekiyor. Bu sebeple 32,80 milyon olarak belirtilen sayının, gerçekte daha yüksek olduğu biliniyor. Araştırma kapsamında internet erişimi olan bireylerin, %48’inin Facebook kullandığı öne sürülüyor.

Yapılan araştırmalar ve analizler, önümüzdeki yıllarda Türkiye’de sosyal medya kullanımının Facebook üzerinde daha çok artış göstereceği yönünde. Bu kapsamda 2027 yılına kadar aylık aktif Facebook kullanımının, Türk kullanıcılar üzerinde %65.16 seviyesine ulaşması bekleniyor.

TikTok

2016 yılında Çin merkezli olarak ByteDance tarafından piyasaya sürülen TikTok platformu, 2017 yılında yeni pazarlara giriş yapmıştır ve 2018 yılında küresel çapta hizmet vermeye başlamıştır. TikTok platformu kullanıcıların video oluşturmasına, oluşturulan videoların diğer kullanıcılarla paylaşılmasına ve canlı yayın açılmasına olanak tanıyan bir sosyal medya platformudur. Youtube platformunun shorts videoları ve Instagram platformunun reels videoları, TikTok platformu ile yüksek rekabet içerisinde bulunan popüler hizmetlerdir.

Türkiye’de sosyal medya kullanımı TikTok platformu üzerinde oldukça yüksek seviyededir. 2023 yılının Ocak ayı itibariyle, ülkemizde 18 yaş ve üzeri 29,86 milyon aktif TikTok kullanıcısı olduğu ByteDance tarafından yayınlanan resmi veriler içerisinde belirtiliyor. TikTok platformunda yayınlanan reklamların ise 18 yaş üzerindeki Türkiye nüfusunun %48,2’sine ulaştığını ve tüm yaş gruplarındaki internet kullanımı kapsamında TikTok reklam erişiminin %41,8 olduğu ifade ediliyor.

Türkiye’de sosyal medya kullanımı istatistikleri TikTok reklam kitlesinin %37,9 oranında kadın ve %62,1 oranında erkek olarak dağılım gösterdiğini belirtiyor. 2022 Ocak ayı ile 2023 Ocak ayı arasında TikTok reklam erişiminin ülkemizde %12,4 oranında arttığı ve bu oranın Türkiye’de sosyal medya kullanıcı sayısı olarak 3,3 milyon kişiyi temsil ettiği görülüyor.

Twitter (X)

27 Ekim 2022 tarihinde Elon Musk tarafından satın alınan Twitter platformu, 24 Temmuz 2023 tarihinde marka ismini “X” olarak değiştirdi. Twitter platformu dünya üzerinde sosyal medya ve sosyal ağ hizmeti sunmaktadır. Kullanıcılar kendi hesaplarını oluşturduktan sonra “tweet” ismi verilen kısa metinleri, fotoğrafları ve videoları platform üzerinde yayınlayabilir. Hesap oluşturan kullanıcılar kendi aralarında yazılı iletişim kurabilir ve takip ettikleri hesaplar tarafından yapılan paylaşımlarla etkileşime girebilir.

Twitter platformunun reklam kaynakları üzerinde yayınlanan Türkiye’de sosyal medya kullanımı istatistikleri, 2023 yılı içerisinde 18,55 milyon Türk kullanıcının önde gelen bu platformu aktif olarak kullandığını gösteriyor. Fakat bu rakamın sadece 13 yaş ve üzerindeki kullanıcı kesimini ifade ettiğini belirtmemizde fayda var. Çünkü Twitter platformu üzerinde kullanıcı hesabı oluşturmak için 13 yaş ve üzerinde olunması gerekiyor. Türkiye’de sosyal medya kullanımı verileri, Twitter platformu üzerinde yayınlanan reklamların Türk nüfusunun %21,7’sine ulaştığını ve reklam kitlesinin %36,6’sının kadın, %63,4’ünün ise erkek olduğunu gösteriyor.

Twitter platformunun reklam planlama araçlarında ifade edilen analizler, 2022 yılının Ocak ayı ile 2023 yılının Ocak ayı arasında Türkiye’deki reklam erişiminin %15,2 oranında yükseldiğini, fakat 2022 yılının Ekim ayı ile 2023 yılının Ocak ayında sosyal medya kullanıcı sayıları üzerinde %7,3 oranında düşüş yaşandığını ifade ediyor.

En çok kullanılan sosyal medya platformu olan twitter istatistik bilgilerine de göz atınız.

Facebook Messenger

Facebook Messenger, 2011 yılı itibariyle mobil cihazlara, 2012 yılı itibariyle masaüstü cihazlara sunulan yazılım uygulamasıdır. Bu uygulama Facebook’un bir eklentisidir ve kullanıcılara anlık olarak sesli, yazılı ve görüntülü iletişim desteği sunmaktadır. Facebook Messenger uygulaması Türkiye’de sosyal medya kullanımı içerisinde interaktif bir etkileşim ortamı oluşturmaktadır.

Meta Inc. kaynaklı olarak yayınlanan sosyal medya kullanıcı sayıları, Facebook Messenger reklamlarının Türkiye’de sosyal medya kullanımı üzerinde ciddi bir rol oynadığını gösteriyor. Türkiye’de sosyal medya kullanımı istatistikleri doğrultusunda, yayınlanan reklamların 13 yaş ve üzerindeki 15,75 milyon kullanıcıya ulaştığını gösteriyor. Ayrıca yaştan bağımsız olarak yapılan araştırmalar, Türkiye’deki internet kullanıcılarının %22,1’ine Facebook Messenger kaynaklı reklamların ulaştığını belirtiyor.

SnapChat

Türkiye’de sosyal medya kullanımı içerisinde popüler olarak tercih edilen bir diğer uygulama ise SnapChat. Uygulama aracılığı ile kullanıcılar kendi aralarında yazılı mesaj, ses dosyası, fotoğraf ve video paylaşımı yapabilmektedir. 2011 yılında piyasaya sürülen Snapchat, 2020 yılının ilk çeyreğinde 229 milyon aktif kullanıcıya ulaştı. SnapChat 2013 yılında yayınladığı “SnapChat Stories” özelliği ile birlikte, kısa video paylaşımı konusunda öncü bir konuma ulaştı. Platformunun hızlı gelişimini fark eden Facebook, bu popüler platformu satın almak için çeşitli girişimlerde bulundu fakat başarılı olamadı.

SnapChat Türkiye istatistikleri, 2023 yılının başı itibariyle 13 yaş ve üzerindeki 14,80 milyon Türk kullanıcının bu platformu aktif olarak kullandığını gösteriyor. Yaş sınırı göz ardı edilerek gerçekleştirilen Türkiye’de sosyal medya kullanımı verileri ise, bu popüler platformun internet erişimi olan Türk bireyler içerisinde %21,6 oranında kullanıldığını belirtiyor.

SnapChat platformu tarafından paylaşılan güncel analizler, 2022 yılının Ocak ayı ve 2023 yılının Ocak ayı arasında potansiyel reklam erişiminin %14,7 oranında arttığını gösteriyor. SnapChat özelinde Türkiye’de sosyal medya kullanımı verileri incelendiğinde, ilgili tarihler arasında %5,7 oranında artış görülüyor. Bu artış sayısal değer olarak 800 bin Türk kullanıcıyı temsil ediyor.

Linkedin

Diğer sosyal medya platformlarından farklı olarak Linkedin, profesyonel iş dünyası içerisindeki çalışanların birbirleri ile etkileşime geçmesi için uygun bir altyapıyı sunar. 2003 yılında faaliyete geçen Linkedin platformu iş verenlerle iş arayanları buluşturmaktadır. İş dünyasındaki her sektör içerisinde güncel bilgilerin paylaşıldığı geniş bir ağa sahiptir.

Linkedin reklam kaynaklarında Türkiye’de sosyal medya kullanımı verileri, platformun 2020 yılında 8,4 milyon, 2023 yılının başında ise 13,0 milyon Türk kullanıcıya sahip olduğunu gösteriyor. 18 yaş ve üzerindeki kullanıcılara hizmet veren platform üzerinde yayınlanan reklamların Türk nüfusuna oranla erişiminin ise %15,2 olduğu belirtiliyor. Yaştan bağımsız olarak reklam verileri değerlendirildiğinde ise bu oranın %21,0 olduğu görülüyor. Türkiye’de sosyal medya kullanımı istatistikleri, reklam kitlesinin %33,3’ünün kadın, yüzde 66,7’sinin ise erkek bireylerden oluştuğunu ifade ediyor.

Linkedin planlama araçları tarafından yayınlanan Türkiye’de sosyal medya kullanımı verileri, 2022 yılının Ocak ayı ile 2023 yılının Ocak ayı arasında kullanıcı sayısında %8,3 oranında artış gerçekleştiğini gösteriyor. İlgili oran 1 milyon Türk kullanıcıyı temsil ediyor. Veriler, istatistikler ve analizler doğrultusunda, Türkiye’de sosyal medya kullanımı iş dünyasında oldukça yaygın bir konumda bulunuyor.

Türkiye’de Sosyal Medya Kullanımı Analizi

Türkiye’de sosyal medya kullanımı istatistikleri analiz edildiğinde, kullanıcıların birçok farklı sebeple sosyal medya platformlarını kullandığı anlaşılıyor. Türk kullanıcıların sosyal medya platformlarını kullanma sebeplerini ayrı başlıklar altında inceleyelim.

Aile ve Arkadaşlarla Etkileşim Halinde Olma

Türkiye’de sosyal medya kullanımı en yaygın şekilde aile ve arkadaşlarla etkileşime girmek için tercih ediliyor. Kullanıcılar en çok aile üyelerinin, arkadaşlarının ve akrabalarının sosyal platformlar üzerinde paylaştıkları yeni içerikleri takip ediyor. Yazılı ve görsel iletişim araçları aracılığı ile bu içeriklerle etkileşime giriliyor.

Boş Vakitleri Doldurma

Sosyal medya platformlarının geliştiriciler tarafından eğlenceli ve aynı zamanda bilgilendirici bir yapıda dizayn edilmesi, gün içerisinde birçok kullanıcının aktif olarak bu platformları ziyaret etmesini sağlıyor. Türkiye’de sosyal medya kullanımı istatistikleri analiz edildiğinde, kullanıcıların gün içerisindeki küçük araları değerlendirmek amacıyla sosyal medya platformlarını aktif olarak kullandığı görülüyor.

Türkiye'de Sosyal Medya Kullanımı

Haberleri Takip Etmek

Türkiye’de sosyal medya kullanımı yayınlanan haberleri takip etme alışkanlığını değiştiriyor. Günümüzde sosyal medya kullanıcıları, gün içerisindeki önemli gelişmeleri sosyal platformlar üzerinden anlık olarak takip edebiliyor ve diğer kullanıcılarla paylaşabiliyor. Sosyal medya üzerinde aktif olarak paylaşım yapan haber kanalları ise kullanıcıların güncel gelişmelerden haberdar olmasını sağlıyor. Bu kapsamda Türk kullanıcılar, haberleri takip etmek için sıklıkla sosyal medya platformlarını ziyaret ediyor.

Yazılı ve Görsel İçerikleri İncelemek

Türkiye’de sosyal medya kullanımı içerisinde üst sıralarda bulunan başka bir sebep ise, makaleler gibi yazılı ve videolar gibi görsel içeriklerin takibi. Genellikle kullanıcılar ilginç ve eğlendirici video içeriklerini sosyal medya üzerinden izliyor, ilgi alanlarına özel olarak takip ettikleri konulardaki yazılı kaynaklara bu platformlar üzerinden ulaşıyor.

Gündemdeki Popüler Gelişmeleri ve Konuşmaları Takip Etmek

Herhangi bir kullanıcı tarafından yayınlanan ilginç bir içerik, sosyal medyanın gücü ile birlikte kısa bir sürede viral olabiliyor. Bununla birlikte herkes tarafından konuşulan konular sürekli olarak değişiklik gösteriyor ve Türkiye’de sosyal medya kullanımı etkileşim hızını artırıyor. Sonuç olarak popüler konu başlıklarını takip etmek, Türkiye’de sosyal medya kullanımının temel sebeplerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor.

Bir Ürünü Satın Almak veya Ürün Hakkında Bilgi Toplamak

Bir ürünü veya hizmeti satın almak, satın alınmak istenen bir ürün hakkında araştırma yapmak, günümüzde internet kullanımının temel sebeplerinden bir tanesi. Türkiye’de sosyal medya kullanımı istatistikleri, yeni çıkan veya indirime giren ürünlerin kullanıcılar tarafından sürekli olarak takip edildiğini gösteriyor. 

Canlı Yayınları İzlemek

Türkiye’de sosyal medya kullanımı geleneksel medya anlayışını etkiliyor. Ünlüler, fenomenler ve herhangi bir konuda uzman statüsüne ulaşmış kişiler, sosyal medya platformları üzerinde canlı yayın yaparak izleyicileriyle buluşuyor. Aynı zamanda canlı haber programları, canlı spor karşılaşmaları ve canlı televizyon programları da sosyal medya platformları üzerinden anlık olarak yayına sunuluyor.

Sosyal Medya Canlı Yayınlar

Diğer Kullanıcılarla Düşünceleri Paylaşmak veya Tartışmak

Sosyal medyanın sağladığı iletişim araçlarının coğrafi sınırları kaldırdığından yazımızın ilk bölümünde bahsetmiştik. Bu anlamda kullanıcılar, iletişim araçları aracılığıyla kendi düşüncelerini diğer kullanıcılarla paylaşmak için sosyal medya platformlarını kullanıyor. Türkiye’de sosyal medya kullanımı insanların düşüncelerini ifade etmelerini kolaylaştırıyor. Bu platformlar üzerinde diğer kullanıcıların yorumlarını cevaplamak, herhangi bir konuyu tartışmak veya ortaya yeni bir tartışma konusu atmak da mümkün.

Yeni Konumları Keşfetmek ve Tatil Programı Oluşturmak

Türkiye’de sosyal medya kullanımının bir diğer temel sebebi ise kullanıcıların yeni konumları keşfetmekten hoşlanması. Birçok sosyal medya platformu, kullanıcılar tarafından yapılan paylaşımlarda konum bilgisinin yayınlanmasına izin verir. Kullanıcılar ziyaret etmek istedikleri lokasyonlar hakkında yapılan paylaşımlar aracılığı ile bilgi alabilir ve ilgili konumda ziyaret edilmesi tavsiye edilen yerleri öğrenebilir.

Yeni Bağlantılar Kurmak

İş dünyasında veya sosyal hayatta yeni bağlantılar kurmak, Türkiye’de Sosyal medya kullanımının temel sebepleri arasında yer almaktadır. Örneğin iş arayan bir birey bulunduğu sektör içerisindeki diğer çalışanlarla iletişime geçmek için veya yeni insanları tanıma amacıyla sosyal medyayı kullanmaktadır.

Spor Gelişmelerini Takip Etmek

Futbol, basketbol, voleybol ve diğer branşlarda gerçekleşen tüm gelişmeler, sosyal medya platformları üzerinde yayınlanmaktadır. Türkiye’de sosyal medya kullanımı istatistikleri, kullanıcıların transfer haberlerini, karşılaşma sonuçlarını, önemli haberleri ve diğer bilgileri yakından takip etmek için sosyal platformları ziyaret ettiğini gösteriyor.

İş İlanlarına Ulaşmak ve Yeni İş Fikirlerini Öğrenmek

Türkiye’de sosyal medya kullanımı verileri analiz edildiğinde, iş arayan veya ekstra gelir elde etmek isteyen kullanıcıların sosyal medya platformlarını sıklıkla ziyaret ettiği görülmekte. Evden çalışma fikirleri, ek iş fırsatları ve pasif gelir elde etme yöntemleri gibi başlıklar altında yayınlanan içerikler, sosyal medya kullanıcılarının genel anlamda ilgisini topluyor.

Kurs ve Sertifika Programlarına Katılım Sağlamak

Türkiye’de sosyal medya kullanımı istatistikleri dijital becerilerin geliştirilmesini teşvik ediyor. Kullanıcılar yeni bir dil öğrenmek, sertifika kazanmak veya herhangi bir kurs almak için sosyal medya platformlarını kullanıyor. Sosyal medya platformlarındaki içerik üreticileri ise yeni içerikler üreterek daha çok kullanıcıya ulaşmaya çalışıyor.

Benzer Düşünce ve İlgi Alanlarına Sahip Olan Toplulukları Bulmak

İnsanlar benzer düşüncelere sahip olan topluluklar arasında kendilerini daha iyi ifade eder ve benzer ilgi alanlarına sahip olan kişilerle vakit geçirmekten hoşlanır. Sosyal medya platformları üzerinde bulunan gruplar ise aynı şeylerden hoşlanan kullanıcıların tek bir çatı altında toplanmasını sağlar. Türkiye’de sosyal medya kullanımı istatistikleri, kullanıcıların benzer ilgi alanlarına sahip olan kişilerle etkileşime geçmek için sosyal medya platformlarını kullandığını gösteriyor.

Sosyal Medya Toplulukları

Sağlık Sorunlarını ve Sağlık Ürünlerini Araştırmak

Türkiye’de sosyal medya kullanımı istatistikleri, kullanıcıların herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaştıkları anda sosyal platformları ziyaret ederek bilgi topladığını gösteriyor. Ayrıca sağlık ürünleri hakkında yapılan incelemelerin de kullanıcılar tarafından sıklıkla takip edildiği görülüyor.

Ünlüleri ve Fenomenleri Takip Etmek

Toplumda herkes tarafından tanınan ünlüler ve internet üzerinde yüksek takipçi sayısına sahip olan fenomenler, popüler konumlarıyla diğer kullanıcıların ilgisini çeker. Türkiye’de sosyal medya kullanımının bir diğer sebebi ise, bu kişilerin sosyal platformlar üzerinde yakından takip edilmesidir.

Oyun ve Eğlence

Türkiye’de sosyal medya kullanımı analizleri, geniş bir kitlenin oyun ve eğlence platformlarında vakit geçirmekten hoşlandığını gösteriyor. Kullanıcılar yeni çıkan oyunlar hakkındaki incelemeleri okumak, oyun indirmek, dizi ve film gibi içerikleri izlemek için sosyal platformlara giriş yapıyor.

İnternette vakit geçirirken bilgilerinizin güvenliği için phishing istatistikleri ve korunma yöntemleri yazımıza göz atın.

Türkiye’de Sosyal Medya Kullanımı ve Kültürel Etkileri

Yaşadığımız dijital çağ içerisinde sosyal medyanın gelişimi, Türkiye ve dünya üzerinde kültürel değerlerin değişmesine ve çeşitlilik kazanmasına yol açmaktadır. Türkiye’de sosyal medya kullanıcı sayısı milyonların üzerindedir ve bu durumun doğal bir sonucu olarak, sosyal medyanın olumlu ve olumsuz kültürel etkileri toplum üzerinde görülmektedir. 

Günümüzde sosyal medya, bir iletişim aracı olmakla birlikte kültürel bir etken olarak büyük bir rol oynar. Türkiye’de sosyal medya kullanımının kültürel etkilerini farklı başlıklar altında inceleyelim.

Kültürel Çeşitlilik

Sosyal medya platformları farklı kültürlerde yetişen, farklı etnik kökenlere sahip olan ve farklı kavramlara inanan insanların etkileşim içerisine girmesini kolaylaştırmaktadır. Türkiye’de sosyal medya kullanımı kültürel çeşitliliği artırmakla birlikte, anlayış ve hoşgörü ortamının oluşması için gerekli olan altyapıyı desteklemektedir.

Sosyal Medya Kulturu

İletişim Değişiklikleri

Türkiye’de sosyal medya kullanımı, günlük iletişim şeklinin ve kullanılan kelimelerin değişmesini sağlamaktadır. Bu değişim, Türkçe kelimelerin kısaltılarak kullanılmasını ve yabancı dillerde en çok kullanılan bazı kelimelerin günlük hayatta kullanılan cümleler içerisinde yer almasını kapsamaktadır.

Kültürel Değerlerin Yayılması

Sosyal medyanın gücü ile birlikte Türk dizileri, müzikleri ve filmleri, uluslararası arenada daha geniş bir kitleye ulaşmaktadır. Bu durumun doğal bir sonucu olarak sosyal medya, çeşitli kültürel değerlerin yayılması için etkin bir rol oynamaktadır ve Türkiye’de sosyal medya kullanımı kültürel zenginliği artırmaktadır.

Toplumsal Etkileşim

Sosyal medya platformları günümüzde toplumsal etkileşimin en üst seviyeye çıktığı ve en kapsamlı olarak gerçekleştiği mecralardır. Türkiye’de sosyal medya kullanımı toplumsal etkileşimin çerçevesini çizmektedir. Bu çerçeve aynı zamanda olumlu veya olumsuz haberler karşısında toplumsal farkındalığın oluşmasını sağlar.

İfade Özgürlüğü

Sosyal medya platformları bireylerin kendilerini özgürce ifade edebilecekleri bir yer olarak tanımlanmaktadır. Türkiye’deki sosyal medya istatistikleri, siyasi tartışmaların online platformlarda yoğunlaştığını gösteriyor. Bu kapsamda Türkiye’de sosyal medya kullanımı yetkili devlet kademeleri tarafından yakından takip ediliyor ve zaman zaman hükümet tarafından sosyal medya platformlarına çeşitli müdahaleler yapılıyor.

İfade özgürlüğü ile ilgili tartışmalara sebep olan yeni sosyal medya yasası ile ilgili ayrıntılı bilgiyi Sosyal Medya Yasası Nedir? başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Sonuç

Sosyal medya platformları her geçen gün büyüyor, gelişiyor ve günlük hayatımıza daha fazla entegre oluyor. Bunun bir sonucu olarak ise tüm dünyada bu platformların kullanım oranları her geçen gün artıyor. Türkiye de dünya genelinde sosyal medyayı en çok kullanan ülkeler arasında yer alıyor.

Güncel verilere baktığımızda her 10 kişiden yaklaşık 7’sinin sosyal medya platformlarını kullandığını gördüğümüz Türkiye’de, önümüzdeki yıllarda da bu artışın devam etmesini beklemek mümkün diyebiliriz.

Referanslar

https://datareportal.com/reports/digital-2023-turkey

https://datareportal.com/reports/digital-2023-deep-dive-changes-in-metas-ad-reach-numbers?utm_source=DataReportal&utm_medium=Country_Article_Hyperlink&utm_campaign=Digital_2023&utm_term=Turkey&utm_content=Meta_Reporting_Changes

https://medyaakademi.com.tr/2020/02/03/2020-sosyal-medya-kullanici-sayilari/

https://www.bankmycell.com/blog/number-of-whatsapp-users/#:~:text=How%20Many%20People%20Use%20WhatsApp,popular%20global%20mobile%20messenger%20apps

https://www.businessofapps.com/data/whatsapp-statistics/

https://www.garantibbva.com.tr/blog/turkiyede-internet-ve-sosyal-medya-kullanim-istatistikleri-2023

Türkiye’de Sosyal Medya Kullanımı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Türkiye’de sosyal medya kullanımı hangi cihazlar aracılığı ile gerçekleşiyor?

Sosyal medya kullanıcı sayıları doğrultusunda Türkiye’deki en popüler platform hangisi?

Türkiye’de sosyal medya kullanıcı sayısı kaç?

Türkiye’de sosyal medya kullanımı istatistikleri doğrultusunda en az tercih edilen platform hangisi?

Türkiye’de sosyal medya kullanımı hangi kültürel etkileri tetikliyor?

2027 yılında Türkiye’de sosyal medya kullanımı ne kadar artar?