Avrupa Birliği, dönüm noktası niteliğindeki Kripto Varlık Piyasaları Regülasyonu MiCA’yı tamamladı. Sızdırılan metindeki stablecoin maddesi dikkat çekti.

Kripto paralar ve bu alanda faaliyet gösteren şirketlere yasal düzenleme getiren MiCA mevzuatının, henüz resmi bir açıklama olmasa da, pratikte tamamladığı belirtildi.

20 Eylül tarihli yeni taslağın, mevzuatın son versiyonu olması bekleniyor. Taslak, AB yasa koyucularına düzenlemelerle ilgili, “biçimden ziyade madde” yaklaşımı çağrısı yapıyor.

Yeni taslakta yer alan düzenlemeler, stablecoinler ve dijital varlıkların ticaretine odaklanıyor. Ancak Avrupa Bankacılık Otoritesi ve diğer finansal düzenleyiciler tarafından merkeziyetsiz finans (DeFi) ve NFT’ler konusunda ileride koyulabilecek kurallara da açık kapı bırakıyor.

Mevzuat yasalaştığında AB sınırları içerisindeki dijital varlık endüstrisi için bağlayıcı nitelik taşıyacak. Platformların kayıt olması ve kripto varlık ihraç eden şirketlerin teknik detaylar içeren bir belge olan whitepaper (beyaz kağıt) yayınlaması gerekecek.

Kesinleştikten sonra her bir AB üye ülkesinin diline çevrilecek mevzuatın stablecoinlere ilişkin maddelerinin Ocak 2024, diğer dijital varlıklar ile ilgili hükümlerin ise Haziran 2024’e kadar yürürlüğe girmesi bekleniyor.

MiCA’daki Stablecoin Kısıtlamalarında Geri Adım

Yayınlanan yeni taslak, stablecoin savunucuları için zafer niteliği taşıyor. Önceki metin, AB sınırları içerisindeki euro cinsinden olmayan stablecoinlerin ihracını kısıtladığı ve USD bazlı stablecoinlerin kullanılmasını tehlikeye attığı için eleştirilmişti.

Binance CEO’su CZ de dahil olmak üzere dijital varlık endüstrisi lobicileri söz konusu maddeye ilişkin, Avrupa’da kripto para ticareti için istenmeyen sonuçlar doğurabileceği konusundaki endişelerini dile getirmişti.

Yeni metinde düzenleyicilerin bu hükümlerle ilgili geri adım attığı ve yaygın bir ödeme aracı olarak kullanılan USD bazlı stablecoinlere kısıtlama getiren hükümlerin metinden çıkarıldığı görüldü.Yeni taslak bu kuralın, para biriminden bağımsız olarak varlığa dayalı stablecoinlerin tüm ihraççılarına uygulanacak şekilde değiştirilmesini öneriyor.

Blockchain for Europe isimli lobi grubunda düzenleyici ilişkilerinden sorumlu Tommaso Astazi, “Bu durum Avrupa’daki kripto para ticareti için ciddi bir sorun yaratabilirdi.” dedi.

Metinde ayrıca 2020 yılında ilk gündeme geldiği dönem MiCA kapsamı dışında kalan algoritmik stablecoinlerin nasıl ele alınacağı konusuna da vurgu yapılıyor. Herhangi bir itibari para birimi veya kripto tarafından desteklenmek yerine algoritma ve akıllı sözleşmeler kullanan algoritmik stablecoinlerin de şirketin tokenleri nasıl tasarlamak istemesine bakılmaksızın düzenleme kapsamına girmesi gerektiği ifade ediliyor.

NFT’ler MiCA Kapsamında Mı Değil Mi?

Sızdırılan taslak MiCA’nın gerçekten benzersiz ve birbiriyle takas edilemeyen NFT’ler için geçerli olmadığını gösterse de “kripto varlıkların büyük bir seri veya koleksiyon halindeki NFT’ler olarak ihracı, takas edilebilirliklerinin bir göstergesi olarak düşünülmelidir” ifadelerinin yer alması, NFT’ler için de açık kapı bırakıldığı anlamına geliyor.

İlgili hüküm sektörde endişelere neden olurken, düzenlemenin NFT pazarını kapsayıp kapsamayacağı uygulamaya geçildiğinde netleşecek gibi görünüyor.

MiCA Neyi Hedefliyor?

MiCA, Avrupa Birliği’nin 27 üye ülkesini kapsayacak şekilde kripto borsaları ve platformlarına denetim getirilmesini amaçlayan son derece önemli bir kripto düzenlemesi olarak görülüyor.

MiCA ile yasa koyucular, tüketicilerin korunması, şeffaflık, denetleme, enerji kullanımı, manipülasyon ve suçların önlenmesini hedefliyor. MiCA’nın AB dışı ülkelerdeki çalışmalar için de örnek teşkil edeceği düşünülüyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

Tamadoge 100x Olacak Mı? OKX'teki Borsa Arzına Katılın

Puanımız

tamadoge
  • '10x Potansiyelli' - CNBC Raporu
  • Deflasyonal, Düşük Arz - 2 Milyar
  • Move to Earn (M2E), Metaverse Entegrasyonu
  • Evcil Doge NFT'leri - Kitlesel Adopsiyon Potansiyeli
  • ICO Yolda (Tier One Borsalarında)
tamadoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.