Ghosting nedir kelime öbeği Google arama trendlerinde ve kişisel gelişime odaklanan sosyal medya paylaşımlarında sık gördüğümüz bir tanım. Ghosting, günümüz ilişkilerinin en büyük problemlerinden biridir. Bir tür görüşmekten kaçınma, iletişimi kesme ve ortadan kaybolma durumu olarak karşımıza çıkar. Ghosting mağdurlarının sayısı giderek arttıkça ghosting korkusuyla ilişkiye başlamaktan kaçınanların sayısı da doğru orantılı olarak artış gösterir. 

Ghosting, aşk ilişkilerinin bileşeni gibi anlatılsa da, iş ortamındaki ilişkilerde de sıklıkla karşılaşılan bir problemdir. Çalışanlar arasında ghosting oldukça yaygındır. İş hayatınızı kabusa çevirir. Ghosting, arkadaşlar ve aile bireyleri arasında da söz konusudur. 

İş ve flört hayatının ürkütücü olmasına yol açan, modern yaşam trendi ghosting ne anlama gelir? Ghosting ilişkilerde nelere sebep olur? Ghosting belirtileri nelerdir? Yaşadığınızın ghosting olup olmadığını nasıl anlarsınız? İş yerindeki ghosting nasıl anlaşılır? Ghosting’e maruz kalan kişiler nelere dikkat etmelidir? Ghosting mağdurunun yapması gerekenler nelerdir?

Yazıya ghosting nedir tanımıyla başlayarak adım adım iletişimi kesme durumunun insan ilişkileri üzerindeki etkisini inceleyeceğiz. 

Ghosting Nedir?

Google’da Ghosting nedir diye yazdığınızda karşınıza birkaç tanım çıkar. Tanımlardan birisi, ilişkilerdeki tüm iletişimin haber vermeksizin kesilmesidir. Ghosting, bilgisayar monitörünün gölgelenmesi olarak da kullanılır.Bir tür teknik probleme işaret eder. Twitch gibi canlı yayınla oyun oynanan portallarda bir oyuncunun yayıncıyı adım adım takip ederek rahatsız etmesi anlamına da gelir.

Yazımızda, ilişkilerde iletişimin aniden kesilmesi olarak tanımlanan ghosting konusunda bilgiler vereceğiz.

ghosting nedir

Ghosting, İngilizce bir kelimedir. Hayalet anlamına gelen ghost sözcüğünden türer. Ghosting kelimesini birebir Türkçe’ye çevirmek istersek “hayalet gibi ortadan kaybolmak” ve “kayıplara karışmak” diyebiliriz.

Ghosting, yaşanan duruma verilen isimdir. Ghostlamak da eylemin adıdır. Karşıdaki kişiyi yok saymak anlamına gelir. Ghosting’e maruz kalan kişiye ghostee, iletişimi aniden kesen ve ortadan kaybolan kişiye de ghoster denir.

Dilimizde de İngilizce’den ödünç alınarak kullanılan ghosting, ilişkilerdeki güveni zedeleyen davranış biçimidir. Duygusal şiddetin farklı bir boyutu olan ghosting asla küçümsenmemelidir. Durum, geç olmadan tespit edilmelidir.

Psikoloji Terminolojisinde Ghosting Nedir?

Ghosting, tabiri yerindeyse bir tür nazlanma ve modern dünya deyimiyle karşı tarafa trip atmak değildir. Ghosting bir psikolojik şiddet türüdür. 

Dijital dünyanın hayatlarımıza hızla entegre olması, ghostinge maruz kalma oranını artırdı. Ghosting nedir dediğinizde karşınıza çıkan insanın sorumluluk almaktan kaçan kişiler olduğunu görürüz. Kişiler yetişkin bireyler gibi ilişkiyi bitirmek ve açıklama yapmak yerine hayalet gibi kayıplara karışır. Karşısındakini ghostlamayı tercih eder. 

Ghoster dediğimiz kişi; aramalara, mesajlara yanıt vermeyen, hiçbir açıklama yapmayan kişidir. Şahıs, pasif agresif bir tavır sergiler. Bağlılığın söz konusu olmadığı kısa süreli ilişkilerde ghosting yapan kişi sayısı oldukça yüksektir.

ghosting nedir - ghosting belirtileri nelerdir

Ghosting’e maruz kalan kişilerde görülen duygu durumları kasvetli ve can sıkıcıdır. Ghostee dediğimiz mağdur, durumu anlamlandırmaya çalışır. Yaşadığı psikolojik şiddet sonucu kendini suçlar ve yoğun üzüntü yaşar. Mağdur, başa çıkması zor ghosting döneminde; depresyon, stres, anksiyete, uyku bozuklukları ve stres bozukluğu yaşar. Ghosting değersizlik hissini artırır. Kişiler, huzursuzluk ve yetersizlik hissi duyar. 

Ghosting, kısa süreli ilişkilerde daha sık görülür. Ghosting’e maruz kalan kişi, güven problemleri yaşar. Mağdur, ilişkilerden kaçınan bir kişiye dönüşür.

Ghosting mağdurları da ghoster’a dönüşebilir. Hiçbir açıklama yapılmadan terk edilme korkusuyla hareket eden mağdur, ilişkisinde ghoster gibi davranabilir.

Ghosting Belirtileri – Yaşadığınız Şey Ghosting Mi?

Durum, uzun süredir insan ilişkilerinde yaşanan problemlerden biridir. Ghosting nedir tanımı nispeten yenidir. Yaşanan her iletişim eksikliği için ghosting demek mümkün değildir. Yaşadığınızın ghosting olup olmadığını anlamlandırmanız da kolay olmaz.

Durum sadece ilişkilerde değil iş hayatında da yaşanabilir. Ghosting belirtileri, en çok yaşanan ortamlara göre iki ana başlık altında sıralanır. İlişki ve iş hayatı!

İlişkide Ghosting Belirtileri Nelerdir?

Ghosting, tüm iletişimin süresiz bir şekilde kesilmesidir. Kişinin tam anlamıyla ortadan kaybolması anlamına gelir. Partneriniz müsait olmaması ve şarjı bittiği için aramalarınıza yanıt verememesi ghosting değildir. Durum sıklaşıyorsa ve kişi, uzun süre boyunca bilgi vermeden ortadan kayboluyorsa, yaşadığınız durum ghosting olur.

ilişkide bir anda ortadan kaybolma

Yaşanan huzursuzluklar ve fikir ayrılıkları, kişinin kendi alanına çekilmesine neden olur. Bunlar, yetişkin insan davranışıdır ve normaldir. Hissiyatınız, aranıza bir mesafe girdiği yönündeyse ve mesafe, iletişimin sebep sunmadan kesilmesiyle sonuçlanıyorsa ghosting tanımı yapmak mümkündür.

İlişkilerde ghosting tanımı yapmak her zaman mümkün olmaz. Hözlemlemeye devam etmeli ve yaşadığınızı anlamlandırmak için gerekirse uzman desteği almalısınız.

İş Hayatında Ghosting Nedir?

Görüşmesi olumsuz sonuçlanan başvuru sahiplerine bilgi verilmemesi ghosting örneğidir. Kişiler, iş görüşmesi bittiğinde haftalar boyunca yanıt alamaz. Bu, başvurunuzun olumsuz sonuçlandığını düşündürür. Size bilgi vermeyen şirket, süreci devam ettirir. Süreç boyunca yaşadığınız durum, ghosting tanımlamasına uygundur. Normal şartlar altında mülakatlarda karşı tarafa bilgi vermek esastır.

Çalışanlar açısından da deneme sürecindeki çalışanların işverene ghosting uygulaması söz konusudur. Şartları beğenmeyen yeni çalışanlar, açıklama yapmadan işe gitmeyi bırakır. Bu duruma ghosting denir. 

Konu hakkında yapılmış çalışmalar vardır. Y kuşağı çalışanlarının yarısından fazlası, herhangi bir mazeret sunmadan işten ayrılır. X kuşağı çalışanları da ilk altı ay içinde hiçbir bildirimde bulunmadan çalıştığı işinden ayrılır. Araştırma, ghosting durumunun hiç de azımsanmayacak bir oranda yaşandığını gösterir.

İş hayatında sık gördüğümüz mobinge varan davranışlar söz konusudur. Ghosting nedir ve ne değildir ayrımı yapmak her zaman çok kolay olmayabilir. Ghosting, romantik ilişkilerde görülen bir problem gibi kabul edilse de hayatın pek çok alanında vardır. 

İş hayatında ve romantik ilişkilerde sıklıkla görülen ghosting, çağımızın en büyük problemlerinden biridir. İş ve aşk hayatının yanında akrabalar, okul arkadaşları ve yakın çevre de ghosting yapar. Ghosting, psikolojik şiddet türüdür.

İlişkide Ghosting Nedir ve Nelere Yol Açar?

İlişkide ghosting, farklı ghosting türlerine göre çok daha yaralayıcı ve zarar vericidir. İşin içerisinde duygusal yakınlaşma ve tarafların özel alanına girme söz konusudur. Ghosting’e maruz kalmak, kişinin özgüvenine vurulan derin bir darbedir.

Kalbinizi açtığınız kişinin hayalet gibi ortadan kaybolması, anlaşılması zor bir tecrübedir. Ghosting mağduru olduğunuzu kabul etmeniz uzun zamanınızı alır. Karşı tarafa olan hislerinizin şiddetine göre bu süre uzar. 

bir insanı ansızın terk etmek

İlişkide ghosting nedir dediğimizde bu problemin en çok sanal dünyada yaşandığını görürüz. Çabasız tanışma ve sohbet imkânı bulan ghosting’e meyilli kişiler, kolay elde ettikleri iletişimi ışık hızıyla sonlandırmayı seçer. 

Ghosting, cinsiyet fark etmeksizin uygulanan duygusal şiddet türüdür. Kişilerin cinsiyetlerinden ziyade kişilik özellikleri ön plana çıkar. 

Ghosting, kişilerde özgüven eksikliğinden depresyona kadar bir dizi probleme yol açar. Mağdurun içinde bulunduğu ruh hâli, ghosting tecrübesiyle çok daha kötü bir noktaya varır.

Ghosting Neden Yapılır? Ghosting Yapanların Özellikleri 

Durumu yaratan kişiler, yaptığının yanlış olduğunun farkındadır. Ghosting yapanlar; özgüven eksikliği, duygusal zeka düşüklüğü, empati yoksunluğu ve sorumluluk alma korkusu yaşar.

Sorumluluktan kaçınma en büyük ghosting nedenlerinden biridir. Yaşadığı kaygı sebebiyle kişi, karşısındakiyle iletişimi keser. Eylemi, empati duygusundan yoksun bir şekilde yapar.

Yetişkin insanlar, bir ilişkiyi bitirirken açıklama yapar. Empati eksikliği, ghosting nedir sorusunun tanımında yer alacak kadar önemli bir başlıktır.  

Narsist kişilik örgütlenmesinde görülen empati eksikliği, kişinin ilişkiyi sona erdirirken karşı tarafı düşünmeden hareket etmesine neden olur.

Ghosting yapanlar, yüzleşmekten kaçma meyiline sahiptir. İş ve romantik ilişkiyi bitirmekten çekinen kişiler, açıklama yapmadan ortamı terk etmeyi tercih eder. Güvensiz bağlanma modu da ghostingin sebepleri arasında yer alır. 

Ghosting Yapan Kişilere Nasıl Davranmalıyız?

İlişkide ghosting yaşadığınız durumda bunun farkına varmanız ve kontrolü ele almanız çok önemlidir. Ghosting vakalarında mağdur taraf yoğun duygular hissediyorsa yaşadığının ghosting olduğunu kabul etmek istemez. Kişi, gerçekle hızlıca yüzleşirse, ghosting karşısında hızlı önlem alır.

Ghosting nedir tanımında iletişimin sebepsiz yere ve hiçbir açıklama yapmadan kesildiğinden bahsettik. Herhangi bir ilişkide gerekçe sunmadan uzun süre boyunca iletişimin kesilmesi söz konusuysa, yaşadığımızın ghosting olduğunu kabul etmelisiniz.

Ghosting mağdurları durumu teşhis ettiğinde kontrolü ele almalı ve duygularıyla yüzleşmelidir. Ortada, ilişkinin bitmesiyle alakalı konuşma ve yazışma yoksa kendini suçlamamalıdır. 

Ghosting’e maruz kalan kişiler, iletişimi sürdürerek aramaya ve mesaj atmaya devam etmemelidir. Yaşadığı sürecin adını koymalı ve karşısındakinin psikolojik şiddet uygulamaya meyilli olduğunu kabul etmelidir.

ghosting nedir

Ghostinge uğrayan kişi, keyifli aktiviteler yaparak içinde bulunduğu durumdan arınmaya çalışmalıdır. Kendinizi meşgul edecek etkinliklerle ghosting maruziyetiyle yaşanan huzursuzluk ve mutsuzluğu azaltabilirsiniz.

Ghosting tanımı yaparken bunun bir psikolojik şiddet türü olduğundan bahsettik. Herkes üzerinde farklı etkiler bırakır. Ghosting kendinizi kötü hissettirir. 

Ghosting nedir sorusunu net bir şekilde yanıtlayamıyorsanız, ilişkide yaşadığınız durumdan emin olmak için uzmandan destek alabilirsiniz. Uzmandan alacağınız destek, güven eksikliği sorununun da önüne geçer.

YouTube Yayınlarında Ghosting Nedir?

Ghosting ilişkilerimizde ve iş hayatında karşımıza çıkar. YouTube ve Twitch gibi canlı yayın platformlarında da sıklıkla kullanıldığını görürüz. Twitch ve YouTube yayınlarında ghosting nedir?

Twitch yayınlarında bir oyuncunun çevrimiçi oyun esnasında yayıncıyı izleyip adımlarına göre hareket etmesine ve oyunu oynanamaz hâle getirmesine ghosting denir. 

ghosting nedir? ghosting mağduru ne yapmalıdır?

Oyunlarda etik dışı kabul edilen davranışı oyuncular da tasvip etmez. Ghosting onaylanmayan ve doğru bulunmayan bir davranıştır. Dijital oyun dünyasındaki ghosting ile yazıda genel hatlarıyla bahsettiğimiz ghosting aynı şey değildir.

Ghosting Mağdurunun Yapması Gerekenler Nelerdir?

Mağdurlar, durumu belirli süre geçtiğinde kabul etmeli ve anlamlandırmalıdır. Ghosting mağduru olup olmadığınızı anlamak için ghosting nedir tanımına dönelim. 

Flört ettiğiniz kişi sizi hayatına sokmuyor ve kaçınan tavırlarsa sergiliyorsa ghosting söz konusudur. Ghosting mağduru, kendisini yetersiz hissettiğinden daha fazla ilgi göstermeye çalışabilir. Karşılıksız ilgi, derin bir üzüntü yaşatır.

Ghosting’e maruz kalacağınızı düşünüyorsanız söz konusu kişiyle aranıza mesafe koymalısınız. İlişkinin değerini sınırlamak akıllıca olur. Ortada bırakılmışlık hissini engeller. Olası ghosting durumunda önlem alma imkânı bulabilirsiniz.

Sonuç

Ghosting, modern ilişkilerin ve iletişimin karmaşıklıklarını yansıtan bir sorundur. İnsanlar arasındaki bağları koparmak ve iletişimi kesmek yerine açık ve dürüst bir iletişim kurulmalıdır. İlişkilerimizi ve iş ilişkilerimizi daha sağlam temellere oturtmamız önemlidir. Bu, ghosting mağdurları ve ghosting yapanlar için duygusal ve psikolojik yükü azaltır. Empati, saygı ve açık iletişim, insan ilişkilerinde daha sağlıklı ve sürdürülebilir bağlar oluşturmanın temel taşlarıdır.

Sık Sorulan Sorular

Bir insan neden ghosting yapar?

Ghostingin anlamı nedir?

Ghosting nedir nasıl yapılır?

Ghosting olup olmadığı nasıl anlaşılır?