Evlilik izni kaç gün alınır sorusu çalışanları ve işverenleri ilgilendiren önemli konu başlıklarından biridir. Yeni yuva kurma düşüncesinde olanlar ve evlilik arifesindeki çiftler, konuyla ilgili bir dizi soru işaretine sahiptir. 

Yasalar kapsamında belirlenen şartları yerine getiren bireylerin katılımıyla gerçekleşen evlilikle alınan izin ise evlilik izni olarak tanımlanır. İzin, yasal haktır. Yeni evliyseniz bu haktan yararlanabilirsiniz.

Yazımızda evlilik izni nedir, kaç gündür, izin şartları nelerdir ve nasıl alınır sorularına değineceğiz. Sizde yeni evliyseniz izin şartlarına hemen bakın. İzinlerinizi kullanın.

Evlilik İzni Nedir?

Düğün izni, çalışanın resmi evlilik yapmasıyla kullanmaya hak kazandığı mazeret iznidir. Yasalarla koruma altına alınan durum, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 2. ek maddesinde yer alır. İlgili maddede iznin kapsamı ve evlilik izni kaç gün gibi soruların cevabı vardır.

4857 sayılı İş Kanunu’nun 2. ek maddesine göre, İşçiye evlenmesi, evlat edinmesi ya da anne veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölmesi halinde üç gün, eşinin doğum yapması halinde ise üç gün ücretli izin verilir.” şeklinde tanımlama mevcuttur. Çalışanlara evlilik, evlat edinme, birinci derece yakınlarında ölüm ve doğum gibi durumlarda ücretli mazeret izni verilir.

evlilik izni kaç gün

Yasalar, evlilik iznini ücretli izin kategorisinde değerlendirir. İznin kullanıldığı süre boyunca çalışan, işe gelmiş gibi görünür. İşveren süre içerisinde herhangi bir maaş kesintisi yapamaz. 

Memurlarda da nikah izni vardır. Farklı bir kanuna tabi olan memurlar için süre 7 gündür. Devlet Memurları Kanunu, mazeret izni kapsamındaki izin süresini 7 gün olarak belirler.

Nikah İzin Şartları Nelerdir?

Evliliğin resmiyete kavuşmasıyla çalışanlar, izin almaya hak kazanır. Çalışanın izin alacağı tarih, işverenle uzlaşması sonucu belirlenir.

İzin şartlarının başında evliliğin resmiyette gerçekleşmesi gerekliliği yer alır. Evlilik cüzdanı ve nikah günü resmi belgesi talep edilmesi durumunda işverene ibraz edilir.

İzni şartları arasındaki konu başlıkları şöyledir:

  • İzin takvim günü baz alınarak hesaplanır. Resmi ve hafta sonu tatilleriyle bayram tatilleri söz konusuysa ekstra tatil verilmez.
  • Nikah izni kaç gün konusu işverenle çalışan arasındaki anlaşmaya göre değişiklik gösterir.
  • Yıllık izin kapsamında değerlendirilemez. İzinde bulunulan günler için maaş kesintisi uygulanamaz. 

Evlilik izni için bir yıl çalışmanın şart olup olmadığı konusuysa sıklıkla karıştırılan bir durumdur. Düğün izni, mazeret izinleri kapsamında düzenlenirken yıllık izinler farklı bir başlıktır. Yıllık izinlerin kullanılabilmesi için çalışanın o işyerinde en az 1 yıl çalışmış olması gerekir. Bu, mazeret kategorisinde yer alan bir izin olduğundan çalışanın çalıştığı süre dikkate alınmaz. İşe yeni başlayan bir çalışan, isterse evlilik izni kullanır. İzne hak kazanmak için evlenme şartının yerine getirilmesi yeterlidir.

2024 Güncel Evlilik İzni Süresi

2024 yılında evlilik izni kaç gün olacak şeklinde yapılan yeni yasal düzenleme yoktur. Güncel yasalar kapsamında, özel sektör çalışanları için asgari süre olan 3 gün tanımlanır. Memurlarla ilgili izin süresi farklı bir yasa kapsamındadır. Memurlar, 7 gün izin kullanır.

Kanunlara göre özel sektörde 3 gün izin hakkı vardır. Çalışan ve işveren isteğe göre farklı uygulamalar tercih eder. Çalışan ve işveren arasındaki mutabakata göre evlilik izni süresi istenirse 3 günden daha fazla olur. 

Evlilik izni, işe giriş sözleşmelerinde işveren tarafından düzenlenen maddeler arasında yer alır. Bazı şirketlerde yasal süreler daha fazladır. 

Düğün izni başlığı altında da düzenlenen süre, şirketlerin tercihi doğrultusunda 5 gün de uygulanır. Pek çok çalışan yasal süreyi beş gün zanneder. Özel sektördeki işverenin yasal yükümlülüğü 3 gündür. İşveren ve çalışan arasındaki anlaşmaya göre evlilik izni süresi değişiklik gösterir.

İşverenin üç günden fazla düğün izni verme yükümlülüğü yoktur. İşveren isterse süreyi beş güne uzatır. 

İşçilerde Düğün İzni Kaç Gün?

İşçilerde evlilik izni kaç gün sorusunu yanıtlayabilmek için 4857 sayılı İş Kanunu’nun 2. ek maddesine bakmamız gerekir. Maddede, “İşçiye evlenmesi, evlat edinmesi ya da anne veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölmesi halinde üç gün, eşinin doğum yapması halinde ise üç gün ücretli izin verilir.” ibaresi yer alır. 

İş Kanunu tarafından belirlenen yasal sorumluluk kapsamında işçiler, 3 gün mazeret izni kullanır. İzin, mazeret izni olarak kabul edildiğinden işçinin yıllık izin hakkından düşmez. İşçinin ilgili işyerinde belirli bir süre çalışmış olması şartı yoktur. Kişi isterse işe başlar başlamaz evlilik, ölüm, doğum ve evlat edinme durumlarında ücretli izin kullanır. 

Ücretli izin kapsamındaki durum, işçinin maaşında herhangi bir kesintiye yol açmaz. Nikah izni karşılığında maaş kesintisi uygulamak isteyen işverenin yaptığı hukuka aykırı kabul edilir. Çalışanın işverene dava açma hakkı vardır.

Memurlarda Evlilik İzni Kaç Gün?

Evlilik izni süresi, kişinin memur ve işçi olmasına göre değişir. 4857 sayılı İş Kanunu’na göre işçiler 3 günizin kullanır. Memurlar için evlilik izni kaç gün sorusunun yanıtı için Devlet Memurları Kanunu’nu incelemek gerekir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 104. maddesine göre memurlara tanımlanan evlilik izni, mazeret izni altında sıralanır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 104. maddesinin (b) bendine göre memurlarda, “Memura, eşinin doğum yapması halinde, isteği üzere on gün babalık izni; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hallerinde isteğe üzere yedi gün izin verilir.” uygulaması söz konusudur. 

Memurlar için düğün izni 7 gündür. Devlet memurları yasalar çerçevesinde evlilik izni kullanır. İşverenin yorumundan bağımsız, 7 günden fazla izin talep edemez.

Hafta Sonuna Denk Gelen İzinler 

Balayına çıkmak, evliliğe güzel bir başlangıç yapmak isteyenlerin tercih ettiği aktivitelerden biridir. Çiftler bazen, hafta sonu yaşanan düğün mekanı bulma problemi ve kalabalık sebebiyle hafta içi evlenmeyi tercih eder.

Çalışanların nikah izni süresine dahil olan tatil günleri de evlilik izni süresi kapsamındadır. Çalışanlar, evlilik izni başlangıç tarihini, hafta sonunu göz önüne alarak belirlemelidir. Perşembe günü evlenen bir işçi, izin başlangıç tarihini hemen ertesi gün olan cuma günü olarak belirlerse yalnızca cuma günü tatil yapmış olur. Cumartesi ve pazar günleri de evlilik izin günü olarak kabul edildiğinden pazartesi ve salı günlerini kapsaması söz konusu değildir.

Hafta içi evlenmeyi tercih eden işçiler, isterse salı günü evlenip çarşamba itibarıyla izin kullanır. Hafta sonuyla birleştirmek mantıklı olur. Teoride İş Kanunu kapsamında işçilerde evlilik izni kaç gün sorusunun yanıtı 3 gün olsa da bu durum çoğu zaman pratikte 5 gün olarak uygulanır. 

Nikah İzni Ne Zaman Kullanılır?

İzin kullanılması için evliliğin resmi olarak gerçekleşmesi gerekir. Evlilik iznini düzenleyen ilgili kanun hükümlerinde, düğün izninin kullanılacağı tarihle alakalı kural yoktur.

evlilik izni ne zaman kullanılır

Çalışanlar evlilik izinlerini resmi tatiller ve yıllık izinle birleştirerek daha uzun süre kullanmayı tercih eder. Evlilik izni kaç gün diye merak eden çalışanlar isterse günleri birleştirip uzun tatil yapar. Hukuken çalışanın yıllık izinlerini evlilik izni ile birleştirmesinde bir sakınca yoktur. İşverenler, çalışanların düğün izniyle yıllık izinlerini birleştirmelerine bazen müsaade etmez. 

İşçi ve memurlar, nikah yapıldıysa izinlerini istedikleri zaman kullanır. İşçi ve memur, izin kullanmak istediği zamanı işverenine ve amirine dilekçe vermelidir. 

Evlilik İzni Ne Zaman Başlar?

Evlilik izni, çalışanın kuruma resmi talepte bulunmasıyla alınır.

Ölüm, doğum ve düğün izni olarak da belirtilen ilgili mazeret izinleri kanuni haktır. İzin kullanılan tarih, işverenle çalışan arasındaki anlaşmaya bağlıdır. Çarşamba günü evlenen bir kişinin izni otomatik olarak perşembe günü başlamaz. Çalışan, dilekçeyle izin talep etmediğinde düğün izninden sayılmaz. Evliliğin ertesi günü işe gitmezse gelmediği gün sayısı yıllık izinden düşer.

Evlilik İzni Maaştan Kesilir mi?

Evlilik izni İş Kanunu ve Devlet Memurları Kanunu kapsamında düzenlenen mazeret izinleri başlığı altında yer alır. Belirtilen izin yasal bir haktır. İzin süresi maaştan kesilemez. İşçiler için yasal olarak 3 gündür. Devlet memurları için yasal olarak 7 gündür. Çalışanlar, söz konusu süreler boyunca işe gelmiş gibi ücret almaya devam eder.

Evlilik izni için dilekçe verilmesi gerekir. Belge resmi kayıtlara geçtiğinden işverenin nikah izni kullanılan günlerin ücretini maaştan düşmesi yasalara aykırıdır. 

Evlilik İzni Yıllık İzinden Düşer Mi?

Nikah izni, ücretli mazeret izinleri arasındadır. Yıllık izinden düşmez. Düğün izni için belirli bir süre çalışma şartı yoktur. Ölüm, doğum ve evlilik izni, çalışanın kuruma girdiği andan itibaren sahip olduğu haklardır. Yıllık izin, belirli süre çalışarak elde edilen bir haktır.

Evlilik izni dilekçeyle talep edilmediğinde yıllık izinden düşer. Evlenecek kişi, dilekçe yazarak izinde olacağı günleri kuruma ibraz eder. İbraz edilmeyen günler yıllık izinden düşer.

İşveren ve çalışan mutabakatı önemlidir. Dilekçe vermeyi unutan çalışan işvereniyle görüşmelidir. İşveren ve çalışan, iyi niyet kapsamında bazen geçmişe dönük dilekçe doldurur. Bu, çalışanın işe gelmediği günleri nikah izni kapsamında değerlendirmesini sağlar. Mutabakata gölge düşmemesi için evlilik izni kaç gün konusunun netleştirilmesi önemlidir.

Evlilik İzni Verilmeyen Çalışanın Hakları Nelerdir?

Düğün izni, kanunlarla korunan bir haktır. İşveren tarafından hakkın kullandırılmaması ve günlerin yıllık izinden düşülmesi suçtur. Kanuna aykırı uygulama, işçi açısından iş akdinin haklı fesih gerekçeleri arasında yer alır. 

Nikah izni verilmemekle tehdit edilen çalışan, yasanın ilgili kanun maddesini işvereniyle paylaşarak yapılanın kanuna aykırı olduğunu beyan ederek işvereni uyarma hakkına sahiptir.

Kanunlar çerçevesinde izni verilmeyen işçi, isterse iş sözleşmesini tek taraflı sonlandırır. Ödenmeyen alacakları için dava açma hakkına sahiptir.

Evlilik İzni Dilekçesi Örneği

Dilekçe yazarak izin kullanır. Beyan karşılığında alındı belgesi istenmelidir. Dilekçede aşağıdaki bilgilere mutlaka yer verilmelidir.

  • Gün sayısı
  • Nikah için gün alındığına ilişkin yazılı beyan
  • Nikah tarihi

Dilekçe, geleneksel dilekçe formatında olduğundan özel bir belge değildir. 

Örnek:

“../../…. tarihinde evlenecek olmam sebebiyle, 4857 sayılı İş Kanununun ek madde 2 düzenlemesi uyarınca … gün evlilik izni kullanmak istiyorum.”

Dilekçede izin kullanılacak gün, işveren ve çalışan arasındaki mutabakatla belirlenir. 

Nikah İzni ile Evlilik İzni Aynı Şey Midir?

Nikah izni olarak bilinen ücretli iznin adı resmi kaynaklarda evlilik iznidir. Düğün izni olarak da geçer. Nikah izni, süresi yasalarla belirlenen mazeret iznidir. Nikah izni yasal bir haktır. İşverenin izni kullandırmaması, süreyi maaştan ve yıllık izinden düşmesi yasalara aykırıdır.

nikah için kaç gün izinli olunur

Nikah izni, memurlarda ve özel sektörde farklı sürelere sahiptir. Memurların tabi olduğu kanuna göre 7 gün, özel sektör çalışanlarının tabi olduğu kanuna göre 3 gündür. Özel sektörde 5 gün izin uygulaması da vardır. 5 günlük izin uygulaması, tamamen işverenin kanaatine bağlıdır. İşveren izin vermediği müddetçe çalışan 5 gün izin kullanamaz.

Mazeret izni altında yer alan nikah izni, ücretli izinler kapsamındadır. Çalışanlar. süre boyunca işe gelmiş gibi ödeme alır.

Sonuç

Evlilik izni, çalışanların resmi kullanma hakkına sahip oldukları mazeret iznini ifade eder. Türkiye’de özel sektör çalışanları için yasal olarak 3 gündür. İşverenler çalışanlarına isterlerse 5 gün izni hakkı tanır. Memurlar için ise süre 7 gündür.

Düğün izni, uygunsa işçilerin yıllık izinleriyle birleştirilir. İzin süresince maaş kesintisi yapılamaz. İşverenler, izni engelleyemez. Çalışanlar haklarını kullanmak için dilekçe vermelidir. Nikah izni, yasalarla korunan bir haktır. Kullanılmadığı takdirde yıllık izinden düşmez. İzin verilmeyen çalışanlar yasal haklarını arama hakkına sahiptir.

Kaynaklar

MEB Mevzuat

Mevzuat.gov.tr

csgb.gov.tr

Sık Sorulan Sorular

Özel sektörde evlilik izni kaç gün?

Evlilik izni 5 gün oldu mu?

Özel sektör evlilik izni kaç gün 2024?

Evlilik izin hakkı kaç gün?

Evlilik izni 3 gün mü 5 gün mü?

Evlilik izni paraya çevrilir mi?