Yurtdışında üniversite okumak uzun yıllardır birçok insanın atıldığı veya istediği bir hedef olarak göze çarpıyor. Yurtdışında daha prestijli iş imkanlarının olması, yaşam refahı veya yabancı dili geliştirme gibi nedenlerden dolayı yurtdışına üniversiteye okumaya gitmek çok popülerleşti. 2023 yılında artık 10 öğrenciden 5’i yurtdışındaki üniversiteleri tercih ediyor ve geleceğine farklı bir adım atıyor. Bu kişinin hem bireysel hem de kariyer gelişimi için oldukça büyük bir avantajdır. Fakat yurtdışında üniversite okumanın başlı başına çok uzun ve yorucu bir yolculuk olduğunu düşünenler de var. 

Eğer siz de yurtdışında okul okumak istiyorsanız ama sürecin nasıl işlediğinden bihaberseniz, sizleri bilmeniz gereken her konuda aydınlatacağız. Aslında tüm süreci ele alınca bunun Türkiye’de bir üniversite okumaktan pek bir farkı olmadığını da anlayacaksınız. Bu size kültürel adaptasyon, dil bilgisi, eşsiz imkanlar ve daha fazlasını sunacağı için çabanıza değeceğinden şüpheniz olmasın. Bu yazıda sizlere yurtdışında bir üniversite seçerken dikkat etmeniz gereken noktalardan, izlemeniz gereken rotaya kadar tüm detaylardan bahsedeceğiz.

Yurtdışında Üniversite Okumak için Gerekenler

Yurtdışında üniversite okumak için öncelikle gitmek istediğiniz ülkeyi belirlemelisiniz. Günümüzde Amerika, İngiltere, Kanada ve Almanya gibi tercih edilen birçok ülke var. Daha sonradan okumak istediğiniz bölümü ve bu bölümün bulunduğu üniversitelere göz atabilirsiniz. Her üniversitenin farklı kabul koşulları ve eğitim planları bulunmaktadır. Bu yüzden üniversitenin gereksinimleri üzerinden ilerlemek en mantıklısı olacaktır. Ancak çoğu üniversitenin talep ettiği bazı spesifik gereksinimler vardır. Biz de şimdi sizlerle bunları paylaşacağız.

Başvuru İçin Gerekli Belgeler

Her üniversite sizden farklı evraklar talep edebilir. Yani listeleyeceğimiz evrakların hepsini istemeyebilir veya fazladan evraklar isteyebilirler. Bu yüzden üniversitenizi belirledikten sonra kabul şartlarına göz atarak evraklara göz atabilirsiniz.

  • Yeterli Düzeyde Not Ortalaması (Lise Mezuniyet Ortalaması): Lise GPA’niz çoğu üniversite tarafından kesin olarak istenecektir. Eğer lise transkriptinize sahip değilseniz, mezun olduğunuz liseden ıslak imzalı bir kopya almalısınız.
  • Okulun belirlediği dil sınavı sonucu (eğer varsa): Eğer İngilizce bir eğitim görecekseniz, IELTS ve TOEFL gibi dil sınavlarına girmeniz şart konulacaktır. Veya Almanya, Fransa gibi farklı dillerde eğitim alacaksanız, TestDAF veya DELF gibi üniversitelerin kendi dilinde bir sınav sonucunuz olması gerekmektedir. Bazı üniversiteler dil şartını kesin istiyorken bazılarında ise bunun yerine hazırlık okuyabilirsiniz.
  • Yeterlilik sınavı: Çoğu üniversite kendi belirlediği yeterlilik sınavlarında belirli bir not ortalamasını geçmenizi bekler. Örneğin, Amerika ve Kanada’da geçerli olan SAT ve ACT sınavlarına girmeniz bu ülkelerde üniversite okumanız için şarttır. Ya da İngiltere’de okumak istiyorsanız, LNAT, BMAT ve ELAT gibi onlarca girebileceğiniz yeterlilik sınavı vardır. Bu sınavlar sonucunda istediğiniz bölüme yeterli olup olmadığınız belirlenir. Bunu şart koşmayan üniversiteler de vardır.
  • CV: Üniversite tarafından kabul alma ihtimalinizi artıracak bir diğer etken ise CV’nizdir. Oldukça dolu ve başarılı bir özgeçmişiniz olması işinizi fazlasıyla kolaylaştıracaktır. CV’nizi İngilizce veya kendi dilinizde sunmanız istenilebilir. CV’ye daha önceki başarılarınızı, ödüllerinizi ve projelerinizi ekleyebilirsiniz.
  • Niyet ve referans mektupları: Bazı üniversiteler neden başvurduğunuzu ve üniversitedeki hedeflerinizi sizin ağzınızdan duymak ister. Bunun için ise kısa bir niyet mektubu hazırlayarak o üniversitedeki kariyer hedeflerinizden bahsedebilirsiniz. Bunun yanında, öğretmenlerinizden veya referans olabileceğinizi düşündüğünüz kişilerden sizin için bir referans mektubu hazırlamasını isteyebilirsiniz.

yurtdisinda universite okumak icin gerekenler

Sonrasında ne yapmak gerekiyor?

Üniversitenize sorunsuz bir şekilde başvurduktan sonra onay sürecini beklemelisiniz. Eğer kabul alırsanız, üniversiteniz sizinle iletişime geçecektir. O ülke için bir oturum izni almanız gerekebilir. Bunu üniversitenize belirttiğiniz takdirde size kabul mektubu gönderecekler.

Siz de bu süre boyunca vize için gereken evrakları hazırlayabilirsiniz. Daha sonrasında ise kabul mektubunuz ile bir vize konsolosluğuna başvurarak oturum izninizi dönem başlamadan almanız gerekmektedir. Oturum izni genellikle üniversitede eğitim göreceğiniz seneye göre uzatılabilir.

Yurtdışında Okumak için Hangi Sınavlara Girmeliyim?

Yurtdışında üniversite okumak için o üniversitenin şart koştuğu bazı yeterlilik sınavlarına ve dil bilgisi sınavlarına girmeniz istenebilir. Eğer bu iki sınavda da belirlenen barajı geçebilirseniz üniversiteye başvurmanızda hiçbir sakınca görülmez. Bazı üniversiteler ise hiçbir sınav gereksinimi görmeden direkt olarak sizi kabul edebilirler. Bunun için direkt olarak üniversiteye başvurabilirsiniz. Bu üniversitelerin sizden yüksek miktarlar isteyeceklerini de unutmayın. Fakat, uzun zamandır birçok öğrencinin faydalandığı bir yöntem de bulunmaktadır. Gelin size bunu açıklayalım.

YKS Puanı ile Yurtdışında Okumak

Eğer yurtdışındaki bir devlet üniversitesinde uçuk miktarlar ödemeden okumak istiyorsanız, YÖK denkliği ile bu mümkün. Yurtdışında YÖK denkliğine sahip birçok üniversite bulunmaktadır. Bu da demek oluyor ki yurtdışında o üniversitelerden mezun olduğunuzda Türkiye’ye geri dönerseniz diplomanızın denkliğinizi alabilirsiniz. Yükseköğretim Kurulu, bu listeye dünya sıralamasındaki ilk 1000 üniversiteyi dahil etmektedir. Peki ya Türkiye’de üniversite kazanıp YKS puanınız ile yurtdışında ücretsiz üniversite okumak mümkün mü? 

YKS Puanıyla Ücretsiz Okunabilir Mi?

Evet, okuyabilirsiniz. Bunun için sadece Türkiye’deki üniversite sınavına girip bir üniversite için yeterli puanınız olması gerekmektedir. Yurtdışındaki bazı üniversiteler sizin bu puanınızı kendi okulları için de geçerli görürler ve başvurmanıza olanak sağlar. Bu ülkelere Almanya, Avustralya, Polonya, Fransa gibi çeşitli seçenekler dahildir. 

Örneğin, eğer Türkiye’de herhangi bir üniversitede Hukuk bölümünü kazanırsanız, yurtdışındaki bir üniversiteye bu bölümü okumak için başvurabilirsiniz. Üniversite bu noktada sizin o bölümü zaten kazandığınızı varsayacak ve kendi okullarında okumanız için bir şans verecektir. Yani Türkiye’de üniversite kazanıp yurtdışında okumak birçok öğrencinin yapabileceği bir eylemdir.

Bu üniversiteler özellikle devlet üniversiteleri olduğu için fazla miktarlarda para ödemenize de gerek kalmaz. Ancak burada üniversitenin sizi kabul edip etmemesi tamamen kendi insiyatiflerine kalmıştır. Eğer kontenjan doluysa veya not ortalamanız beklenilenden azsa sizi kabul etmeyebilirler. 

Fakat, bu durumda bile diğer üniversitelere başvurarak şansınızı denemeye devam edebilirsiniz. Bu üniversiteler sizden dil yeterlilik sınavına girmenizi isteyebilir. Eğer dil yeterliliğini karşılayamazsanız kendi okullarında veya bir dil okulunda dil eğitimi almanız gerekebilir. Bu üniversitelerde YÖK denkliği olduğu için Türkiye’ye geri döndüğünüzde hiçbir sorun yaşamazsınız.

yks puanı ile yurtdışında okumak

Yurtdışında Üniversite Okumak İçin Gereken Adımlar

Yurtdışında üniversite okumak için gerekenler zor ve yorucu olmasa bile uzun uzun düşünmeniz ve doğru kararları vermeniz gereken bir süreçtir. Bu yüzden kendinize bir rota belirlemeli ve neyi istediğinizi kararlaştırmalısınız. Bu noktada size yardımcı olabilmesi adına aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.

1. Eğitim Planınızı Hazırlayın

Yurtdışında üniversite okumanın en kritik noktalarından birisi de bütçedir. Tamamen ücretsiz olan ve sadece dönem harçları isteyen üniversiteler ve dönemlik olarak yüksek ücretler ödemeniz gereken üniversiteler vardır. Bu yüzden hangisini istediğinize karar vermelisiniz. Eğer özel bir üniversiteyi karşılayacak bütçeniz varsa üniversitelere kabul aşamanız daha kolay olacaktır. Ama bir devlet üniversitesinden kabul görüp ücretsiz bir eğitim almak istiyorsanız daha çok efor göstermeniz gerekebilir.

Üniversitelerin sömestr ücretlerine web siteleri üzerinden göz atabilirsiniz. Özel bir üniversite tercih etmeyi düşünüyorsanız, bölümden bölüme ücretlerin değişeceğini de belirtmeliyiz. Üniversitenin harçlarına ve diğer tüm öğrenim ücretlerine siteleri üzerinden veya mail atarak ulaşabilirsiniz. Bu noktada kendinize en uygun ve rahat bir eğitim alabileceğiniz bir üniversite seçimi yapmanızı öneririz. Eğitim planınızı ne kadar özenle hazırlarsanız bu süreç de o kadar kolay geçer.

Yurtdışında Burslu Üniversite Okumak için Ne Yapmalı?

Eğer özel bir üniversiteyi karşılayacak bütçeniz yoksa ve devlet üniversitesinde okurken burs almak istiyorsanız başvurabileceğiniz bazı burs programları bulunmaktadır. Üniversite okurken burs almak hem çok ekonomik hem de yardımcı bir seçenektir. Bu o ülkede yaşarkenki giderlerinizi finanse etmenize ve daha rahat bir yaşam sürmenize olanak sağlar. Bu yüzden yurtdışında burslu üniversite okumak her zaman en iyi yol olacaktır. Biz de en popüler burs programlarını sizin için listeledik:

  • Avrupa Birliği Jean Monnet Bursu

Avrupa Birliği Jean Monnet bursu uzun yıllardır AB’nin Türkiye ile anlaşma içinde olduğu bir programdır. Senede sadece en başarılı 180 öğrenciye verilen bu burs için siz de şansınızı hemen deneyebilirsiniz. Bu burs sadece maksimum 12 aylık bir üniversite programı için verilir. Bu yüzden genellikle yüksek lisans programlarında tercih edilmektedir.

  • Milli Eğitim Bakanlığı YLSY Bursu

Milli Eğitim Bakanlığı, yurtdışında yüksek lisans veya doktora okumak isteyen öğrenci için burs imkanı sağlamaktadır. Bu bursun kontenjanı her yıl değişmektedir ama genellikle maksimum 1500 öğrenci bu burstan faydalanabilir. Bu burs için lisans ortalamanızın en az 2.5/4 olması gerekmektedir ve ALES sınavına girmeniz zorunludur.

  • Türkiye Eğitim Vakfı (TEV Bursu)

Türkiye Eğitim Vakfı, hem yurtdışı hem de yurtiçi için eğitim burslarını yıllardan beri vermektedir. Ayrıca bu burs hem lisans hem de yüksek lisans eğitimleri için kullanılabilir. Bu noktada sizden yüksek bir ortalama ve çeşitli başarılar istenilebilir.

yurtdisi universite programlari

Yurtdışı Eğitim Programları

Tüm üniversite hayatınızı yurtdışında geçirmek yerine sadece bir süre boyunca bunu gerçekleştirmeniz mümkün. Eğer Türkiye’deki üniversiteniz bir yurtdışı eğitim programına sahipse birkaç dönemliğine eğitiminizi yurtdışında tamamlayabilirsiniz. Bunlara öğrenci değişim programlarını veya staj programlarını örnek verebiliriz. O zaman gelin kısaca bazı yurtdışı eğitim programlarına göz atalım:

  • Erasmus Öğrenci Hareketliliği Programı

Erasmus, çoğu öğrencinin hayali olan ve bir süre yurtdışında okumasına olanak sağlayan bir öğrenci değişim programıdır. Eğer üniversitenizde bir erasmus programı düzenleniyorsa, ikinci ve üçüncü senenizde bu programdan faydalanabilirsiniz. Bu program Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir ve seçilen öğrencilere belirli bir miktarda burs verilir. Bu bursun miktarı gittiğiniz ülkeye göre farklılık gösterir. En popüler erasmus ülkeleri arasında Polonya, Almanya, İspanya ve Fransa bulunmaktadır.

  • Mevlana Değişim Programı

Mevlana Değişim Programı da Erasmus’a çok benzeyen ama YÖK’ün organize ettiği bir öğrenci değişim programıdır. Sadece Avrupa’da değil, dünyadaki 66 ülkeye bir değişim öğrencisi olarak gidebilirsiniz. Mevlana Değişim Programı, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri için geçerlidir. En fazla iki dönem boyunca Mevlana Değişim Programı’ndan faydalanabilirsiniz.

  • ISEP

ISEP, 50 farklı üniversiteye geçici bir değişim öğrencisi olarak gidebileceğiniz bir programdır. Bu noktada, Türkiye’deki üniversitenizin ISEP ile anlaşmalı olması gerekmektedir. Aksi takdirde ISEP programından faydalanamazsınız. Bölümünüzün eğer yurtdışındaki üniversitede denkliği yoksa, orada eğitim gördüğünüz süre boyunca en benzer bölümde okursunuz.

  • IAESTE

International Association for the Exchange of the Students for Technical Experience anlamında gelen IAESTE, teknik deneyim almak isteyen öğrencilerin faydalanabileceği bir programdır. Bu aslında bir staj programıdır ve 4 hafta ile 52 hafta arası sürmektedir. Yurtdışında öğrenim gördüğünüz bölümle ilgili teknik bir eğitime tabi tutulursunuz. Eğer Türkiye’de bir mühendislik öğrencisiyseniz, bu program kesinlikle size göre olacaktır.

  • Work and Travel

Work and Travel, belki de Türk öğrencilerin en çok hayal ettiği programlardan birisidir. Work and Travel, üniversiteninizin son senesinde Amerika’ya hem çalışıp hem de okumak için gidebileceğiniz bir çalış ve gez programıdır. Work and Travel’dan sadece yaz aylarında faydalanabilirsiniz, bu yüzden okulunuzun hiçbir dönemi aksamaz. Bu program genellikle 2-3 ay arası sürmektedir. Work and Travel programı diğerlerinden farklı olarak ücretlidir. Ama orada çalışacağınız süreyi hesaba katarsak bu paranın birkaç katını kolayca çıkarabileceğinizi söyleyebiliriz. 

2. Okul ve Ülke Belirleyin

Bir üniversite seçerken en çok dikkat etmeniz detaylardan birisi de seçtiğiniz ülke ve okuldur. Seçeceğiniz okulun sizin için denkliği olup olmadığını, önceki mezunlarının başarılarını ve istediğiniz bölümde sundukları eğitime fazlasıyla dikkat etmelisiniz. Bunun yanında, gideceğiniz ülkenin de kültürününün size hitap edip etmeyeceğini önceden araştırmanızı öneririz. 

Bölümünüze Göre Üniversite Seçin

Ülkeye göre üniversite seçmek yerine, üniversiteye göre ülke seçmenizi tavsiye ederiz. Bu da demek oluyor ki, ülkeden daha çok o üniversitenin verdiği eğitimin kalitesine dikkat etmelisiniz. Özellikle okumak istediğiniz bir bölüm varsa, bazı üniversiteler bu konuda işinin ehli olabilir. Bazen ülkeler üniversite seçme konusunda öncü olabilmektedir. Örneğin, mühendislik okumak isteyen bir öğrenci ilk olarak Almanya’daki üniversiteleri tercih etmelidir. Çünkü Almanya teknik açıdan en önde gelen üniversitelere ve öğretim şekline sahiptir.

Türkiye’de öğrenim görmek istediğiniz her bölüm yurtdışında olmayabilir. Hatta daha önceden hiç görmediğiniz bölümlere bile rastlayabilirsiniz. Böyle bir durumda o bölümleri araştırabilir veya istediğinize en yakın bölümü tercih edebilirsiniz. Yurtdışında üniversite okumak isteyenlerin tercih ettiği bazı popüler bölümler bulunmaktadır. Aşağıda öğrencilerin çoğunlukla seçtiği bölümleri bulabilirsiniz:

  • İngiliz Dili ve Edebiyatı
  • Mühendislik
  • Siyaset ve Politika
  • Hukuk
  • Tıp
  • Tarih
  • Görsel Sanatlar
  • Biyoloji
  • Yönetim
  • Sosyal Bilimler
  • Ekonomi

oxford universitesi kutuphanesi

Bütçenize Uygun Seçimler Yapın

Üniversite eğitim masraflarını karşılayabiliyor olsanız bile yurtdışında üniversite okumak için hesaba katmanız gereken birçok detay bulunur. O ülkenin yaşam masrafları, ülke seçmedeki en büyük kriterdir. Örneğin İtalya ve Fransa gibi ülkeleri tercih ediyorsanız bütçenizin buna yetmesi gerekmektedir. Çünkü o ülkelerdeki barınma, yeme içme ve kişisel masraflar sizin için çok önemli olacaktır. 

Eğer daha kısıtlı bir bütçeye sahipseniz, Polonya, Malta, Estonya ve Çek Cumhuriyeti gibi Euro kullanmayan ülkeleri tercih edebilirsiniz. Bu ülkeler diğerlerine nazaran daha ucuzdur ve öğrenci dostudur. İrlanda, İngiltere ve Amerika gibi ülkeler bütçenizi fazlasıyla zorlayacaktır ve yeterli fonunuz olmadığı zaman yaşam kalitenizi fazlasıyla düşürecektir. Bu tür durumlarda ya burs almalı ya da alternatif ülke tercihleri yapmalısınız.

Yurtdışı Üniversite Fiyatları

Eğer özel bir üniversite seçip kabul aşamasını hızlıca tamamlamak veya devlette olmayan bir bölümü okumak istiyorsanız, yurtdışındaki üniversite fiyatlarından haberdar olmalısınız. Üniversitelerin ücretleri genellikle sömestr başına hesaplanır ve bir öğrenim yılı iki sömestrdan oluştuğu için bir senelik ücreti verirler. Siz yine de üniversiteyi okuyacağınız süre boyunca ödemeniz gereken miktarı hesaplamalısınız.

Ülkeden ülkeye üniversite kayıt ücretleri ve yaşam masrafları çok büyük fark göstermektedir. Sizler için en çok tercih edilen ülkelerin bir fiyat ortalamasını çıkardık.

Ülke Üniversite Ücreti (yaklaşık)
Almanya 2.000 – 15.000 EUR
İtalya 3.000 – 20.000 EUR
Polonya 1.000 – 7.000 EUR
ABD 15.000 – 100.000 USD
İngiltere 12.500 – 35.000 GBP
Kanada 17.000 – 50.000 CAD

Almanya

Almanya genellikle teknik alanda eğitim almak öğrenciler için birebirdir. Almanya’da üniversite okumak Mercedes gibi firmaların olduğu birçok yerde çalışma imkanını da beraberinde getiriyor. Bunun yanında mimarlık, tıp ve teknoloji bilimi gibi alanlar da Almanya’da çok meşhur. Almanya’ya giden öğrencilerin çoğu devlet üniversitelerini denklik yoluyla tercih etmektedir. Ama yine de Almanya’da başvurabileceğiniz birçok özel üniversite bulunmaktadır. Almanya diğer ülkelere nazaran daha ucuzdur.

  • Ücretler: 2.000 – 15.000 EUR
İtalya

İtalya denilince akla ilk olarak moda ve sanat gelmektedir. İtalya’nın eğitim yönünde ise en çok değer verdiği ve en iyisi olduğu nokta da tasarımdır. İtalya hem estetik hem de rahat bir ülke olmasından dolayı üniversite için en tercih edilebilesi ülkelerdendir. İtalya’da üniversite okumak istediğinizde aradığınız her bölümü bulamayabilirsiniz. Bu yüzden üniversitelerin programlarını iyice araştırmalısınız. 

  • Ücretler: 3.000 – 20.000 EUR
Polonya

Polonya son zamanlarda Türk öğrencilerin üniversite seçimlerinde en çok tercih ettiği ülkelerden birisidir. Hem Polonya’da üniversite okumak için gerekenler diğer ülkelere nazaran daha hafifletilmiş hem de öğrenim ücretleri katbekat daha az. Polonya’da yaşam masraflarının da daha az olduğunu düşünürsek eğitim almak için en ideal ülkeler arasında başta geliyor. Ayrıca birçok bölümün Polonya’da denkliği de bulunmaktadır. 

  • Ücretler: 1.000 – 7.000 EUR
Amerika Birleşik Devletleri

Amerika’da üniversite okumak birçok öğrencinin hayal ettiği bir şey olabilir. Çünkü Amerika hem bölüm fazlalığı hem de iş imkanları konusunda başı çekmekte. Dünyadaki en iyi üniversiteler Amerika’da bulunduğundan, eğitim konusunda eline su dökebilecek çok az ülke var. Bu üniversiteler tüm dünya tarafından kabul görmüş, prestijli üniversitelerdir. Ancak, Amerika’da üniversite okumak hem kendi vatandaşları hem de yurtdışından gelenler için biraz tuzlu olabilir. Ve Amerika’da bir devlet üniversitesine kabul görmek için ise SAT ve ACT sınavlarından yüksek notlar almanız gerekebilir.

  • Ücretler: 15.000 – 100.000 USD
İngiltere

İngiltere hem yaşam şartları hem de dil öğrenme açısından en çok tercih edilen üniversite ülkeleri arasındadır. Cambridge ve Oxford gibi seçkin üniversitelerin de orada bulunması nedeniyle, İngiltere’de üniversite okumak en çok tercih edilen seçimler arasında yer alıyor. İngiltere’de iyi bir üniversiteden mezun olduktan sonra hem kariyeriniz hem de iş hayatınız fazlasıyla iyi bir konumda olacaktır. Ancak, İngiltere’de üniversite okumak uçuk miktarlardan geçiyor. Bu parayı karşılamamak için ise çok başarılı bir öğrenci olmalı ve bunu kanıtlamalısınız.

  • Ücretler: 12.500 – 35.000 GBP
Kanada

Kanada’da üniversite okumak ve orada yaşamak günümüzde birçok insanın arzuladığı bir şey. Hem güzel doğası hem de her ırktan insanın barış içinde yaşadığı bir ülke olması Kanada’yı en yaşanılabilir ülkelerden birisi kılıyor. Kanada’da okumak, Amerika ile aynı şartlara sahip ama daha hafifletilmiştir. Öğretim ücretleri ve gereksinimler daha idealdir. Kanada’da birçok Türk öğrenci vardır ve her sene de bu sayı gitgide artmaktadır.

  • Ücretler: 17.000 – 50.000 CAD

3. Yurt Dışında Okurken Çalışma İmkanlarını Araştırın

Yurtdışında okurken kendi giderlerinizi ve ihtiyaçlarınızı bir nebze de olsa karşılamak isteyebilirsiniz. Ya da yeterli bütçeniz olsa bile insanların içine karışmak ve kaynaşmak için çalışmak en iyi seçeneğiniz olacaktır. Bu hem size dil bilgisi açısından katkı sağlayacak hem de eşsiz bir deneyim olacaktır.

yurtdisinda universite okurken calismak

Her ülke okul okurken çalışmanıza izin vermezken, bazı ülkeler bunun için maksimum bir saat belirlemiştir. İşte çalışma izninizin olabileceği ülkeler:

  • Kanada: Kanada’da haftalık 20 saat çalışabilirsiniz. Eğer kampüs dışı bir işte çalışmak istiyorsanız bunun için üniversiteden özel bir izin almalısınız. Öğrenciler genellikle kasiyer, garson, ofis ve çağrı merkezleri gibi işleri tercih ediyor.
  • İngiltere: İngiltere’de haftada maksimum 20 saat çalışma izniniz vardır. Bu tatil zamanlarında haftada 40 saate kadar çıkabilmektedir. İngiltere’de birçok alanda kolayca iş bulabilir ve yüksek ücretlerde çalışabilirsiniz.
  • Amerika: Amerika’da iş arıyorsanız, bulamamanız çok düşük bir ihtimaldir. Diğer ülkelerde olduğu gibi haftada 20, tatil zamanları ise 40 saate kadar çalışma izniniz vardır. Saatlik ücret 7.,25 dolardan başlamaktadır.
  • Almanya: Almanya’da haftada 20 saat çalışma izniniz vardır. Almanya’da çokça Türk bulunduğundan iş bulmanız çocuk oyuncağı olacaktır. İstediğiniz alanda, istediğiniz saat aralıklarında rahat bir şekilde para kazanabilirsiniz.
  • Avustralya: Avustralya çalışma saati açısından en cömert ülkedir. 2 haftada toplam 40 saat boyunca çalışma izniniz varken, tatil zamanlarda bu süre sınırsızdır. Avustralya’da turizm, ofis ve hizmet sektörlerinde iş bulabilirsiniz.

Yurt dışında çalışmak isteyenler için hazırladığımız Yurt Dışında Çalışmak İsteyenler İçin 2023 Kariyer Rehberi başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.

Türkiye’deki Üniversitelere Göre Yurtdışında Okumanın Avantajları

Yurtdışında üniversite okumak artık herkesin avantaj olarak gördüğü bir olaydır. Birçok getirisi vardır ve kariyerinizi olumlu ölçüde etkilemektedir. Artık imkanlar da eskiye göre daha kolay olduğu için birçok öğrenci yurtdışına çıkmanın yollarını arıyor. Peki ya siz tam olarak yurtdışında üniversite okuduğunuzda neler elde edebileceğinizi bilmiyor musunuz? Gelin birlikte göz atalım!

Dil Bilgisini Geliştirmek

Ana dilinin sizin dilinizden farklı olduğu bir ülkede üniversite okumak o dili en doğal öğrenme yöntemidir. Bir dili iyi bildiğinizi düşünseniz bile, gerçek hayatta onu pratik etmek kendinizi daha da geliştirmenizi sağlar. Üniversitelerde aldığınız eğitim sırasında veya günlük yaşamda o ülkenin dilini öğrenmeye maruz kalırsınız. Zamanla o dilde çok akıcı bir hale gelmenize yardımcı olabilir.

Daha İyi Bir Eğitim

Türkiye’de eğitimin çok iyi olduğu üniversiteler var ve bu üniversiteler size mesleğinizin temellerini atmanızda fazlasıyla yardımcı oluyor. Ama, bazı ülkeler bu mesleklerin ana vatanı olduğu için üniversitelerin verdiği eğitimler de bir o kadar seçkin oluyor. Örneğin teknik bilimlerde ustalaşmak istiyorsanız Almanya, tasarım ve moda üzerine yoğunlaşmak istiyorsanız İtalya gibi ülkeler Türkiye’den daha iyi bir eğitim almanızı sağlayacaktır.

Seyahat Özgürlüğü

Yurtdışında üniversite okumanın en büyük avantajlarından birisi de hem o ülkeyi hem de çevresindeki ülkeleri vize zorunluluğu olmadan gezebilecek olmanızdır. Türkiye’den başka bir ülkeye gitmek için turist vizesi almanız zorunludur. Bu yüzden çoğu insan bununla uğraşmak yerine hiç gitmemeyi tercih ediyor. Ancak, üniversite için bir oturum izni aldığınızda Avrupa’daysanız çevredeki bütün ülkeleri özgürce gezebilirsiniz.

Yepyeni Bir Kültür

Daha önceden hiç gitmediğiniz ve tanımadığınız bir kültürü tecrübe etmek çok heyecanlı değil mi? Yepyeni insanlarla tanışabilir, hiç yemediğiniz yemekleri tadabilir ve görmediğiniz yerleri gezebilirsiniz. Her ülkenin kendiyle özdeşleşmiş eşsiz bir kültürü vardır ve ülkeye adım attığınız an farkı anlamaya başlarsınız. Eğer siz de değişik kültürlerle ilgileniyorsanız, yurtdışında okumak bunun için biçilmiş kaftandır.

Prestijli Bir Kariyer Planı

Yurtdışında iyi bir üniversitede öğrenim görmek, Türkiye’de döndüğünüzde kariyer planı yapmanıza çok büyük katkılar sağlar. Bu eğitim, Türkiye’de aldığınız eğitimden çok farklı olacaktır. Yurtdışında okul okumak her zaman daha etkileyici ve prestijli olan seçenek olduğu için iş başvurularınızda bu bir artı olarak yansıyacaktır.

Sonuç

Bugün yurtdışında üniversite okumak isteyenlerin bilmeleri gereken tüm detaylardan bahsettik. Artık bir öğrenci olarak yurtdışında eğitim görmek için neler yapmanız gerektiğini çok iyi biliyorsunuz. Bu çok yorucu ve uzun bir süreç gibi gözükse de, aslında kendinizi adadığınız an ne kadar hızlı olduğunu fark bile etmeyeceksiniz.

Tek yapmanız gereken ideallerinizi belirlemek ve adım adım ilerlemektir. Umarız ki bu yazımız eğitim hayatınız için size bir ışık tutabilmiştir. Başarılar!

Yurtdışında Üniversite Okumak ile ilgili Sıkça Sorulan Sorular

Yurtdışında üniversite okumak için ne kadar para lazım?

Yurtdışında üniversite okumak için dil şart mı?

YKS puanı ile hangi ülkelere gidilir?

2 yıllık bölümler yurtdışında geçerli mi?

En ucuz üniversite eğitimi hangi ülkede?